Psikolog-antropolog Dr. Ceylan Nur Akgün yeni kitabı ‘Annelik: Gerilimler, Mücadeleler, Uzlaşmalar’da annelik kavramının tarihsel yolculuğuna bakıyor, idealleştirilen anneliğe odaklanıyor ve annelerin yaşadığı kaygı ve suçluluk duygularının nedenlerini de ortaya koyuyor. Akgün: “Romantize edilmiş ve kutsallaştırılmış annelik söylemine kapılmamak en güzeli. Anne olmak ne saçını süpürge etmek ne en mükemmeli olmaya çalışmaktır.”
#Gizem Coşkunardaİber Yarımadası'nda kurulmuştu Tartessos uygarlığı. Hem ekonomik hem de sosyal olarak, devrin en ileri topluluklarından biriydi. Ancak ne olduysa oldu, Tartessoslular bir anda tarihin tozlu sayfaları arasına gömüldü. Tarihçiler Tartessos uygarlığının başına ne geldiğini bugün bile tam anlamıyla açıklayamıyor. Dahası yapılan kazılarla ortaya çıkan ayrıntılar da bu çok kültürlü medeniyetle ilgili soru işaretlerinin artmasına neden oluyor.
#TartessosLeo Perutz ‘Nereye Yuvarlanıyorsun, Küçük Elma...’da Birinci Dünya Savaşı’nda esir düşen Avusturyalı subayın evine gittikten sonra kamp subayından intikam almak için Rusya’ya dönmesini konu alıyor. Bir macera, bir tarih dersi ya da bir savaş alegorisi olarak okunabilecek kitapta yazar savaşın yıkımlarını aktarmayı başarıyor.
#Leo PerutzAtasözlerimiz arasında en sevdiğimdir: “Bir deli kuyuya bir taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış.” Eğer gazeteci iseniz biraz da işiniz budur, ‘o’ taşı çıkarmak! Son 10 yıldır tarihçilerin dilinde tüy bitti ancak bir araştırmaya göre neredeyse her iki kişiden biri Türkiye’nin değerli yeraltı kaynaklarına ulaşmasının Lozan Antlaşması’ndaki ‘gizli’ maddelerle yasaklandığı ve anlaşmanın da 100 yıl yani 2023’te geçerliliğini yitireceği efsanesine inanıyor. Haliyle 2023’ün ilk saatlerinde sosyal medyanın da gündeminde idi bu konu. ‘Sonunda bitti!’ diyenler, onları ti’ye alanlar... Peki, Lozan’ın 143 maddelik metni, ek protokol ve resmi zabıtnamesinde süreye dair hiçbir ifade yokken nereden çıktı bu 100 yıl efsanesi? Bir kez daha Türkiye’nin en ünlü tarihçilerine sordum.
#Lozan AnlaşmasıTürk-Alman İlişkileri alanında ortaya koyduğu eserlerle karanlıkta kalan kültürel belgeleri günümüz insanlığıyla paylaşan Dr. Latif Çelik bu günlerde sürgün Almanların Türkiye’de doğan çocuklarıyla Türk ve Alman medyasında tekrar gündeme geldi. Dr. Çelik, “Tarih insanlığın ortak malıdır. Ama önce bilmek ve anlamak gerek” diyor...
#Clemens HozmeisterThor serisinin dördüncü filmi “Thor: Aşk ve Gök Gürültüsü” sinemalarda. Chris Hemsworth’ü bir kez daha Thor rolünde izleyeceğimiz filmde Jane Foster rolünde Natalie Portman seriye geri dönerken, galaktik kötü Gorr’u Christian Bale canlandırıyor. Platformlarda küçük izleyicilere ve animasyon tutkunlarına “Deniz Canavarı” haftanın en eğlenceli seçeneği. Gazeteci ve yazar Serdar Korucu’nun istos yayın’dan çıkan sözlü tarih kitabı, “Şimdi Kim Kaldı İmroz’da?” bu hafta kitap raflarından tavsiyemiz.
