Türkiye genelinde binlerce gıda takviyesi ilaç gibi her yaştan vatandaş tarafından kullanılıyor. Bu talep artışıyla birlikte sahte ürün üretimi de arttı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Coşkun Usta, “Bu pazar o kadar genişledi ki kötüye kullanım da doğal olarak arttı. Yüzde 3’lerdeyken kimse merdiven altı üretim düşünmüyordu. Ciddi suiistimal var. Zararlı, toksik olanlar var. Ölenler var” dedi.
#Gıda TakviyesiNe yediklerine aşırı dikkat ettiği bir diyet, ne katı bir egzersiz rutini, ne de avuç avuç aldığı takviye gıdalar… Bunların hiçbiri Pearl’in günlük rutininde yer almıyordu ama 114 yaşına kafar sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürdü. Pearl Berg, Şubat ayında öldüğünde 114 yaşındaydı. Ölmeden önce ABD'deki en yaşlı üçüncü ve dünyanın dokuzuncu en yaşlı insanıydı.
#Uzun YaşamHepimiz uzun ve sağlıklı yaşam için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Son yıllarda bu uğurda takviye gıda çılgınlığı yaşanıyor ve bilinçsizce kullanımı oldukça arttı. Sırf çevremizde birileri kullanıyor, birilierine iyi gelmiş diye kalitesine bakmadan bu takviyeleri kullanıyoruz. Peki bilinçsiz takviye kullanımı neden zararlı? Eczacı Burcu Çengel Karabulut ile konuştuk.
#Takviye GıdaDünyanın en yaşlı insanlarından biri, sıkı bir diyet, pahalı takviyeler ve belirli bir egzersiz rutini olmadan yüzyılı aştı.114 yaşına kadar yaşayan Pearl Berg, dünyanın en yaşlı insanlarından biriydi. Uzun yaşama sahip olmak için çoğumuz sağlıklı beslenme, hareketli yaşam, düzenli egzersiz ve uyku, sigara ve alkolden uzak durma gibi etkenlerin etkili olduğunu biliriz ama Pearl’in uzun yaşamasının sırrı bambaşka... Pearl’in doktorlarından biri Business Insider’a uzun yaşamının sırlarını anlattı.
#Uzun YaşamEdirne'de Bulgar ve Yunan turistler, iğneden ipliğe tüm ihtiyacını kentten karşılarken, reçetesiz ilaç ve takviye gıda ihtiyaçları için de eczanelerde yoğunluk oluşturuyor. Eczacı Şükrü Ciravoğlu da turistlerin özellikle Türk vatandaşlarının da rahatlıkla ulaşabildiği vitaminler ve bitkisel destek ürünlerini tercih ettiğini anlattı.
#EdirneEdirne'de Bulgar ve Yunan turistler, iğneden ipliğe tüm ihtiyacını kentten karşılarken, reçetesiz ilaç ve takviye gıda ihtiyaçları için de eczanelerde yoğunluk oluşturuyor. Eczacı Şükrü Ciravoğlu da turistlerin özellikle Türk vatandaşlarının da rahatlıkla ulaşabildiği vitaminler ve bitkisel destek ürünlerini tercih ettiğini anlattı.
#EdirneSağlıklı kilo vermenin pek çok yöntemi bulunmaktadır. Vücuda alınan tüm besinler hem vitamin hem de protein salgılamaktadır. Protein ağırlıklı beslenen kişilerin daha hızlı kilo verdiği fark edilmiştir. Protein tozu kilo verdirme yöntemlerinden biridir. Sağlıklı kilo verimi ve yağ yakımı için belirli aralıklar ile protein tozu tüketilmektedir. Protein tozu faydaları ile beraber kas gelişimi ve yağ yakım süreci de sorunsuz ilerlemektedir. Protein tozu hakkında araştırılan pek çok konu bulunmaktadır. Protein tozu kilo verdirir mi sizler için derledik.
Kilis Valiliği ve Kilis Belediyesi, Kilis mutfağını ve ürünlerini tanıtmak için İstanbul’da Oylum Höyük’ten günümüze Kilis Mutfağı gecesi düzenledi. Kilis’in gastronomi elçisi seçilen şef Yunus Emre Akkor’un hazırladığı yemekler görücüye çıktı. Gecenin baş aktörü ise 266 bin hektarlık arazide üretilen Kilis zeytinleriydi.
#KilisMel Gibson, Jennifer Aniston, Oprah Winfrey gibi Hollywood’un ünlü isimleriyle çalışan Amerikalı beslenme uzmanı Mark MacDonald geçen hafta İstanbul’daydı. İşte ünlü sağlık gurusu ile yaptığımız online sohbetten satırbaşları...
#Arda SayınerTarım ve Orman Bakanlığı, 2014'ten bu yana takviye edici gıdalara yönelik yaklaşık 11 bin onay belgesi düzenledi. Kovid-19 salgını sürecinde sektör firmalarının bitkisel içerikli takviye edici gıdalara yönelik belge talebi arttı.
