Türkiye’nin ilk atık yağ toplama kapları, projeye öncülük eden Büyük Kolej’de düzenlenen törenle öğrenci, veli ve çevre halkına dağıtıldı. Yılbaşından itibaren bitkisel atık yağların evlerden toplanmasının yasal zorunluluk olması nedeniyle kapların dağıtımına, önümüzdeki hafta İstanbul, İzmir ve Adana’da başlanacak.
Son dönemlerde atık yağı toplamak için girişimlerde bulunan Ezici Biodizel ve Ulusal Bitkisel Atık Yağ Toplama şirketinin sahibi Mustafa Ezici, "Türkiye’de yılda 350 bin ton kızartmalık bitkisel atık yağ toplayıp biyodizele çevirerek 750 milyon dolarlık motorine denk gelen yakıt üretimini sağlarız" dedi.
ERZURUM Atatürk Üniversitesi’nin 1-3 Mart tarihleri arasında düzenlenen’Avrasya’da Yükselen Güçler ve Değerler Uluslararası Sempozyumu’ önceki akşam sona erdi. 11’i Rusya, İngiltere, Azerbaycan, Çin ve Kırgızistan’dan gelen 40’a yakın bilim adamı sempozyumda ilginç konuşmalar yapıyorlar.
Elektronik Mühendisi Erman Sensus, Okmeydanı’nda bilgisayarlar için ram (hafıza çipi), USB Hard Disc, internet kamerası, fotoğraf makineleri için hafıza kartı üretip bu ürünlerde dünya pazarını elinde tutan Tayvan’a 3 milyon dolarlık ihracat yaptı. Sensus, Rem Elektronik’in yüzde 65’ini bir İsrail şirketine satıp, daha büyük ufuklara açıldı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, enerjide, özellikle de petrolde dışa bağımlılığın azaltılması için biyodizel üretiminin hayati önem taşıdığını belirterek, “Üretimde yerli hammaddenin kullanılması sonucunda geleceğin petrol şeyhleri Türk çiftçisi olacaktır” dedi.
Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği (ALBİYOBİR) Genel Sekreteri Tamer Afacan, Türk Standardları Enstitüsü'nün (TSE), ülke çıkarları ve gerçeklerini dikkate almadan, kanolaya dayanan AB'nin biyodizel standardı EN 14214'ü aynen kabul etmesinin, yerli hammaddeden üretim yapanların önünü kestiğini söyledi.