#Uğur YÜKSEL‘Paylaşılamayan Cinayet’, ‘Marlene’in Yetimi’, ‘Bir Kadın Bir Cinayet’ gibi romanlarıyla tanınan Melih Esen Cengiz, yeni kitabı ‘Tiraje’de 1920’lerde Karadağ’daki savaştan kaçıp İstanbul’a gelen sağır-dilsiz, kimsesiz küçük bir kızın, Tiraje’nin carpıcı hikâyesini anlatıyor. Cengiz, “Muhacir atalarımın hatırası hep kalbimde ve hafızamdadır. Bu nedenle romanıma oralardan başladım. Okurlar bu romanda, tarih boyunca insanların korumayı başardığı kardeşlik bilincine tanık olacaklar. İstanbul’un artık kaybettiğimiz insan zenginliklerine vurgu var romanın her sayfasında. Ayrıca insanın en büyük engelleri bile aşabileceğine dair inanç var. Ve bir kadının isterse neler yapacağına tanıklık ediyorsunuz. Geri planda da genç cumhuriyetin serpilip olgunlaşırken yaşadığı sıkıntıların bir kısmı önünüze seriliyor” diyor.
#Melih Esen CengizDünyayı hızla etkisi altına alan enerji krizi, gıda başta olmak üzere birçok ürünün fiyatlarının artmasına neden oldu. Küresel nakliye ağlarının felç olduğu, marketlerde boş rafların giderek arttığı ve metrelerce uzunluktaki benzin kuyruklarının oluştuğu Avrupa'da krizin bir an önce çözülmesi isteniyor. Fakat bunun o kadar kolay gerçekleşmeyeceği anlaşılıyor. Doğalgaz krizinin Türkiye'yi nasıl etkileyeceği ise merak konusu. İşte bilinmeyen yönleriyle Avrupa'daki doğalgaz krizi...
#Enerji KriziVrakipom, dünyanın en sıradışı tavşanı. Ne uzun beyaz kulakları ne ponpon kuyruğu ne de sevimli pembe bir burnu var. Stephane Servant okul bahçesindeki fısıltıların, gülüşmelerin, alaycı bakışların Vrakipom’un kalbinde yarattığı sarsıntıyı olabildiğince yumuşak ama bir o kadar derin yansıtıyor.
#VrakipomDaha önceki yıllarda ‘İpek Yolu 1-Çin-Doğu Türkistan’, ‘2500 Yıllık Çin İmparatorluk Belgelerinde Hunlar ve Türkistan’, ‘Turkanlarda (Etrüsk) Tanrı-Ruh ve Ölüm’, ‘Sibirya-Batı Türkistan/İpek Yolu 2’ başlıklı kitaplarında Türklerin eski tarihini günümüze taşıyan gurbetçi yazar G. Ahmetcan Asena’nın ‘İslam Öncesi Türk Tanrı İnancı’ adlı yeni kitabı çıktı.
#G. Ahmetcan AsenaSon zamanlarda “Ah nerede o eski Beyoğlu!”, “Arap doldu Taksim”, “Eskiden Vakko vardı, kaçtı gitti, acaba geri gelecek mi?” diyenler çoğaldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’la buluşup Beyoğlu’nu gezdim ve merak edilenleri sordum...
#Orkun ÜnDaha önce üniversiteler konuşulurken “Fuhuş yuvası” sözleriyle kız öğrencilere hakaret eden Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu bu kez de hocaların hocası olarak bilinen dünyaca ünlü tarihçi Halil İnalcık’ı hedef aldı. Sofuoğlu’na tepki yağdı.
#Ebubekir SofuoğluDışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Fransa’da okutulacak lise son sınıf tarih-coğrafya ders kitabında terör örgütü PKK/YPG’nin bölücü ideolojisine yer verilmesine tepki göstererek "İdeolojik dogmaların ve siyasi menfaatlerin ders kitaplarında bu denli çarpıtılarak sunulması gelecek kuşaklar için ciddi tehlike oluşturmaktadır." ifadesini kullandı.
#FRANSA