Geçen hafta sonu Antalya’daydım. Şahinler Holding’in yeni yatırımlarını açıkladığı toplantıda Nobel Ödüllü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile tanışma fırsatı buldum. ‘21. Yüzyılın Fırsatları ve Zorlukları’ başlıklı bir sunum yapan Acemoğlu, yapay zekâ, yaşlanan nüfus, iklim değişikliği ve küresel değişimlerin dünyayı ve Türkiye’yi etkileyecek ana akımlar olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Daron AcemoğluÇukurova Sanayi ve İş Dünyası (ÇUKUROVA SİFED), Türk iş dünyasında bir ilki gerçekleştirdi. ÇUKUROVA SİFED’e bağlı derneklerin üyesi olan iş insanları arasında iş birliği ve dayanışmayı güçlendirmeyi, yeni iş fırsatları oluşturmayı, yeni iş modelleri geliştirmeyi amaçlayan ÇS BUSINESS NETWORK, üyelerine ve iş dünyasına ‘merhaba’ dedi. Adana Hilton Otel’de gerçekleşen ÇS BUSINESS NETWORK ’ün tanıtıldığı lansmanın açılışında konuşan ÇUKUROVA SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Berman Mantı, günümüzde birçok mesleğin yok olacağı ve henüz şu an isimlerini bilemediğimiz onlarca yeni nesil işlerin türeyeceği hakikat ötesi bir evrende olunduğuna dikkat çekti.
#Adanaİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Pars Roket Grubu, hibrit roket motoru üretti ve fırlatma aşaması başarıyla tamamlandı. Türkiye’nin uydularını dışa bağımlı olmadan uzaya gönderebilmesi hedefine yönelik çalışmalar sürerken önemli bir adım da İTÜ öğrencileri tarafından atıldı. ‘İstikbal’ adını verdikleri roketin neredeyse tüm parçalarını kendi çabalarıyla üreten öğrenciler yüzde 90’ın üstünde yerlilik oranına ulaştı.
#Pars Roket Grubu‘Bir şirketi en iyi çalışanı anlatır’ dedik, sözü onlara verdik...Sodexo Avantaj’dan bir HR-tech markasına dönüşen Pluxee’nin dört çalışanı; iş ortamını, ne umduğunu-ne bulduğunu, bir günlük mesaisini anlattı. Yaptığımız röportajlarda şirketteki güçlü iletişim, işbirliği kültürünün günlük mesaiye yansıması, yan haklara verilen önem gibi başlıklar öne çıkarken ana duygunun güven ve değer görmek olduğunu gördük.
#Hürriyet İKBirleşmiş Milletler çatısı altında özel sektör ve kanaat önderlerini bir araya getiren dünyanın en büyük sürdürülebilirlik oluşumu BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin Liderler Zirvesi’nde (UN Global Compact Leader’s Summit) Yıldız Holding’in kapsayıcılık ve fırsat eşitliği odağındaki çalışmaları örnek gösterildi.
#Yıldız Holdingİyi bir iş fikrine sahip olmak girişimciliğin ilk kuralı olsa da tek başına bir anlam ifade etmiyor. Pazar araştırmasından geri bildirimlere, finansal desteklerden risk yönetimine kadar birçok süreci doğru yönetmek kritik önem taşıyor. Peki yola yeni çıkan bir girişimci hangi adımları atmalı ve nelere dikkat etmeli? Finansal Yönetim Danışmanı Bikem İnce İnanç, 10 adımda başarılı girişimin yol haritasını anlattı...
#Başarılı Girişimİnsanın kafasını karıştıran, hatta allak bullak eden, kendi formlarını yaratıp yarattığı teknikle kendisini karşı karşıya getiren, yenilikçi, zorlayıcı bu sayede de okuyucunun sınırlarını zihni sinir zekasıyla genişleten yazar Murat Menteş ile bir araya geldik. Vefat etmiş yazarlarla söyleşilerden oluşan ‘Derde Deva Randevu’nun dördüncü serisi için bir araya geldiğim ve hemen hemen tüm kitaplarını okuduğum Murat Menteş, Türk edebiyatında adını sağlam ve dikkat çekici puntolarla yazdı bile… Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de en çok üreten ve benzeri olmayan yazar Murat Menteş’in yanıtlarının sizlere ilham olacağına inanıyorum.
