Güncelleme Tarihi:
AVGAN PİLAVI (ADANA)
NE LAZIM? (4-6 kişilik)
◊ 1 kg et
◊ 2 soğan
◊ 500 gr pirinç
◊ 1 kg havuç
◊ 250 ml ayçiçeğiyağı
◊ Tuz
◊ 1 tatlı kaşığı yenibahar
NASIL YAPARIM?
◊ Kuşbaşı doğradığınız eti tencereye alın, ayçiçeğiyağında kavurun.
◊ Yemeklik doğranmış soğan, küp küp doğranmış havuç ve bol suyla yıkanmış pirinci ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
◊ Yenibahar ve tuzla tatlandırıp üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyin.
◊ Tencerenin kapağını kapatın, kısık ateşte pilav suyunu çekene dek pişirin. 10 dakika demlendirip servis edin.
TOPAK HELVASI (ADIYAMAN)
NE LAZIM? (4-6 kişilik)
◊ 200 gr un
◊ 1/2 çay bardağı beyaz susam
◊ 1/2 çay bardağı kahverengi susam
◊ 1 su bardağı ceviz içi
◊ 3 yemek kaşığı sıvıyağ
◊ 2 yemek kaşığı tereyağı
◊ 1 su bardağı pekmez
NASIL YAPARIM?
◊ Yağ çeşitlerini geniş bir tavaya alıp ılıtın. Unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
◊ Unun rengi değişmeye başladığında susamları ekleyip karıştırmayı sürdürün.
◊ Susamlar kavrulduğunda üzerine ceviz parçalarını katın.
◊ Ocağın altını kapatıp birkaç dakika sonra (bu adım önemli, yoksa pekmez yanar) pekmezi ekleyin, hafif ılınınca elinizle yuvarlak şekil verin. Helvanızı badem veya fındık parçalarıyla süsleyebilirsiniz, çok yakışıyor.
TEVENK SARMA (ADIYAMAN)
NE LAZIM? (4-6 kişilik)
◊ 300 gr asma yaprağı
◊ 1,5 su bardağı ince bulgur
◊ 1 su bardağı irmik
◊ 3 soğan
◊ 1 çay bardağı sıvıyağ
◊ 1 tatlı kaşığı tuz
◊ 1 çay kaşığı karabiber
◊ 1 tatlı kaşığı pul biber
Üzeri için
◊ 1 kâse yoğurt
NASIL YAPARIM?
◊ İnce bulgur ve irmiği geniş bir kaba alın, üzerini çıkacak kadar suyla (oda ısısında olmalı) ıslayın. Bulgur şişince tuz, karabiber ve pul biberi ilave edin. Sakız kıvamına gelene kadar elinizle yoğurun.
◊ Asma yapraklarının ortasına harç koyup sarma gibi sarın. Tencereye açılmaması için sıkı sıkı dizin. Her kat çıkıldığında aralara doğradığınız soğanları yerleştirin. Sarmaların yarısına gelecek kadar sıcak suyu ilave edip sıvıyağ gezdirin ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
◊ Pişen sarmaları servis tabağına alın. Ortalarına pişmiş soğanlar ve yoğurt koyabilir, hatta biraz tereyağında domates salçası pişirip onu da ekleyebilirsiniz.
TAŞ KADAYIF (ADANA)
NE LAZIM? (4-6 kişilik)
Kadayıf hamuru için
◊ 1 su bardağı süt
◊ 1 su bardağı su
◊ 2 su bardağı un
◊ 1 tatlı kaşığı instant maya
◊ 1 tutam şeker
◊ 1 tutam tuz
Şerbeti için
◊ 2 su bardağı şeker
◊ 2 su bardağı su
◊ 2-3 damla limon suyu
İç harcı için
◊ Ceviz içi (dövülmüş)
Kızartmak için
◊ Ayçiçeğiyağı
NASIL YAPARIM?
◊ Şerbet malzemelerini tencerede kaynamaya bırakın. Kıvam alınca ocaktan alıp soğuması için bir kenarda bekletin.
◊ Hamur malzemelerini bir kapta karıştırıp 10 dakika dinlendirin. Tavayı kısık ateşte ısıtın. Bir sürahi yardımıyla hamurdan azar azar tavaya dökün. Hamurun tek tarafı pişince ve kadayıfın üzeri göz göz kabarınca (altı hafif pembeleşmiş olacak) bir spatula yardımıyla tavadan alın.
◊ Hamurun pişmeyen kısmına ceviz koyup yarım ay olacak şekilde uç kısımları birleştirin.
◊ Bütün hamur bitene kadar işleme devam edin ve kızgın yağda nar gibi olana dek (ama çok fazla kızartmamaya dikkat edin) kızartın.
◊ Bir kevgir yardımıyla yağdan aldığınız tatlıları soğuyan şerbetin içine bırakıp 3-4 dakika bekletin. Servise hazır.
KAYISI KAVURMASI (MALATYA)
NE LAZIM? (4-6 kişilik)
◊ 300 gr kuşbaşı et
◊ 15 kuru kayısı
◊ 1 demet taze soğan
◊ 2 çorba kaşığı tereyağı
◊ 1/2 demet maydanoz
◊ 1/2 demet nane
◊ 3 diş sarımsak (ezilmiş)
NASIL YAPARIM?
◊ Taze soğan, maydanoz ve naneyi çok ince doğrayın. Kayısıları 2’ye veya 3’e kesin.
◊ Tavaya tereyağı ve kuşbaşı etleri alıp kavurmaya başlayın.
◊ Sarımsaklar, kayısılar ve yeşillikleri ekleyip kavurmayı sürdürün.
◊ 10 dakika sonra ocaktan alıp soğutun. Ben üzerine limon sıkıp yemenizi öneririm.