#Takviye Edici GıdaTakviye gıda markası EasyVit, Norveç’ten haklarını satın aldığı teknoloji ile öne çıktı. Balık yağının kötü tat ve kokusunu maskeleyen ve çiğnenebilir jel haline getiren marka yıllık 15 bin kutu üretiminden 700 bine geldi. Şimdi sırada Türk markasını globalde büyütmek var. Hedef 5 yılda 30 ülkede olmak.
#GazetehaberleriGünümüzde sağlıklı yaşam için dengeli beslenmek ve spor yapmak oldukça önem taşıyor. Bu nedenle spora ilgi de her geçen gün artıyor. Spor yaparken vücudun şekillenmesi ve sağlıklı bir görünüme kavuşmak için sporculara takviye besin gerekebilir. BCAA nedir ve ne işe yarar? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Bcaa Nedir Ve Ne İşe Yarar?Pandemi döneminde bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen, takviye gıda ve vitaminlere bel bağladı. Bu ürünler benzincilerde bile satılmaya başladı. Ancak uzmanlar uyarıyor: “Takviye edici gıdalar, vitaminler, mineraller açısından ülkemiz adeta bir çöplüğe döndü. Bu ürünlerin fazlası ölümcül hasarlara neden olabilir. Her vücudun ihtiyacı farklıdır. Doktora danışmadan sakın almayın!”
#GazetehaberleriAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, nar suyunun bağışıklık sisteminin güçlenmesine, tansiyonun düzenlenmesinde yararı olduğunu belirterek, "Ancak 'ilaç' gibi algılanıp fazla tüketilmesi doğru değil" dedi.
#Prof. Dr. Coşkun UstaYanlış pişen besinlerin vitamin ve mineral değerini kaybettiğini ifade eden Uzman Diyetisyen Ecem Ocak, uzman tavsiyesi olmadan tüketilen takviye gıdaların zararlarından bahsetti ve doğru beslenme önerilerinde bulundu.
#Koronavirüsİnsan vücudunda D vitamini, ultraviyole ışığın (güneş ışığı) cilt üzerindeki etkisiyle üretilir veya takviye gıda kaynakları yoluyla alınır. En iyi bilinen işlevi vücuttaki kalsiyum konsantrasyonlarını düzenlemektir. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalarda özellikle bağışıklık sisteminde de çok büyük ve önemli bir rol oynadığı görülmeye başlanmıştır. Özellikle Covid-19 enfeksiyonunun önlenmesinde de rolü tartışılır hale gelmiştir.
#COVID-19Insan sağlığı için günlük yaşantımızın kalitesi artırmak, oldukça önemlidir. Sağlığımıza dikkat ettiğimiz sürece yaşam kalitemizi artar ve buna bağlı olarak mutlu bir yaşam sürme durumu da değişir. İnsan sağlığını koruyucu birçok takviye gıda bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de probiyotiklerin kullanımıdır. Probiyotiklerle ilgili birçok kişi merak içindedir. Probiyotiklerle ilgili merak edilen detayları derledik.
#Probiyotik Nedir?Yüz yüze eğitim anasınıfı ve ilkokul 1’inci sınıflar için başladı. Okula giden çocuğun bağışıklığını korumak adına çeşitli beslenme önlemleri almak gerekiyor. Beslenmede paketli ürünlere asla yer verilmemesi gerektiğini anlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Filiz Bakar, “Bu ürünler çocuğun bağışıklık sistemine zarar veriyor. Bağırsak sistemiyle ilgili ciddi yan etkiler oluşturuyor” dedi. Bakar, C vitamini takviyesi yerine çocuğa sabahları bir bardak portakal suyu içirilmesini tavsiye etti.
#BeslenmeTüm dünyanın salgınla halen mücadele içinde olduğu bugünlerde, toplum sağlığını korumak için yeni kararlar alınıyor. Alınan son kararlardan biri de yeni belirlenen LGS ve YKS tarihleri. Gençlerin alınan son kararlarla birlikte kaygıları artış gösterdi. “Kalan zaman yetecek mi?”, “Eksik kaldığım konuları nasıl hallederim?”, “Ya istediğim okul olmazsa?”, “Ya sınav salonunda virüs kaparsam?” gibi türlü sorular genç zihinlerin içinde dolaşıp duruyor.
#SınavSizi muhteşem bir Türk mucitle tanıştırmak istiyorum. Eczacı Reyhan Aliusta ile… O, başarılı kadınların öncülerinden. Bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok cilt hastalığına çözüm üreten özel bir karışım icat etti. Buluşu sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanında büyük ilgi görüyor. İkinci beynimiz olarak nitelendirilen bağırsakların önemini Reyhan Aliusta ile konuştuk.
#Reyhan AliustaHer anne gibiler; çocuklarının sağlığı ve geleceğinden başka dertleri yok. Tartışılmalarının tek nedeni herkes gibi çocuklarını hayvansal ürünlerle beslemeyi reddetmeleri. Vegan beslenen ve çocuklarını vegan olarak yetiştiren annelerle buluştuk. İşte yaşadıkları...
#VeganTıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Usta, beslenmeye ek olarak alınan gıda takviyelerinin ’ilaç’ adı altında pazarlanmasına tepki gösterdi. Prof. Dr. Usta, takviye ürünlerin ilaç olmadığını, yan etkileri ve faydalarının bilinmediğini, tüketicilerin kandırıldığını söyledi.
#İlaç