#Sponsorlu İçerikİnsanın kafasını karıştıran, hatta allak bullak eden, kendi formlarını yaratıp yarattığı teknikle kendisini karşı karşıya getiren, yenilikçi, zorlayıcı bu sayede de okuyucunun sınırlarını zihni sinir zekasıyla genişleten yazar Murat Menteş ile bir araya geldik. Vefat etmiş yazarlarla söyleşilerden oluşan ‘Derde Deva Randevu’nun dördüncü serisi için bir araya geldiğim ve hemen hemen tüm kitaplarını okuduğum Murat Menteş, Türk edebiyatında adını sağlam ve dikkat çekici puntolarla yazdı bile… Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de en çok üreten ve benzeri olmayan yazar Murat Menteş’in yanıtlarının sizlere ilham olacağına inanıyorum.
#1Nobel Ödüllü fizikçi Albert Einstein'ın 1939 yılında dönemin ABD Başkanı Franklin Roosevelt'e gönderdiği ve tarihin akışını değiştiren o mektup 85 yıl sonra yeniden gündemde. Uzmanlar aradan geçen bunca zamana karşın mektubun güncelliğini kaybetmediğini belirtti. Peki daktiloyla yazılmış o sayfalarda ne yazıyordu?
#Manhattan ProjesiYapay zekâya yönelik verilen eğitimlerde ve yapılacak çalışmalarda önceliğin ‘yerli ve milli uygulamaların hayata geçirilmesi’ olması gerektiğine dikkat çeken Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Benzer, “2000’lerin başında ‘internet çağına giriyoruz, her yerde bilgi var’ dedik ancak hep tüketici olarak kaldık. Bunlar bizim ‘üretici’ olabileceğimiz fırsatlarken biz hep ‘satın aldık” dedi. Prof. Dr. Benzer, “İyi bilişim uzmanlarından destek alarak üretici pozisyonunda olmalı ve yeni teknolojiye uygun eğitim araçları geliştirmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.
#Yapay ZekâKaravanlarıyla dünyayı dolaşıp YouTube'a yükledikleri videolarla 'Bay ve Bayan Macera' olarak tanınmışlardı. Nihayet bir yere yerleşmeye karar verdiklerinde seçtikleri yer, oldukça büyük zorlukları da beraber getirdi. Milyonların hayalini gerçekleştiren ünlü çift, neden böyle bir seçim yaptıklarını anlattı...
#Portekiz25 ülke 800 mağaza ile hizmet veren ve bu operasyonu 15 bin kişilik büyük bir ekiple yöneten Flo Group, İK uygulamalarında ‘önce insan’ diyor. FLO Group İnsan Kaynakları Direktörü Hüseyin Çolak, “Çalışma arkadaşlarımızın hayatlarına dokunacak yenilikler tasarlamak için çalışan mutluluğu takımımızı kurduk. Bu takımımızla birlikte çalışma arkadaşlarımızın motivasyonunu yükseltecek projeler hayata geçiriyoruz” dedi.
#FLOSanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Rekabet Öncesi İş birliği Destek programı kapsamında Arçelik ve YongaTek firması iş birliği ile yerli çip tasarımına başlandı. Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, proje için Arçelik ve YongaTek’e sertifika takdim etti.
#Yerli ÇipArtık sahne milli sporcularımızın… 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda, 1948 Londra olimpiyatında elde ettiğimiz rekoru (12 madalya) 13 madalyayla geçerek en başarılı olimpiyatımızı gerçekleştirmiştik. 18 farklı branştan 108 sporcumuzla katılacağımız olimpiyatlarda hedefimiz bu rekoru kırmak! Bokstan jimnastiğe, voleyboldan yelkene, yüzmeden okçuluğa...
#Ceren Naz Büyük“Yetenek ajandamızın en önemli gündemlerinden biri yeni yetenek keşfi ve istihdam kanalları oluşturmak” diyen Beymen Group CHRO’su Banu Cengiz, “Türkiye’nin önde gelen üniversiteleriyle güçlü iş birliklerimiz var. Genç yetenekleri çekirdekten yetiştireceğimiz programımız BG Young Talents’ı da bu yaklaşımla hayata geçirdik. Üniversiteden yeni mezun olmuş ya da üniversite 4. sınıfta eğitimine devam eden genç yeteneklere profesyonel hayatı deneyimleme fırsatı sunuyoruz” şeklinde konuştu.
#Banu CENGİZPrinceton Üniversitesi’nde CERN ve NASA için projeler geliştiren İnci Karaaslan şimdi ABD’nin en büyük parçacık fiziği laboratuvarın olan Fermilab’de çalışmaya hazırlanıyor. Ama 22 yaşındaki İnci’nin asıl büyük hedefi yapacağı bilimsel keşifler sayesinde bir gün fizik Nobel’ini kazanmak. Bu konuda, Einstein başta olmak üzere bir çok Nobel ödüllü fizikçinin yolunun geçtiği üniversiteden mezun olmanın kendisine güç verdiğini söylüyor.
