Sokakta yürürken üzerinde ‘TIK TIK Kadın Emeği’ yazan, kırmızı bir tabela gördüm. Merak edip içeri girdim. Annelerimizden biri “Yöresel lezzetlerimizden getireyim, hepsinin tadına bakmanızı isterim” dedi. Nefis şeyler yedim, onlardan biri de ‘tık tık mantı’ydı. Size bu mantının adının nereden geldiğini ve nasıl yapıldığını anlatacağım.
#MantıAhmet Hamdi Tanpınar, ‘Beş Şehir’ adlı kitabında Konya ile ilgili şu cümleyi kurar: “Sağlam ruhlu, kendi başına yaşamaktan hoşlanan, dışarıdan gösterişsiz, içten zengin Orta Anadolu insanına benzer. Onu yakalayabilmek için saat ve mevsimlerine iyice karışmanız lazımdır... Konya insanı ya bir sıtma gibi yakalar, kendi âlemine taşır yahut da ona sonuna kadar yabancı kalırsınız.” Konya, Selçuklu eserlerinin sergilendiği bir müze sanki... Ve bir de elbette ki damağına düşkün olanlar için Konya en doğru adreslerden biri. Her köşede bir başka ziyafet sizi bekliyor. İşte size Konya lezzet rehberi...
#Konya Gezi RehberiKurban Bayramı geliyor. Bir çok kişinin yola çıkmak için sabırsızlandığını biliyorum. Onun için size rota önerilerinde bulunacağım. Bayramı bahane edip Kapadokya bölgesine giderseniz, sonbaharın en güzel görüntüleriyle karşılaşacağından emin olabilirsiniz. Yazımda size Kapadokya’yı değil de yörenin lezzet duraklarını tanıtmaya çalışacağım.
Kurban Bayramı’ndan önce son uzun tatil fırsatı 29 Ekim’de. Üç günlük tatil için seyahat firmaları yurtiçinde özel kültür turları hazırladı. Bu turlarda Safranbolu, Pamukkale, Kapadokya öne çıkıyor. Biz de gezginlere sorup farklı beğenilere yönelik üç günlük altı rota hazırladık: Sonbaharın renklerini gözlemlemek, fotoğraf çekmek istiyorsanız Küre Dağları’nda geziye çıkabilirsiniz. Heyecan arıyorsanız Kapadokya’da atlı safari, balon turu sizi bekliyor. Damağınızı Tire’de şenlendirebilir, Fethiye’de mavi turla yazı uğurlayabilirsiniz. Vücudunuzu kışa hazırlamak istiyorsanız Afyonkarahisar kaplıcaları sizi bekliyor. Mudanya’dan Beypazarı’na uzanan bir yolculukta dünün dünyasını yaşayabilirsiniz.
Evliya Çelebi, seyahatnamesinde tandır kebabının özellikle Güneydoğu kentlerinde çok sevilen bir yemek olduğundan bahsediyor. Bitlis’le ilgili gözlemlerini aktarırken, ‘taht-ı revanlar üzerinde, çarşının orta yerinde’ satılan büryan kebabının halk tarafından büyük beğeniyle yenildiğini anlatıyor.
Hareketli bir eğlence akşamının ardından geceyi çorba, köfte, kokoreç gibi lezzetlerle sonlandırmak bir gelenek. Jürimize eğlence sonrası, geceye son noktayı koyacağımız lezzet duraklarını sorduk. Çorbası, döneri, pizzası ya da mantısıyla öne çıkan yerleri önerdiler.
#ÇorbaÇorum, köklü tarihi ile pek çok medeniyete ev sahipliği yapan tarihi eserleri ile açık hava müzesini andıran turistik şehirlerimizden biridir. Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan özel konumu şehrin her dönem kültürlerarası köprü görevini üstlenmesini sağlıyor. Bulunduğu konum yöresel mutfak kültüründe de etkisini fazlasıyla hissettiriyor. Birbirinden leziz yöresel yemeklerle son derece zengin bir mutfağa haiz Çorum'a dair "Çorum Yemekleri - Çorum'da ne yenir ve neyi meşhur? Çorum mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi" hakkında detayları derledik.
#Çorum YemekleriKara kışın yüzünü iyice gösterdiği şu günler, yazın aşırı sıcaktan gezmekte zorlanılan Ege ve Akdeniz’i keşfe çıkmak için en doğru zaman… Üstelik bu yıl kış güneşi arayan Avrupalı turistlerin yeni popüler adresi Türkiye oldu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de kışın ılıman olan yerler nereler?’ diye sorduk. 4 şehirden birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#RotaYılbaşı sofraları için hazırlıklar başlarken, yılbaşı yemekleri arayışları sevdiklerine görkemli sofralar hazırlamak isteyenler tarafından merak ediliyor. Peki, yılbaşı sofrasında neler olmalı? İşte sizler için hazırladığımız hindi tandırdan, balkabağı çorbasına ve yılbaşı mezeleri ile mükellef bir yılbaşı menüsü!
#Yılbaşı MenüsüEskiden birçok esnaf lokantasının yöresel bağları çok güçlüydü. Memleketlerinden ucuz ama iyi malzeme getirirlerdi. Yıllar geçtikçe sera dışı tarım ve doğal otlamaya dayalı hayvancılık kayboldu. Malzemeler değişti. Eskiden özellikle et ve sebze hatta yoğurtla süt kalitesi çok daha iyiydi…
#EsnafHer yıl 24 Ekim Dünya İşkembe Günü olarak kutlanıyor. Bizdeyse en çok çorbası meşhur. Kiminin içine bağırsaktan önceki son kısmı ifade eden şirden katılıyor kiminin içine işkembeden çıkan etli kısım yani ‘damar’ ekleniyor... Büyükçe doğranan işkembe, yani tuzlamaysa pek çoğumuzun favorisi. Temizliği ustalık isteyen ve yapımı da oldukça meşakkatli bu çorbanın en iyisini nerede yeriz, jürimize sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞAnkara Türkiye'nin başkentidir. Aynı zamanda Türkiye'nin en güzel yemeklerini barındıran bir şehirdir. Ankara gerek tarihi gerekse de kültürü ile pek çok kişinin ziyaret ettiği bir lokasyonda yer alır. Bundan dolayı Ankara yemekleri oldukça meşhurdur. İç Anadolu kültürünü yoğun olarak barındıran Ankara yemekleri herkesin denemesi gereken oldukça güzel yemeklerden oluşmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ankara Yemekleri