İklim krizinin ve doğal kaynakların tehdit altında olmasının olası sonuçları giderek daha fazla belirginleşiyor. Yanlış enerji politikaları, aşırı kaynak kullanımı, su kaynaklarının tükenmesi ve ormansızlaşma dünyadaki sürdürülebilir yaşamı tehdit eden konulardan sadece bazıları. Bu olumsuzlukların bizlere ve dünyamıza yaşatabileceği geri dönülemez sonuçların farkına varmak ve olabildiğince hızlı bir şekilde eyleme geçmek gerekiyor. Bu konuda tüm sektörlere büyük sorumluluk düşerken moda sektörü de günümüzün son derece hızlı gelişen teknolojisiyle birlikte bu sorunun çözümüne katkı sağlamaya çalışıyor.
#TeknolojiPelet yakıt, son günlerin önde gelen yakıt türleri arasında yer alıyor. Pelet yakıtlar ya da peletler, sıkıştırılmış olan organik madde ya da biokütleden yapılmakta olan biyoyakıt çeşitlerini oluşturmaktadır. Peletler, beş tane genel biokütle kategorisi içerisinden herhangi birinden yapılabilmektedir. Bu kategoriler; sanayi atıkları ve yan ürünleri, gıda içerikli atıklar, tarımsal nitelikteki kalıntılar, enerji bitkileri ve işlenmemiş olan kereste şeklinde sıralanmaktadır.
#Pelet YakıtBiyogaz konusu günlük yaşamımızda oldukça sık duymakta olduğumuz nitelikte bir konu olma özelliği taşımaktadır. Bu kapsamda insanlar tarafından çok fazla merak edilen konulardan biridir. Sizin için Biyogaz nedir, nasıl üretilir? Biyogaz nerelerde kullanılır sorularına yanıtları derledik.
#Biyogaz Nedir Nasıl Üretilir?İstanbul'da atık sular ön arıtma yapıldıktan sonra derin deşarj yöntemi ile boğaz alt suyuna veriliyor. Prof. Dr. Barış Salihoğlu, "Alt su Karadeniz'e geçiyor ama bunun ciddi bir kısmı üst suya karışıyor ve Marmara'ya geri dönüyor" diyerek 5 noktayı işaret etti. Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise, Marmara Denizi'nde yoğun olarak görülen deniz salyasının yapılan yoğun deşarjın neden olduğunu söyledi. Boğaz'a atık suların derin deşarj ile deniz suyuna verilen noktalar ve bu noktalarda son durum DHA tarafından görüntülendi.
#İstanbulAFYONKARAHİSAR’ın Çay ilçesinde toplam 350 bin metrekare alanda özel bir firma tarafından biyokütle enerji santrali kurulacak. Çay Belediye Başkanı MHP’li Hüseyin Çağrı, tesiste kamış, ağaç ve tarımsal atıklar gibi malzemelerle elektrik üretileceğini belirterek, "Saatte 25 megavat elektrik üretecek olan santralimizin faaliyet geçmesiyle birlikte günde 80 bin hanenin elektrik enerji ihtiyacı karşılanacak" dedi.
#Atıklardan Enerji- Hatay Büyükşehir Belediyesi, Lübnan'dan doğan, Suriye'den geçerek Hatay'da Akdeniz'e dökülen, sanayi, evsel ve tarımsal atık nedeniyle kirlenen Asi Nehri'nin temizlenmesi için 42 ülkenin iş birliğiyle çalışacak - Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş: "Avrupa Birliği projesi hazırlayarak, 42 ülkenin iş birliğini de alıp Asi Nehri'ni Roma dönemindeki gibi ticaret merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz"
Popular Science Dergisi, 2009’a damgasını vuran “Yılın En iyi 100 Teknolojisi”ni belirledi. ‘Çevreci Teknoloji’ kategorisinde yer alan ‘Toksin Terminatör’ ağırlığının yarısını absorbe edebiliyor. ‘Tuvaletinizi paket gübre’ yapan teknoloji de çok ilginç.
BEYLİKDÜZÜ Tüyap’taki ’Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Fuarı’nı gezerken bir Arap grubunu gördük; Mekke Belediye Başkanı Dr. Ossama Albar imiş, atık depolama konusunda firmaların neler ürettiklerini görmek için gelmiş. Şaşırdık; bizimkiler yoktu.
Küresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun geçen ay yayımladığı rapora göre dünya nüfusunun yarısı halihazırda su kıtlığıyla karşı karşıya. Bu uyarının ülkemiz özelinde değerlendirilmesi için biliminsanlarına danıştık. “Bütün şehri suya göre tasarlayan bir kültürden gelip suyu çok kötü kullanan bir millet olduk” diyerek uyardılar: “Yeraltı sularımız hızla tükeniyor.”
#SuKKTC Başbakanı Ünal Üstel ile başkent Lefkoşa'da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Kıbrıs Türk halkını hak ettiği mertebeye ulaştırma gayreti içinde çabalarımızı sürdürüyoruz. Adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümün ancak adanın gerçeklerini esas alan bir yaklaşımla mümkün olduğunu, adada iki ayrı halk ve iki ayrı devlet olduğunu vurguluyoruz" dedi.
#Cevdet YılmazAkdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından tarımda önemli bir zararlı türüne karşı doğal yolla mücadelede kullanılabilecek sıvı üretildi. Yapılan araştırmada, mısır sapı artıklarının biyokömüre dönüştürülmesi sürecinde ortaya çıkan sıvının önemli zararlı türlerden biri olan kırmızı örümceklere karşı yüksek etki gösterdiği tespit edildi.
#Akdeniz ÜniversitesiCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır'da, “Diyarbakır İş Dünyası Buluşması” programına katıldı. Yılmaz, "Siyasi bir kararlılık olmazsa Türkiye bugün bu noktaya gelmez. Son 20 yılda yüzde 80 dışa bağlı bir yapıdan yüzde 80 kendi içinde milli, yerli üretim yapan bir yapıya ulaştı. Kim rahatsız oluyorsa olsun biz bu gücümüzü, sistemlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.
#Cevdet Yılmaz2025-2027 döneminde istihdam yıllık ortalama 758 bin kişi artacak. Bu da üç yılda 2.2 milyondan fazla kişiye yeni istihdam yaratılacağı anlamına geliyor. Hedefin gerçekleşebilmesi için kamu, düzenleyeceği bazı programlarla özel sektörün eleman bulmasına destek olacak. Üstelik programlara katılanlara da asgari ücret kadar maaş ödenecek. Bugüne kadar düzenlenen istihdam programlarına 2025’te yenileri de eklenecek. Peki, programlara kimler katılacak, istihdama etkisi ne olacak?
#İşgücüİŞKUR’un İşgücü Uyum Programı (İUP), iş arayan bireylerin işgücü piyasasına daha hızlı adapte olmasını hedefleyen bir destek programıdır. Program, mesleki eğitimlerle birlikte kişisel gelişim ve iş sağlığı gibi konularda da eğitim sunuyor. Kadınlar, gençler, engelliler ve dezavantajlı gruplara yönelik olan bu programda katılımcılara günlük 566,73 TL ödeme yapılacak. Katılımcılar 140 gün boyunca eğitim alabilir ve program en fazla 10 ay sürebilecek. Öte yandan Bakan Işıkhan'dan İUP başvuruları hakkında açıklama geldi. Peki, İUP nedir? İşte, şartlar ve detaylar.
#İşgücü Uyum Programı