Adana usulü taş kadayıf sevilen şerbetli tatlılarımız arasında yer alıyor. Yassı kadayıf olarak da bilinen taş kadayıf hamuru evde hazırlandığı gibi yufkacılardan da temin edilebiliyor. Peki, Adana usulü taş kadayıf nasıl yapılır? İşte, evde kolay taş kadayıf tarifi ve malzemeleri...
#Taş KadayıfYarın annesine elleriyle yaptığı yemek ve tatlıları sunmak isteyenler için kuru kayısılı et yemeğinden irmikli yaprak sarmasına, şekerini pekmezden alan helvadan taş kadayıfa leziz önerilerim var. Tariflerim, Adana, Adıyaman ve Malatya mutfağından...
#Anneler GünüYassı kadayıf olarak da bilinen taş kadayıf şerbetli tatlılarımızın en sevilenlerinden biridir. Kadayıfınızın hamurlarını arzu ederseniz yufkacılardan alabilir, arzu ederseniz de evde kendiniz yapabilirsiniz. Peki, Adana usulü taş kadayıf nasıl yapılır? İşte, evde kolay taş kadayıf tarifi ve malzemeleri...
#Taş KadayıfDolmaları çok çeşitli, lahana sarmaları tahinli... En çok kuzu eti yeniyor, patlıcanlı yemeklerin sayısız çeşidi pişiriliyor. Un helvası pekmezli; halka tatlısı çok seviliyor. Çukurova Aşçılar Derneği İkinci Başkanı Fatma Çıkla, Adana mutfağını anlatıyor, birbirinden leziz tarifler veriyor...
#KebabÜlkemizde hemen her yörenin kendine has bir kadayıf tatlısı var. Kilis’in ‘cennet çamuru’ meşhur, Tokat’taysa gömlek kadayıf seviliyor. Adana’dan Hatay’a bu özel ürünün çeşitlerine baktık. Ünlü tatlıcı Nadir Güllü’den de kadayıf yapımının püf noktalarını aldık. Oğlu Murat Güllü’dense dünya mutfaklarındaki modern örneklerini anlatmasını istedik.
#KadayıfAnadolu’da hayat var olduğundan beri Bursa hep çok zengin bir yaşam kaynağı oldu. Verimli toprakları, tarih boyunca ticaret, zanaat ve sanatın önemli bir merkezi olarak konumlanması, çeşitli medeniyetlere başkentlik yapmış olması ve neredeyse insanlığın başlangıcından bugüne dek; hep göç yolu üzerinde bulunması Bursa’nın kültürel birikimini çok zengin kılmıştır.
#Bursaİlk defa gidenin “Ben bugüne kadar kebap yememişim” demesi âdetten. Uçağa sırf ciğer ve şırdan yemek için atlayan günübirlikçiler, kendini Tarihi Kazancılar Çarşısı’nın sokak lezzetlerine kaptıranlar da cabası... Adana mutfağından vazgeçemeyenler ve 8-10 Ekim’deki Adana Lezzet Festivali’nde şehre gidecekler için yemeden dönmemeleri gereken tatları derledik.
#Adana MutfağıYarın Şeker Bayramı. Bir ay boyunca oruç tuttuktan sonra, tatlı yiyip tatlı konuşmanın zamanı. Bu hafta jüri üyelerimize bayram ziyaretine giderken götürülecek en iyi tatlıları sorduk. Tatlıcı adreslerinin yanı sıra, oradan özellikle hangi ürünün alınması gerektiğini de söylediler. Bir kutu baklava veya çikolata klasikleşmiş hediyeler olsa da alternatif seçenekler var. Örneğin sakızlı muhallebi veya su muhallebisi ya da kestaneşekeri. İşte en iyi 10 listemiz.
Önümüz Ramazan yani bir adıyla da Şeker Bayramı. Tatlı yiyip tatlı konuşmanın tam zamanı yani. Bayram tatlısı deyince aklınıza sadece baklava gelmesin. Şöbiyetten kadayıfa, cezeryeden şekerpareye, kuşgözünden sarı burmaya ve sütlü nuriyeye kadar uzanıyor tatlı çeşitleri.
İstanbul'da, Silivrikapı'nın dışındaki bir mezarlık duvarının dışında bellerine kadar toprağa batmış beş adet taş ve bu taşların altında da tam beş adet kelle vardır: Balkanlar'ı kaybetmemize sebep olan isyanların 18. asırda öncülüğünü yapan Tepedelenli Ali Paşa ile oğullarının ve bir torununun kelleleri. İşte, şimdi yarı bellerine kadar toprağa gömülü bir halde duran bu taşların altındakilerin öyküsü...