Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2006 00:00
Biyodizel üreticileri, biyodizel yakıtın ÖTV’den muaf olmasını istedi. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise "Biyodizel üretiminde yerli hammaddenin kullanılması sonucunda geleceğin petrol şeyhleri Türk çiftçisi olacaktır" dedi.
ALTERNATİF Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği (ALBİYOBİR) ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) biyodizel üretiminde vergi muafiyeti ile hammadde üretimini desteklemek için bir araya geldi. 65 YKr’lik ÖTV’nin biyodizele eklenmesiyle 150 üretici firmanın kapanacağına dikkat çeken ALBİYOBİR Başkanı Tamer Afacan, bu durumda biyodizel avantajlı olmaktan çıkacak ve firmalar üretimden vazgeçecek, dedi. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise "Biyodizel üretiminde yerli hammaddenin kullanılması sonucunda geleceğin petrol şeyhleri Türk çiftçisi olacaktır" dedi.
MOTORİNİ GEÇER: ALBİYOBİR Başkanı Tamer Afacan, ülkemizde biyodizel üretiminin piyasada yerini alabilmesi için yerli ürünlerden elde edilen biyodizelin ÖTV’den muaf tutulması gerektiğini söyledi. Afacan, "Bugün itibariyle biyodizel maliyeti 1,25 YTL olup KDV ve kar ilavesiyle 1,50 YTL fiyatla satılmaktadır. Eğer bu fiyata birde 65 Ykr ÖTV ilave edilirse 2.04 YTL olan motorin fiyatının üzerine çıkacaktır. Bu durumda biyodizel avantajlı olmaktan çıkacak ve firmalar üretimden vazgeçecek" dedi.
MOTORİNE KATILMALI: Biyodizel üretiminde yağlı tohumlu bitkilerden kanola, aspir, soya, pamuk, ayçiçeği, palm, yerfıstığı gibi ürünlerin kullanıldığına dikkat çeken TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyada biyodizel üretiminin yüzde 86’sının kanoladan sağlandığını söyledi. Bayraktar, "Birliğimizce yapılan hesaplara göre tarımsal üretimde kullanılan yıllık motorin miktarı 3.5 milyar Lt’dir. AB standartlarını dikkate alarak önümüzdeki yıllarda sadece tarımsal üretimde kullanılan motorine yüzde 2 biyodizel katılma zorunluluğu getirilirse, 58 bin 825 ton biyodizel üretilmesi gerekmektedir. Kanolanın ortalama verimi hektara 3 tondur. Yüzde 45’lik yağ oranı dikkate alındığında 58 bin 825 ton biyodizel üretimi için 49 bin hektar alanda 147 bin ton kanola üretimi yapılması gerekiyor. Gerek bitkisel yağ sanayinin ihtiyacı olan gerekse biyodizel üretimi için gerekli olan yağlı tohumlarda üretim artışı zorunluluk haline gelmiştir. Ancak, bu zorunluluk yıllardır ithalatla karşılanmaktadır. Ve her yıl ithalat miktarı artmaktadır" dedi. Kanola üretiminin yaygınlaştırılmasında önemli unsurlar arasında sözleşmeli üretim geldiğine dikkat çeken Bayraktar, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, üniversitelerimiz ve Ziraat Odalarımız aracılığıyla kanola ve aspir üreticiye tanıtılmalıdır. biyodizel firmaları sözleşmeli üretimle üreticinin ürününü alacaklarını belirtmelidir. Bu kapsamda üzerimize düşeni yapacağız" dedi.
400 bin dolar yatırdım, bu vergi nereden çıktıESKİ milli futbolcu ve gol kralı Tanju Çolak’ta biyodizel üreticisi oldu. Çolak, Bursa’da 400 bin dolarlık yatırımla hayata geçirdiği projesinde yıllık 150 bin ton biyodizel üretimi yapmayı hedefliyor. ÖTV zammıyla ilgili de konuşan Tanju Çolak, "Bu nasıl iş anlayamadık. Petrol fiyatları bu kadar pahalıyken ve bizim gibi yatırımcılar Türkiye için çalışırken bu ÖTV zammı nerden çıktı anlayamadık" dedi.
Ezici: 150 YKr ÖTV’ye razıyızTÜRKİYE’de biyodizel hammaddesi üretiminin başladığına dikkat çeken Ezici Yağ Sanayi Biodizel ve Enerji Üretim A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ezici, ancak henüz hangi toprakta nasıl verim alındığı belli değil, dedi. Ezici, "Ben Urfa ve Bandırma’da bunun üretimine başladım ancak daha nasıl bir kalitede ürün vereceği belli değil" dedi. 65 YKr’lik ÖTV zammıyla ilgili olarak ta konuşan Mustafa Ezici, "Ben Almanya’daki sanayicilerle konuştum onlarda 10 yıl önce bizim yaşadığımız sıkıntıları yaşamışlar. Alman sanayiciler ’Bize de zamanında gerek hükümetten gerekse petrolcülerden çok baskı yaptılar. Ancak yılmadık. Sizde bizim gibi üretime devam ediniz sonunda kazanacaksınız’ dediler. Biz ÖTV tamamen uygulanmasın demiyoruz. Ancak 650 YKr yerine 150 YKr uygulansın ki biz üretime devam edebilelim" dedi.