Güncelleme Tarihi:
ADANA (AA) - Ceyhan ilçesinde pamuk ve mısır saplarından oluşan tarımsal atıklar kullanılarak elektrik enerjisi üretileceği bildirildi.
Ceyhan öğretmen evinde yapılan proje tanıtım toplantısında konuşan Proje Müdürü ve Ekton Enerji Elektrik Üretim yetkililerinden Emrah Akıntürk, özellikle pamuk ve mısır sapları olmak üzere bir çok tarımsal atık kullanılarak elektrik enerjisi üretilecek santralin hayata geçirilmesinin Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi.
Ceyhan'da D-400 karayolu üzerinde 38 dönümde 2015 yılında kurulacak elektrik santralinin ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını anlatan Akıntürk, şöyle konuştu:
"Ceyhan'da Ekton Enerji Şirketi tarafından yapılacak santralde çiftçilerimizin hasat ettiği tarım ürünlerinden pamuk, mısır, ayçiçeği, okalaptüs başta olmak üzere bir çok tarımsal atığın sapları Kanada'dan getirilecek özel makinelerle toplanacak. Artık çiftçilerimizin de anız yakmaları bu proje ile önlenmiş olacak. Toplanan tarımsal atıklar 100 bin ton kapasiteli ambarımızda depolanacak. Özel makinelerle işlenen tarımsal atıklardan yılda 14 MW elektrik üretilecek. Kurulacak santral ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak."
Santralin kurulmasıyla ilgili izinlerin alındığını ifade eden Akıntürk, santralin 2016 yılında elektrik üretimine başlayacağını belirtti.
Akıntürk, santralin maliyetinin 60 bin avro olduğunu kaydetti.
Toplantıya iş adamları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.