O kadar eski, o kadar sırlarla dolu ki Mısır’ın tarihi... Nerede başladığı bile kesin değil; kimileri 7 bin yıl öncesine dayandırıyor. Mumyaları, piramitleri, hiyeroglifleri, firavunları, Kleopatra’sıyla yüzlerce filme ve kitaba konu olan gizemlere bir göz atalım.
#GeziYükseklere çıkıldıkça kulakların tıkanması, kışın geniş tabanlı botların giyilmesi, bıçakların daha keskin olması için uçlarının sivriltilmesi gibi günlük hayatta karşımıza çıkan pek çok şey basınç nedeniyle oluşur. Basınç her ne kadar sadece bir ders konusu gibi gözükse de hayatın her alanına işleyen bir etkidir. Peki basın nedir ve nasıl oluşur? Basınç nasıl hesaplanır? Basınç birimi ve formülü nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Basınç Nedir Ve Nasıl Oluşur?2020 yılının en büyük arkeolojik keşfi eski bir evin kapı sövesinden çıktı. Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden Dr. Çiğdem Maner, Hitit Kralı IV. Tudhaliya dönemine ait yazıtın bir bölümünün Konya'nın Emirgazi ilçesi Karaören köyündeki bir evin kapı sövesinde bulunduğunu tespit etti. Yazıtın diğer yarısının ise aynı evin kapı basamağı olarak kullanıldığı ortaya çıktı ancak 2015'te kaybolmuş. Kültür ve Turizm Bakanlığı yazıtın kayıp bölümünü Interpol aracılığıyla tüm dünyada aramaya başladı ancak herhangi bir ize rastlanmadı. Maner "Bu Hitit Luvi hiyeroglif yazılı taş blok olağanüstü önemde bir buluntu. Bu yazıtlardan çok sayıda yok. Hititler dönemine ait bilinmeyenler bu yazıtlar sayesinde gün yüzüne çıkıyor" dedi.
#Konya2020 yılının en büyük arkeolojik keşfi eski bir evin kapı sövesinden çıktı. Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden Dr. Çiğdem Maner, Hitit Kralı IV. Tudhaliya dönemine ait yazıtın bir bölümünün Konya'nın Emirgazi ilçesi Karaören köyündeki bir evin kapı sövesinde bulunduğunu tespit etti. Yazıtın diğer yarısının ise aynı evin kapı basamağı olarak kullanıldığı ortaya çıktı ancak 2015'te kaybolmuş. Kültür ve Turizm Bakanlığı yazıtın kayıp bölümünü Interpol aracılığıyla tüm dünyada aramaya başladı ancak herhangi bir ize rastlanmadı. Maner "Bu Hitit Luvi hiyeroglif yazılı taş blok olağanüstü önemde bir buluntu. Bu yazıtlardan çok sayıda yok. Hititler dönemine ait bilinmeyenler bu yazıtlar sayesinde gün yüzüne çıkıyor" dedi.
#KonyaBir şehir düşünün ki, asırlar boyu simgesi hep su olmuş. Dünyanın en güzel suyoluna sahip oluşuyla hep kıskanılmış, Boğaz’a âşık olmak için bir kez görmek yetmiş. Ama aynı şehir, yine asırlar boyunca hep su sıkıntısıyla anılmış. O sıkıntının çözüm yolları ise bugüne hayranlık uyandıran mimari ve mühendislik harikalarının ulaşmasını sağlamış. Su sorununa karşı hayat kurtaran sarnıçlar, şehrimize Bizans döneminden yadigâr. Osmanlı da bu sarnıçları bir süre kullanmış sonra asıl işlevi için değerlendirmese de günümüze dek korunması sağlanmış. İşte o değerlerden biri daha sekiz yıl süren restorasyon çalışmalarından sonra hayatımızda. Şerefiye Sarnıcı… Yerebatan Sarnıcı’ndan daha eski olan Şerefiye Sarnıcı İstanbul’un tarihi hazineleri arasında yerine aldı. Neredeyse 2 bin yıldır suyun izindeki İstanbul’u keşfetmek isterseniz en yenisi Şerefiye’den başlayıp, uğramanız gereken üç önemli adres var.
#Şerefiye Sarnıçı Açıldı- Samsun'daki Atatürk Anıtı, Samsun Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla 3 boyutlu modelle dijital platforma taşınacak- Proje koordinatörü Uyan: - "Şehrimizle özdeşleşen Atatürk Anıtı, dijital heykeltraşlık yöntemiyle 3 boyutlu olarak yeniden yapılıyor. Çalışma Türkiye'de bir ilk olacak"
Engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için Ankara’daki cadde ve sokaklara döşenen sarı şeritler yok oldu. Engelli bireyler ise devlet büyüklerine bir teklifte bulunarak, “Bir büyüğümüz gözlerini bağlayıp, sarı şeritlerde 100 metre ilerlerse bir daha istekte bulunmayacağız” dedi.
Eski dönemlerde yer altı şehirlerinin önemi büyüktü. İnsanlar savaşlardan, yırtıcı hayvanlardan ve akınlardan kaçmak için yeraltı şehirleri inşa etmişlerdi. İşte dünyanın ilgisini çeken ve ülkemizden Derinkuyu’nun da yer aldığı gizemli yer altı şehirleri…
#Derinkuyu Yer Altı ŞehriMerve Akbaş (25), Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu, Sabancı Üniversitesi’nde aynı alanda master yapıyor. 14 yaşında dünyayı gezme hayali kurmaya başlamış. Öğrenci olmasına karşın, düşük bütçeyle gezmeyi başaranlardan. Yakın bölgeleri, ucuz rotaları seçiyor. Akbaş öğrencilikte gezginliğe adım atmanın incelikleri ve misafir öğrenci olarak gittiği Avustralya’daki iki gezisini anlattı.
İSTANBUL’da yüklenen mobilya malzemelerini Almanya'ya götüren TIR'da Genç Hitit Dönemi'ne ait olduğu belirlenen ve değer biçilemeyen 3 tarihi eser ele geçirildi. TIR'ın sürücüsü Orhan Dirlik ise tarihi eser kaçakçılığından çıkartıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.
MELİH Aşık, dün Milliyet’teki köşesinde Sedat Simavi Ödülü alan Hürriyet Muhabiri Çiğdem Toker’den söz ederken, Hürriyet Genel Yayın Müdürü Ertuğrul Özkök’ü de ödül törenine katıldığı için kutladı. Yazısında şöyle bir bölüm vardı: ‘Gazetemizde geçmişte ödül alan gazete elemanlarını haber dahi yapmayan genel yayın müdürlerini gördüğümüz için...’