Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2008 00:00
Türkiye’nin ilk atık yağ toplama kapları, projeye öncülük eden Büyük Kolej’de düzenlenen törenle öğrenci, veli ve çevre halkına dağıtıldı. Yılbaşından itibaren bitkisel atık yağların evlerden toplanmasının yasal zorunluluk olması nedeniyle kapların dağıtımına, önümüzdeki hafta İstanbul, İzmir ve Adana’da başlanacak.
LAVABOLARA dökülmesi halinde, bir litresi yaklaşık 1 milyon ton içme suyunu kirletebilen ve şehir alt yapısını bozan evlerdeki atık yağların toplanması, yılbaşından itibaren yasal olarak zorunlu hale geldi. Böylece, mutfağımızda atık yağ toplama kaplarının bulundurulması da zorunluluk oldu. Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Derneği (ALBİYOBİR) tarafından hazırlanan toplama kapları, Türkiye’de ilk olarak, Büyük Kolej’de öğrenci, veli ve çevre halkına dağıtıldı. Pilot okul olarak seçilen ve projeye de öncülük eden Büyük Kolej’e gelen veliler ve çevre sakinleri, artık mutfağımızın değişmez bir parçası olacak olan toplama kapları ile ilk kez tanıştı. Toplama kapları, önümüzdeki haftadan itibaren, başta İstanbul, İzmir ve Adana olmak üzere, tüm Türkiye’de ücretsiz olarak dağıtılacak.
ÖNCÜ ÖĞRENCİLERE TATİL HEDİYE: Düzenlenen törende konuşan Lise Müdürü Ayşe Hundi Kural, Büyük Kolej’in bir yıldan beri atık yağların toplanması projesine öncülük yaptığını ve öğrencilerin bu konuda bilinçlendirildiğini belirtti. Bu nedenle toplama kaplarının dağıtılmasına Türkiye’de ilk kez Büyük Kolej’de başlandığını belirten Kural, "Öğrencilerimiz de velilerimiz de konuya çok duyarlılık gösteriyor" dedi. Kural, atık yağ toplanmasında öncülük öden öğrencilerin yaz aylarında dinlenme kampı ile ödüllendirileceğini belirterek, "Büyük Kolej olarak bu projenin tüm okullarda yaygınlaşması için çalışıyoruz. Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz, çalışmalarını başka okulların öğrencileri ile paylaşıyor ve onları da bilinçlendiriyor" dedi. ALBİYOBİR Başkanı Tamer Afacan da törene katıldı ve amaçlarını açıkladı.
Çevre sağlık için önemli
Toplanan atık yağların çevre dostu taşıt yakıtı olan biodizel üretiminde kullanabileceğini belirten Afacan, son denemelerde, mayonez artıklarından da biodizel üretimi yapabildiklerini anlattı. Afacan şöyle konuştu: "Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Derneği, her evde bir Atık Yağ Avcısı oluşturma projesini Çevre ve Orman Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, Tema Vakfı ve öncü okulumuz Büyük Kolej ile birlikte büyük bir hızla ülke genelindeki okullara yaymaktadır. Hem insan hem de çevre sağlığını korumak için kullanılmış kızartmalık yağların geri dönüşümü son derece önemlidir. Son yaptığımız çalışmada yüzde 60-80 oranında yağ içeren mayonezlerin de biyodizel üretimde kullanılabileceği sonucuna ulaşıldı. Öncü okulumuz Büyük Kolej’de ilk toplama kaplarını dağıttık. Bunu yurt genelinde yaygınlaştıracağız, evlerde birikmiş bitkisel atık yağları ve kullanma tarihi geçmiş mayonezleri toplamaya başlayacağız. Atık Yağ Avcısı öğrencilerimizi bu ulusal sorumluluk projesinde desteklemek ve her evde birden fazla atık yağ avcısı olduğunu göstermek için etkinliğimize katılmanızı bekliyoruz."
Mali Müşavirlere yeni hizmet binası
ANKARA Yeminli Mali Müşavirler (YMM) Odası hizmet binası açıldı.Binanın açılış törenine, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Mehmet Timur ile çok sayıda meslek mensubu katıldı. Oda Yönetim Kurulu Başkanı Halil Başağaç açılışta yaptığı konuşmada, hizmet binası inşaatının dokuz ayda tamamlandığını belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Yedi katlı binanın özellikleri hakkında bilgi veren Başağaç, "çağdaş hizmetler, çağdaş binalarda verilir" anlayışıyla hareket ettiklerini söyledi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, Maliye Bakanı Unakıtan ile Milli Savunma Bakanı Gönül de birer konuşma yaparak, binanın hayırlı olmasını dilediler.