Harita, yeryüzünü oluşturan bölümlerin tamamının ya da belli bir parçasının bir oranda küçültülerek bir düzlem üzerine aktarılmasını ifade eden bir kavram olmaktadır. Haritalar oluşturulur iken yeryüzünün şeklinden dolayı ölçek ile beraber izdüşüm işlemleri de yapılmaktadır. Haritalar hazırlanırken kullanılan bazı yöntemler bulunmaktadır. Peki, tarama yöntemi nedir ve özellikleri nelerdir? İşte, haritalarda kullanılan tarama yöntemi hakkında bilgi edinmek isteyenler için gerekli olan detayları derledik.
#EğitimKendini gizleyebilen ve anlaşılması pek de kolay olmayan otizmin yanında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Genellikle 2-3 yaş aralığında kendini belli eden bu iki hastalık, son yıllarda aynı anda görülmeye başladı. ‘AuDHD’ olarak adlandırılan bu durum, gençleri ve yetişkinleri de hedef alıyor. Peki nasıl oluyor da iki hastalık aynı anda ortaya çıkıyor? AuDHD'nin ülkemizde görülme sıklığı nedir? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Semra Yılmaz ile mercek altına aldık.
#SağlıkKahramanmaraş depremlerinde binlerce bina yıkıldı, on binlercesi hasar aldı. Uzmanlara göre böylesi büyük bir acıyı tekrar yaşamamak için bir deprem ülkesinde olduğumuzu kabul edip gerekli önlemleri almalıyız. İlk adım, yaşadığımız binanın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek...
#DepremOrtodontist Ebru Çetinkaya Tokmak Muayenehanesi Kurucusu Ortodonti Uzmanı Dr. Ebru Çetinkaya Tokmak, ‘Dijital ağız içi tarayıcılarda ağız içinde gezdirilen küçük kamera başlığı, hastaya sunduğu konfor, özellikle de bulantı refleksi fazla olanlarda, önemli rol oynuyor.’ diyor.
#Sponsorlu İçerikFiziki haritalarda coğrafi alanların yükselti değerlerini göstermek için renklendirme yöntemi sıkça kullanılır. Genellikle renkler ise, deniz kıyısında koyu yeşil renkten başlar. Yükselti arttıkça sırası ile açık yeşil, sarı, turuncu, açık bir kahverengi ve koyu kahverenginin tonları kullanılır. Renklendirme yöntemi nedir ve özellikleri nelerdir sizler için derledik.
#Eğitimİnançlarınızın sizi istediğiniz hayatı yaşamaktan alıkoyup atmadığını hiç merak ettiniz mi? Pek çok kişi bunun yerine diğer insanları suçlama, olumsuz düşüncelerin gerçekliğinizi kontrol etmesine izin verme ve kendi eylemlerinizi hesaba katma eğilimi vardır. Tüm bunları ortadan kaldırmanın yolu ise Theta Healing terapisinden geçer. Peki, Theta Healing nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Theta Healing Nedir Ve Ne İşe Yarar?Argan yağı bir süredir güzellik ve sağlık için sık kullanılan yağlar arasındadır. Özellikle argan yağının etkilerini bilenler bu yağa ayrı bir önem vermektedir. Sizde argan yağı nedir neye iyi gelir öğrenerek doğru şekilde yağın etkilerinden faydalanabilirsiniz. Sıkça kullanılan argan yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Argan yağı faydaları ve kullanımı hakkında tüm detayları derledik.
#Argan Yağı NedirKlinik saptamalara göre gebeliklerin %10-15’i düşükle sonuçlanıyor. Erken gebelik kayıplarının tahmini sıklığı saat başı 114 vaka, tekrarlayan gebelik kaybı oranı ise %3-5 oranında. Peki, erken gebelik kayıpları neden yaşanır, önlemek mümkün mü, tekrarlayan düşükleri önlemek için uygulanan yeni nesil dizileme (NGS) nedir ve kimlere, nasıl uygulanır? Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu cevaplandırdı.
#NGSSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de corona virüs son durum değerlendirmelerini paylaştı. Bakan Koca'nın yaptığı açıklama sonrası PCR testi ile ilgili bilgiler gündeme geldi. Corona virüsüne karşı yapılan bilimler çalışmalar devam ederken, son günlerde gündeme gelen PCR yöntemi çok sayıda kişi tarafından sorgulanıyor. Kovid-19 tanısında kullanılan ve 1-3 saat arasında sonuç veren PCR testi, nükleotitlerin uygun koşullarda tüpte çoğaltılması işlemidir. Peki, PCR testi nedir? Corona virüsü PCR testi yöntemi nasıl uygulanır? İşte, PCR testi ile ilgili merak edilen bazı bilgiler...
