Burası özgürlükler semti burada ideoloji falan olmaz

Son zamanlarda “Ah nerede o eski Beyoğlu!”, “Arap doldu Taksim”, “Eskiden Vakko vardı, kaçtı gitti, acaba geri gelecek mi?” diyenler çoğaldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’la buluşup Beyoğlu’nu gezdim ve merak edilenleri sordum...

Haberin Devamı

Fransız gelsin dükkan açsın

Hepimizden bir anı barındırır Beyoğlu... Sevgilimizle caddelerinde yürüdüğümüz, kitap kafelerinde oturup flört ettiğimiz, sokak lezzetlerini tatmak için sıra beklediğimiz, akşam konserlere gittiğimiz özel bir yer orası. 3 yıldır Beyoğlu’nu yöneten Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ile belediye binasında buluşup İstiklal turu yaptık.

Burası özgürlükler semti burada ideoloji falan olmaz

Beyoğlu ideolojiyle mi yönetiliyor?

- Beyoğlu’nda ideoloji olmaz. Bunu tartışmak bile o ilçeye ve halkına haksızlıktır. Dünyanın her kıtasından insan var burada. Beyoğlu’nda farklı inançlar, farklı kültürler, farklı yaşamlar hep var olmuş. Bugün özgürlüklerin en geniş manada yaşandığı yer Beyoğlu. İnsanlar başka semtlerde yapamadıklarını Beyoğlu’nda rahatça yapabiliyor.

Haberin Devamı

Neden eski ve yeni Beyoğlu diye ayrım var?

- Eski Beyoğlu’nda olup da bugün olmayan hiçbir şey yok. Beyoğlu daha da modernleşti. Kültürel bir defile alanı burası. Şu an caddeye çıkıp “Where are you from?” (Nerelisin?) diye soralım. Çok kültürlülüğü o zaman anlarız.

Çok fazla Araplara yönelmedi mi peki Beyoğlu?

- Bazı ülkeler “Türkiye’ye gitmeyin” çağrısı yaptı. Büyükelçilikler vatandaşlarına “Can güvenliğinizi sağlamayız” dedi. Bir anda milyonlarca turisti ağırlayan Beyoğlu sessizleşti, o ülkelerin vatandaşları gelmemeye başladı. Bugün hangi ülke serbest bıraktıysa, İstiklal Caddesi’nde göreceğiniz vatandaşlar o ülkelerdendir. Yoksa kapımız herkese açık. Fransız gelsin, İtalyan gelsin, Alman gelsin istediği dükkanı açsın.

Vakko geliyor!

Vakko ve Beyoğlu adları çok yakışıyor birbirine. Açılacak mı tekrar Vakko?

- Vakko geliyor. Kesin geliyor. Ben eşe dosta bazen soruyorum “Bana Beyoğlu ile bütünleşen üç marka söyleyin” diye. Üç kere “Vakko” diyorlar. Dayanamadım ve Cem Hakko ile görüştüm. Kendilerine iki-üç yer teklif ettik. Biri eski dükkanlarının olduğu yer. Dedim ki paraya kıyın, eski dükkanın oralarda açın ki insanlar sizi orada görsün.

Haberin Devamı

Ne zaman ve nereye açılacak Vakko?

- Bana kalsa önümüzdeki hafta açsınlar. Ama adamlar ticaret yapıyor. O yüzden uygun zamanı bekliyorlar. Bir dükkan açacakları kesin ama üç dükkan birden de açılabilir. Kesin diye bahsettiğim yer Galataport. Ama Vakko, İstiklal’in kalbinde olmalı.

Neden gitti Vakko?

- Eleştirildiğimiz noktadan değil onların gidişleri. İstiklâl Caddesi trafiğe kapanınca dediler ki “Bizim müşterimiz araba müşterisi” diyerek kapayıp gittiler.

Kalem âşığı, tarih tutkunu ve Tarkovski sever

Cezayir Restoran’da ilk molamızı verip yemek yedik. Masada konumuz Ali Haydar Yıldız’ın ‘vazgeçemedikleri’ydi. İyi bir sinema severmiş Başkan. Tarkovski filmlerini tekrar tekrar seyredermiş. Ayrıca günde bir tarih kitabı bitirir ve yanında 15-20 kalemle gezermiş.

Haberin Devamı

Kalem tutkunuz varmış...

- Evet, var. Kimseye kalemimi vermem. Hayatımda bir kez lise yıllarında birine kalemimi ödünç verdim. O da şu an eşim. Kalemimizi değil, kalbimizi vermişiz.

Peki daha önceki aşklarınız?

- Ben hiç bekar olmadım. İlk ve son aşkım eşimdir. Aşka inanan biriyim. Çok şanslıyım o anlamda. Üniversite yıllarımda çok güzel kızlar yok muydu etrafta? Vardı. Ama hiç ilgilenmedim.

Nusret’le gastronomi festivali

◊ Dönelim ikinci aşkınıza. Beyoğlu’na. Neler yapacaksınız burası için?

- Eşi benzeri olmayan bir gastronomi festivali geliyor. Konsoloslarla toplantı yapıyorum. Kendi bakanlıklarını devreye sokup, en iyi şeflerini Taksim’e getirecekler.

Haberin Devamı

◊ Tarih var mı?

- Nusret’le konuştuk. Sağ olsun “Ben bu işte olmak istiyorum” dedi. Mevsimini beklememizi söyledi. Yaza doğru yapacağız. Şöyle düşünün, Taksim Meydanı’nda Putin’i, Rus mutfağını tanıtırken görebilirsiniz.

Lale Plak kapanınca çok üzüldüm

“65 yıllık Lale Plak kapandı. Arkadaşlarıma ‘Bir araştırın neden gidiyorlar, biz mi bir şey yaptık’ dedim. Sonra öğrendik ki kendi aralarında anlaşmazlık çıkmış. ‘Eyyy Beyoğlu Belediye Başkanı bak kaçırdın adamları’ diye yazmak kolay ama işin aslı öyle değil ki. Keşke elimizden bir şey gelse.”

Başkan’ın ağzından rakamlarla Beyoğlu

Beyoğlu’nun şu anda 2 milyon günlük ziyaretçisi var.

Saat 17:00’den sonra Beyoğlu’nda yürüyemiyorsun.

Haberin Devamı

Galataport ve Tersane İstanbul projeleri 15 bin Beyoğlu sakinine istihdam sağlayacak.

Burada hayat 20:00’de başlıyor. Farkındayız ve buna göre hareket ediyoruz.

Burası özgürlükler semti burada ideoloji falan olmaz

Ferhan Şensoy’un evinde beni görenler şaşırdı

Beyoğlu Belediye Başkanı’nı bulmuşken Cihangir’e inmeden olmazdı. Gittik, Kaktüs kafeye oturduk.

Cihangir’den korkuyor musunuz?

- Hayır, neden korkayım? Ben çok sık geçerim buradan. Gelirim, kahvemi, çayımı içerim. Geçen biri diyor ki, “Başkanım burası Cihangir, başka yere benzemez.” Bunlara gülüyorum. Böyle bir ayrıma gerek yok. Biz Cihangir’in değerinin farkındayız.

En son ne zaman geldiniz Cihangir’e?

- Ferhan Şensoy’u kaybettikten sonra evine taziyeye gittim. Garip baktılar bana, şaşırdılar. “Yahu bu adamın burada ne işi var” dediler kesin. Niye gitmeyeyim ki? Tiyatro oyununa çok gitmiştim.

Burası özgürlükler semti burada ideoloji falan olmaz

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları