Latif SANSÜR/KUŞADASI (Aydın), (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2009 13:38
DOĞAL Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye), kısıtlı olan su kaynaklarının korunması ve akılcı kullanımı için örnek çalışmalarına Konya Havzası'ndan sonra Büyük Menderes Havzası'nda da devam edecek.
‘Geçmişten Geleceğe Büyük Menderes Projesi’ kapsamında, Menderes Havzası'nı oluşturan Denizli, Uşak, Aydın ve Muğla'da çalışmalar yapılacak.
WWF Türkiye Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak, sorunların çözümü için bir öneri paketi hazırlayacaklarını belirterek, “Geçmişten Geleceğe Büyük Menderes Projesi kapsamında; Büyük Menderes Havzası'nda, su kullanımı ve kirlilik açısından sorunları, havzadaki önemli doğal alanları tehdit eden unsurları ortaya koyarak sorunların çözümü için öneri paketi de hazırlayacağız. Ayrıca, havzada yer alan dört şehir Denizli, Uşak, Aydın, Muğla'da suyu kullanan ve yöneten taraflara yönelik kapasite ve diyalog geliştirme toplantıları düzenleyerek tüm tarafların konuya ilişkin görüş ve önerilerini alacağız. Yereldeki sektör temsilcileri ve EKODOSD gibi sivil toplum örgütleriyle birlikte yürütülecek ve bir yıl sürecek olan bu projeyle ‘havza ölçeğinde su kaynakları yönetimi’ için sağlam bir altyapı oluşturulmuş olacak” görüşünü dile getirdi.
Ege Bölgesi'nin en uzun akarsuyu olan Büyük Menderes Nehri'nin havzada yaşayan 2.5 milyon insan için hayati önem taşıdığını vurgulayan Demirayak, “Bafa Gölü, Büyük Menderes Deltası ve Pamukkale gibi küresel düzeyde öneme sahip doğal alanların yer aldığı havza, her yıl binlerce ton evsel, endüstriyel ve tarımsal atık nedeniyle kirleniyor. Büyük Menderes Nehri gibi alarm veren su kaynaklarının kirlilik sorununa son yıllarda yaşanan kuraklık ve verimsiz su kullanımı da eklenince karanlık bir tabloyla karşılaşıyoruz. Ama WWF- Türkiye olarak biz karamsar değiliz. Sorunların çözümü için ilgili tüm taraflarla birlikte çalışmak ve çözümleri hayata geçirmek için ‘Geçmişten Geleceğe Büyük Menderes Projesi’ne başlıyoruz. Vakfımızın iç kaynaklarıyla hayata geçirdiğimiz projeyle; bu önemli bölgemizin sorunlarının çözümü için ilgili taraflarla çalışmak istiyoruz” dedi.
BÜYÜK MENDERES
Büyük Menderes Havzası, Türkiye'deki 25 akarsu havzasından bir tanesidir. Ege Bölgesi'nin en uzun nehri olan Büyük Menderes Nehri'nin (584 km) oluşturduğu havza Denizli, Uşak, Afyon, Aydın ve Muğla illerini içine alır. Havzada bulunan 165 belediyenin sorumlu olduğu nüfus yaklaşık 2,5 milyondur. Büyük Menderes Havzası, geniş ovaları kapsar. Bu ovalar tarımsal üretim açısından son derece önemlidir. Başlıca tarımsal ürünler pamuk, incir ve zeytindir. Tekstil ve deri sanayisi de havzadaki önemli üretim kollarındandır. Bafa Gölü, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Pamukkale Özel Çevre Koruma Alanı, Işıklı Gölü, Honaz Dağı Milli Parkı gibi önemli doğal alanlar Büyük Menderes Havzası'nda yer alır. Büyük Menderes Nehri, kaynağından Ege Denizi'ne ulaştığı yere kadar, evsel, endüstriyel ve tarımsal atıklarla kirletilmektedir. Plansız kullanılan gübre ve zirai ilaçlardan kaynaklanan kirliliğin yanı sıra, aşırı ve verimsiz sulama da havzadaki bir önemli sorundur.