#Pcr TestiKonu başlığı açısından vatandaşlar tarafından en çok merak edilenler arasında, 'Endoskopi nedir' ve 'Endoskopi nasıl yapılır' soruları yer almaktadır. Sağlık konusunda önemli bir yer teşkil eden bu işlem için, yazı içeriğinden ne olduğuna dair bilgi alabilirsiniz. İşte endoskopi nedir ve nasıl yapılır sorularının cevabı...
#SeodıshaberÜlkemizde her 10 çiftten biri, çocuk sahibi olmakta problem yaşıyor. Tıp alanındaki gelişmelere paralel olarak da tüp bebek tedavilerinde her geçen gün yeni umutlar doğuyor. Tüm bu yöntemler tüp bebek tedavilerinde gebelik şansını oldukça artırabilen yenilikler olarak karşımıza çıkıyor.
#ANKARAİlerleyen anne yaşı, genetik hastalıkların çoğalması ve anne adaylarında düşük sayısının artması günümüzde giderek artan problemlerin başında geliyor. Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) ile tüm olumsuzlukların önüne geçildiğini belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, PGT’nin hangi durumlarda, kimlere, nasıl uygulandığını anlattı.
#PGTGebelikte ultrason, anne karnındaki bebeğin muayene edilmesine olanak sağlayan önemli bir muayene aracıdır. Hem normal (sorunsuz) gebeliklerin takibinde hem de komplike (sorunlu / problemli) gebeliklerin takibinde kullanılmakta ve bebekle ilgili birçok olası sorunun erkenden teşhisine olanak sağlamaktadır.
#HamilelikhamileliktesaglikKüçük yaştaki çocuklar taciz, tecavüz mağdurları olarak gündemde. Sadece 2016’da Adli Tıp’a gelen çocuk cinsel istismar vakası 40 bin 64 ve yalnız 13 bin vaka cezalandırılabildi. Suçlular bazen baba, bazen öğretmen gibi en yakınlar olabiliyor. Önlem olarak hazırlanan tasarıdaki maddelerden biri de ‘kimyasal hadım’... Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Oral’la pedofiliyi konuştuk. İngiltere Adalet Bakanlığı’yla çalışan Newcastle Upon Tyne Üniversitesi’nden Emeritus Profesör Don Grubin ve dünyanın en önemli tıp fakültelerinden İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nde, pedofiliyi önlemek için araştırmalar yapan ekibin başındaki Dr. Christoffer Rahm da sorularımızı yanıtladı. İşte 360 derece pedofili ve kimyasal hadım...
#GazetehaberleriHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ’un katkıları ile hazırlandı. İşte diyabetle ilgili merak ettiğiniz her şey...
#DiyabetWashington'da yaşayan 5 yaşındaki Maggie Knapp, yaşıtları gibi normal bir gelişim gösteriyordu. Ancak 2 yaşına geldiğinde ailesi kızlarında bazı farklılıklar sezdi. Mesela merdiven çıkması gerektiğinde sinirlenmeye başlayan Knapp'in ailesi bunun bir çeşit davranış bozukluğu olduğunu düşünüyordu. Ancak küçük kızın bugüne kadar sadece 100 kişide görülen, kıvrımlı arter sendromu (ATS) denilen nadir görülen bir hastalığa sahip olduğu belirlendi.
#Genetik HastalıkAşık Veysel’in “Uzun ince bir yoldayım/ Gidiyorum gündüz gece” dizelerinde belirttiği gibi hazirana kadar devam edecek sınava hazırlık yolculuğu başladı. İster YGS’ ye ister SBS’ ye hazırlanıyor olun sonuçta bir sınava gireceksiniz ve o sınav sizin sınava özgü hazırlığınızı ölçecek. Sınavın konu alanları açısından bilmeniz gerekenleri ne kadar öğrendiniz? Öğrendiklerinizi ne kadar pekiştirdiniz? Bildiklerinizi belirli bir sürede kağıda aktarabilme konusunda ne durumdasınız? İşte sınav, sizi bu açılardan sınayacak.
#SbsTalasemi Federasyonu Genel Başkanı Ali Kılıç, Akdeniz anemisinin günümüzdeki boyutları hakkında ellerinde net bir veri bulunmadığını ifade ederek, "2002 verilerine göre Türkiye genelinde 1 milyon 400 talasemi taşıyıcısı, 4 bin 500 de hasta bulunuyor ancak bu sayıların günümüzde oldukça değiştiğini düşünüyoruz" dedi.