Şadan Kaptanoğlu: Denizler hasta olursa nefes alamayız

RAHMİ Koç’un onursal başkanı olduğu, “denizlerimizin korunması” dediğinizde tartışmasız en büyük sivil toplum kuruluşu olan Deniz Temiz Derneği TURMEPA’nın başında artık bir kadın var: Şadan Kaptanoğlu.

Haberin Devamı


Türkiye’nin önde gelen denizci ailesi Kaptanoğlu’nun 3.nesil patronlarından Kaptanoğlu “Ben denizciyim. Gelirini denizlerden elde etmiş bir ailenin kızıyım. Bulaşık yıkarken bile denizlerimizi kirletiyoruz” derken TURMEPA’nın önümüzdeki dönemlerde çıtasını yükselteceğinin işaretini veriyor.

 

Dünyanın sayılı kadın armatörleri arasında yer alan Kaptanoğlu aynı zamanda, armatörleri temsil eden en geniş uluslararası gemicilik birliği, 150 yıllık BİMCO’nun ilk kadın başkan yardımcısı.

 

Şadan Kaptanoğlu: Denizler hasta olursa nefes alamayız

 Şadan Kaptanoğlu- Lucien Arkas 

 

Haberin Devamı

Bu görevi üstlenmesinin nedeni, deniz ticareti kadar çevre ve güvenlik açısından uluslararası denizcilik regülasyonlarını iyi bilen bir isim olması.
Kaptanoğlu regülasyonların yanı sıra Karadeniz’in, Akdeniz’in ve hatta Okyanusların “hasta” olduğunu ekmeğini denizden çıkartan biri olarak iyi biliyor.


“Deniz kirliliği yüzde 80 oranında karadan ve insan eliyle gerçekleşiyor. Denizlerin de bir orman olduğunu oksijen ürettiğini bilmiyor insanlar. Denizler hasta olursa bizim de nefes alamayacağımızın farkında değiller” diyor.

 

Deniz dünyanın en büyük çöplüğü.

 

Dünyada yılda 2 milyon ton kanalizasyon atığı, endüstriyel ve tarımsal atık denize gidiyor.

 

Türkiye’de belediyelerin yüzde 81’ninin arıtma tesisine sahip olmadığını göz önüne alırsak bu çöplüğe katkımız büyük.

 

TURMEPA-ARKAS İŞBİRLİĞİ 10 YILINDA

 

Bayrağı dört ay önce Tezcan Yaramancı’dan devralan Şadan Kaptanoğlu ile tanışmamıza TURMEPA- Arkas ile işbirliğinin 10. yıldönümü nedeniyle İzmir’deki sade tören vesile oluyor.

 

Haberin Devamı

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, denizcilikte köklü bir ailenin ferdi olarak Şadan Kaptanoğlu’na TÜSİAD’ta mentorluk yapmış.
TURMEPA’nın başına getirilmesi için “hem iyi denizci, hem iyi iş insanı, ideal aday” diyor.

 

Kaptanoğlu gibi “ekmeğini denizden çıkardığını” vurgulayan Lucien Arkas, DenizTemiz Derneği’nin atık toplama misyonunun en önemli destekçisi.
2006 yılında devreye giren Arkas Turmepa II atık toplama teknesi Çeşme koylarından 10 yılda yaklaşık 3 bin tekneden 1.5 milyon litre sıvı atık ile 6 bin kilo katı atık toplamış.

 

Hesaplara göre, 10 yılda 12 milyon litre deniz suyunun temiz kalmasını sağlamış.

 

Lucien Arkas, “10 yılın nasıl geçtiğini anlamadım. İlk yıl 56 tekneyle başladık. 2015 yılında 450 tekneden atık topladık. Çeşme koylarını koruma altına aldık” diyor.

 

Haberin Devamı

MARİNALARA ÖRNEK OLDUK

 

Bu süre içinde Lucien Arkas’ı en sevindiren olay, geliştirdikleri iş modelinin marinalara ve hatta Muğla gibi belediyelere örnek olması.

 

Bununla ilgili bakın Arkas ne diyor?

 

“İş hayatımda uzun vadede aynı işi yaparak örnek olmayı prensip edindim. Gemicilik, sanat, sporda bir işi istikrarlı yaptığınızda insanlar sizi ciddiye alır. Örnek olursunuz. Nitekim atık toplama işini şimdi marinalar da ücretli yapıyor. Ücretli yapsınlar önemli değil. Önemli olan deniz gibi müthiş bir sermayeni, hayat kaynağının kirlenmemesi”.

 

DENİZİ KİRLETEN GEMİLERİ PİLOTLAR İHBAR EDİYOR

 

TURMEPA’nın hayatımıza kattığı en önemli şey kuşkusuz deniz kirliliğine farkındalık.

Haberin Devamı


En son, Rahmi Koç dahil ünlü isimlerin katıldığı “DenizVarsa HayatVar” kampanyasıyla konuşulan TURMEPA’nın farkındalık yaratması okullardan ta gökyüzüne kadar inanılmaz geniş bir yelpazede.

 

İzmir’de Arkas Holding’in binasındaki törende şunu da öğrendik:

 

Uçarken denizde sintinesini boşaltan gemileri fark eden pilotlar anında bunları kıyı korumaya ihbar ediyormuş.

 

Yazarın Tüm Yazıları