Yaz tatili planı yaparken genellikle plaj stilimizle çok daha fazla ilgilenir, günlük kombinlerimizi ikinci plana atarız. Ancak her tatil beldesinin kendine has bir moda dinamiği var. Bu nedenle valizinizi hazırlamadan önce gideceğiniz bölgenin tarzına bir göz gezdirmeyi ihmal etmemenizi öneririm.
#Süheyla BUYRUKÇUBaşlıktaki lafı herhalde sık sık duymuşsunuzdur. Onun bir versiyonu da şu: ‘Müşteri böyle istiyor.’ Benim bu yazıda ele almak istediğim, genel doğruların sanıldığı kadar tartışmasız olmadığı. Hatta bunun ötesine giderek müşteri eleştirileri ve isteklerinin mutfağımızı ileriye taşımaktan çok geriye götürdüğü, doğru olanı yapmayı engellediği…
#MüşteriKabataş Erkek Lisesi, Birleşik Krallık Kraliyet Ailesi’nden üst düzey bir misafiri ağırladı. Edinburgh Dükü Prens Edward, tarihi liseyi ziyaret etti. Okul müdürü Muharrem Bayrak Prens Edward’a, 2008 yılında annesi Kraliçe II. Elizabeth’in fotoğraflarından ve anı defterine imzasından fotoğrafların yer aldığı bir hediye verdi.
#Kabataş Erkek LisesiBir süredir sağlık sorunları yaşanan Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, oyun yazarı ve tiyatro yönetmeni Yılmaz Gruda 94 yaşında hayatını kaybetti. Ayşe Erbulak, usta sanatçıyı paylaştığı fotoğrafla andı. Erbulak, paylaşımında sitemini de dile getirdi.
#Yılmaz GrudaUçsuz bucaksız bağlar arasındaki şarap tadım evleri, Michelin yıldızı alabilecek nitelikte butik restoranları, bağ yolları, zeytin rotaları, enginar bahçeleri, balık lokantaları, saklı koyları, irili ufaklı adaları, dağları yeşile boyayan çam ormanları, binlerce yıllık antik kentleri ve daha nice gizli hazineleriyle Urla’ya hoş geldiniz.
#112 bin yıldır zeytin ağaçlarının örttüğü bereketli Anadolu toprakları için ekim ayı, hasat mevsimidir. Her hasat yüz güldürmese de bu yıl farklı olacak gibi. Zira nem ve yağışın iyi olması sebebi ile üretici rekolte ve ihracatta rekor bekliyor. Dünya zeytinyağı ihracatını bölüşen iki ülke; İspanya ve İtalya’da yazın sıcak geçmesi, ağaçların yanması ve Ukrayna-Rusya Savaşı ile başlayan enerji krizi sebebi ile rekolte beklenenin altında kalınca birçok Avrupa rotayı Türkiye’ye, ben de rotamı zeytin kokusunun deniz kokusuna karıştığı, 2 milyondan fazla zeytin ağacının bulunduğu Ayvalık’a çevirdim. ‘Erken’ zeytin hasadına katıldım. Kaliteli zeytinyağı ve fiyatının izini sürdüm.
#ZeytinyağıBalkan Naci İslimyeli, kariyeri ve hayatı ile merak ediliyor. Balkan Naci İslimyeli 1947 yılında Adapazarı'nda dünyaya geldi. 1967 yılında şimdiki adıyla Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olan dönemin İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nun uygulamalı yetenek sınavını kazanarak girdiği resim bölümünde beş yıl resim eğitimi gördü. Birincilikle mezun olduğu okula bir yıl sonra 1973 yılında asistan oldu. Peki, Balkan Naci İslimyeli kimdir, nereli, eserleri nelerdir? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Balkan NaciNeşe Biber ve Berrin Bal Onur’un yeni kitabı ‘Zeytin Ülkesi Balıkesir’, yaşamın odağına zeytini alan bölgenin büyük-küçük üreticilerinden hasat hikâyelerini, zeytin çeşitlerini ve geleneksel üretim yöntemlerini anlatıyor. Edincik’in kıymetlisi ‘su zeytini’nden zeytinyağında fermente edilen kuru incire, son zamanların popüler zeytinyağı mevzusu polifenol miktarına, sayfalarda zeytinin her türlü mucizesine tanıklık etmek mümkün.
