Güncelleme Tarihi:
SAMSUN (AA) - Samsun ile özdeşleşen Atatürk Anıtı'nın, Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla 3 boyutlu modelle dijital platforma taşınacağı bildirildi.
Proje koordinatörü Burhan Uyan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun'daki Atatürk Anıtı'nın dijitalleştirilmesi çalışmasına başlandığını söyledi.
Atatürk Anıtı'nın 3 boyutlu olarak dijital ortama aktarılacağını anlatan Uyan, "3 boyutlu baskı sistemleri, dünyada hızla gelişen ve endüstri alanında da kullanılmaya başlanan bir teknoloji. Hazırladığımız projeyi Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş'ın katkılarıyla uygulamaya başladık. Şehrimizle özdeşleşen Atatürk Anıtı, dijital heykeltraşlık yöntemiyle 3 boyutlu olarak yeniden yapılıyor. Çalışma Türkiye'de bir ilk olacak" dedi.
Atatürk Anıtı'nın sadece Samsun'un değil, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı'nın da sembolü sayıldığını dile getiren Uyan, anıtın en ince ayrıntısına kadar dijital olarak modelleneceğini ifade etti.
Projenin tamamen gönüllülük esasıyla hazırlanacağını bildiren Uyan, şunları söyledi:
"Kaidesiyle 8,85 metre yüksekliğindeki anıtı en ince detaylarına kadar fotoğraflıyoruz. Çalışma 3 boyutlu modelleme tekniği ile yapılacak. 500'ün üzerinde farklı açılardan fotoğraflarla desteklenerek hazırlanacak. Çalışma, Hollywood'da kullanılan filmlerindeki efektlerdeki gibi aynı teknikle gerçekleştirilecek. Ayrıca 3 boyutlu yazıcılarla baskısı da yapılacak. Samsun Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde kullanıma sunulacak."
Çalışma ile Samsun'un tarihine ve kültürüne de sahip çıkılmış olacağını vurgulayan Uyan, projenin 19 Mayıs'a kadar tamamlanacağını ve internet ortamında paylaşılacağını sözlerine ekledi.
- Atatürk Anıtı
Samsun'un İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı'nda yer alan ve şehrin simgesi haline gelen anıtın bir diğer ismi de "Onur Anıtı." Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıktığı noktaya yerleştirilen anıt, Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı sayılan anı simgeliyor.
Samsun Valisi Kazım Paşa tarafından Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel'e 1927 yılında sipariş edilen heykel, 29 Ekim 1931'de alana yerleştirildi, 15 Ocak 1932'de de anıtın resmi açılışı yapıldı. Tunçtan yapılan heykelin yüksekliği 4,75 metre, taş blok kaidenin yüksekliği 4,10 metre.