#İnci KaraaslanO henüz küçük bir çocukken beynin büyüsüne kapılmış, ömrünü bilime adamış biri. Hem şifa dağıtıyor hem kendisi gibi hekimler yetiştiriyor. Prof. Dr. Türker Kılıç beynimizi geliştirmenin en önemli yolunun yaşamla etkileşim kurmak olduğunu söylüyor. Mesela piyano çalmayı veya son araştırmaların gösterdiği gibi video oyunu oynamayı öğrenmeye çalışmak yeni bağlantısallıklar kurmanın en iyi yolu. Prof. Dr. Türker Kılıç beynin nasıl geliştirilebileceğini anlattı.
#BeyinÖğretim programları çocukların neyi, neden, nasıl ve ne zaman öğrenmesi gerektiğini açıklayan metinler. Önemsiz şeyler için zaman ve para harcamamak için hazırlanırlar. Oluşturulan komisyonlar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin dayandığı kuramsal yapıya ve değerlere uygun olarak öğretim programlarını geliştirdiler. Programlar, genel müdürlüklere bağlı komisyonlardan Talim ve Terbiye Kurulu’na onaylanmak üzere gönderildi. Süreç görüşlerin alınması, Talim ve Terbiye Kurulu’nun incelemeleri, değişiklikler ve onaylama ile devam edecek.
#Konuk Yazar1963 yılında henüz lise ikinci sınıf öğrencisiyken gördüğüm Bursa bir rüyaydı. Ahalisinin zarafeti, ucuz otellerin bile sakız gibi temizliği yemeklerin çeşnisi, ister gündüz ister akşam vakti olsun yeşillik, yeşillik, yeşillik... O yeşilliğin içinde şehrin panoraması başka renk ve asaletti. Ecdadın niye burayı başkent, payitaht olarak seçtiği, fethi için Osman Gazi’nin neden bu kadar heyecanlandığını anlamamak mümkün değildi. Bu kadar önemli bir vilayetin bugün dahi aynı öneme sahip olmasına rağmen sanayi ve tarım çevreleri açısından hâlâ ciddiye alınmaması bir faciadır.
#BursaO, 10 parmağında 10 marifet olanlardan. Tiyatro sahnesi, beyazperde, ekran, yönetmenlik, yazarlık... Birçok alanda üretiyor. Bütün şöhretine rağmen “Popülerlik gelip geçici bir illüzyon. Bugün var, yarın yok” diyor. Buğra Gülsoy’la yaşadığı değişimleri, projelerini, baba olmayı ve ilişkileri konuşuyoruz: “Aşk bir yanılsama. Önemli olan iki tarafın birbirlerini çok iyi tanımış olması ve aralarındaki sevgi bağı.”
#Buğra Gülsoyİç mimarlık öğrencileri, özel gereksinimli çocuklara en ideal sınıf ortamını tasarlamak için yarıştı. Mobilya kategorisinde Antalya Bilim Üniversitesi öğrencisi Türkü Yılmaz “Çok Amaçlı Oyun Masası” projesiyle, duvar ünite kategorisinde ise İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencisi Ezgi Nisa Şahin “Harmony Wall” projesiyle birincilik kazandı.
#Üniversiteliler Otizmliler İçin Yarıştı‘Küresel Öğretmen Ödülü’ sahibi anasınıfı öğretmeni Mehmet Bilgin, öğrencilerini bazen ‘Taş Devri’ne götürüyor bazen uzay istasyonuna çıkarıyor. Uçmak isteyen öğrencisi için ‘zipline’ bile kuran Mehmet öğretmen, sınıfı, çocukların koşa koşa geldiği bir ‘hayal şehri’ne çeviriyor.
#Küresel Öğretmen Ödülü2022’de kompozit üreticisi Microtex’i satın alan Kordsa, bu hamleyle dünyanın önde gelen uçak, spor otomobil hatta uzay araçları için üretim yapmaya başladı. 2024’te satın alma yoluyla stratejik yatırımlara devam edeceklerini belirten Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cevdet Alemdar, “Bugüne kadar ABD’de 3, Avrupa’da 1 yatırım yaparak 350 milyon dolar değer yarattık. Şimdi bunları daha büyük bir yatırımla taçlandırmalıyız” dedi.
#Sabancı TopluluğuTÜRKİYE’nin ilk milli muharip uçağı olarak tasarlanan KAAN’ın geçen hafta çarşamba günü Ankara’da başarıyla gerçekleştirdiği ilk deneme uçuşunun gerisinde Türkiye’de çok eskilere giden milli uçak özlemi ve aynı zamanda daha somut bir çerçevede geride bıraktığımız yıllarda ısrarlı bir şekilde yürütülen sistemli bir çabanın bulunduğunu teslim etmeliyiz.
#Recep Tayyip Erdoğan