#ZeytinSon yıllarda yurtdışındaki örnekleriyle yarışır düzeyde estetik ve kalite anlayışına sahip bağlar, mutfaklarıyla da ön plana çıkıyor. Usta şeflerin dokunuşlarıyla lezzetlenen yerel malzemeler tadı kolay kolay unutulmayacak gastronomi deneyimleri yaşatıyor. Bağbozumu haftaları başlamışken bağlarda gezip maharetli ellerden çıkan lezzetler arasında bir tur yapalım.
#Bağ TuruSanat, insanlığın ortak değeri ve kültürel mirasıdır. Bugün gelinen noktada insanlar arasındaki iletişim ve etkileşim son derece fazla olduğu için sanatta da bunların izlerini görmek mümkündür. Resim sanatı dalında bu daha fazla görülmektedir. Salvador Dali'nin kim olduğu bu bağlamda merak konusu olmaktadır. İşte, Salvador Dali kimdir, hayatı, eserleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Salvador Dalí Kimdir?Yaklaşık 10 bin yıldır Anadolu’da ekildiği bilinen siyez buğdayının yıldızı özellikleri nedeniyle son yıllarda parlamaya başladı. Hastalıklara dayanıklı olması, zayıf topraklarda dahi ayakta kalması, karbonhidrat değeri düşükken, protein ve lif değerinin oldukça yüksek olmasının yanı sıra glüten miktarının düşük olması da bu şöhretin nedenleri...
#GazetehaberleriAYVALIK merkezli Köklü Zeytincilik, bölge zeytinyağının adını ve kalitesini dünyaya duyurabilmek için 84 yıldır mücadele ediyor. “Zeytincilik mesleğimiz ve geleneğimiz” diyen dördüncü kuşak temsilcilerinden Mustafa Kürlek, 8 bin metrekarelik üretim tesisinde faaliyetlerine devam ettiklerini aktardı. Kürlek, “Kapasite olarak Ayvalık’taki en büyük taş baskı zeytinyağı üretim tesisine sahibiz. 4 adet taş baskı zeytinyağı presinde geleneksel yöntemlerle taş baskı soğuk sıkım zeytinyağı üretiyoruz. Ayrıca, modern kontinü sistem zeytinyağı üretim hattıyla günde 100 ton zeytin işleyebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
#İzmirNatürel zeytinyağı: Zeytin ağacı meyvesinde doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda (en fazla 32 derece), sadece yıkama, dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen, kendi kategorisindeki ürünlerin fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerini taşıyan yağları ifade eder.
#İzmirYaşadığımız coğrafyanın bize sunduğu en büyük zenginliklerimizden biri 12 bin yıldır bu topraklarda varlığını sürdüren bereketin simgesi zeytin ağacı. Aynı zamanda yemek kültürümüze, mutfağımıza damga vurmuş, değerli bir besin kaynağı. Ama kıymetini biliyor, ona gereken saygıyı ve ilgiyi gösteriyor muyuz derseniz cevabım yürekten bir evet olamaz. Ona biraz hor davranıyoruz. Galiba pek de tanımıyoruz. Bu yüzden zeytin ve yağı söz konusu olduğunda en güvendiğim isimlerden biri olan Dr. Mustafa Tan’la zeytinyağı hakkında online bir söyleşi yaptık.
#Müge AkgünBozcaada karşısında bulunan 700 yıllık tarihi Kemallı köyü, Roma dönemine ait Alexandria Troas Antik Kenti ile komşu konumda yer alıyor. Kemallı'yı, Romalıların, Selçukluların ve Osmanlıların tarihte kesiştiği organik yaşam köyü şeklinde özetlemek mümkün. Size biraz bu güzel köyden bahsedeceğim.
#Kemallı KöyüTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye’nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK’nın kurul üyeleri işkadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulu’nun Türkiye’nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle işbaşına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor. Biz de Hürriyet İK olarak her hafta bir ilimizdeki Kadın Girişimciler Kurulu ile görüşerek kurulların ildeki girişimcilik ekosistemine katkılarını ve KGK yöneticilerinin hikâyelerini anlatıyoruz. Bu hafta Kastamonu’dayız...TOBB’un katkılarıyla hazırlanmıştır.
#GazetehaberleriAdana’nın tarihi dokusu içindeki müzede, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün üst çene kemiği kalıbının kopyası, 1840’lı yıllarda kullanılan Ermeni bir dişçiye ait dişçi koltuğu, eski tıp ve diş hekimlerinin kullandığı aletler, tıp tarihi kitapları ve makalelerden oluşan binlerce eser yer alıyor
#Müze