Taksim Meydanı’nda bir yıl önce temeli atılan camide kaba inşaatın yüzde 80’i tamamlandı. Kubbe üzerinde yer alan pencereler ortaya çıkarken, kaba inşaatın tamamlanmasının ardından binanın iç yapısına geçilecek. Caminin bu yıl ibadete açılması planlanıyor.
#Taksim CamiiGeçtiğimiz yıl sosyetik güzel Eda Taşpınar, bir otelin içindeki, ibadete açık olmayan tarihi mescitte moda çekimleri yapmış, ardından da “Kullanılmıyor da olsa bir ibadethanede bu yapılır mı?” tartışması başlamıştı. Bir benzeri bu kez Mardin’in Savur ilçesindeki 1700 yıllık, Mor Yuhanon Dilimoyo Kilisesi’nde yaşandı. 20 kişilik grup tarihi kilisede, kanepeleri kaldırıp, mat serip, sunak önünde yoga yaptı. O anları da sosyal medyada paylaştılar. Şimdi yine aynı tartışma gündemde. O gün ne yaşandı ve cami, kilise, havra fark etmez ibadethanelerde nasıl davranmalı sorusunun peşine düştüm.
#Mor Yuhanon Dilimoyo KilisesiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen İlim Yayma Vakfı 52. Genel Kurulu'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün artık sürekli ekonomik ve siyasi krizlerle boğuşan değil, savunma sanayiinden terörle mücadeleye, sağlık, eğitim, ulaşım ve enerjiye kadar her alanda başarılarıyla destan yazan bir Türkiye var" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Her seçim önemlidir ama 14 Mayıs seçimleri hem içerideki saflaşmaların mahiyeti hem de bölgesel ve küresel gelişmelerin nezaketi bakımından tam manasıyla tarihi bir yol ayrımına dönüşmüştür" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, tüm yapı sektörüne ve vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Bakanlık olarak binalarımızda su israfını engellemeye yönelik gerekli düzenlemeleri yaptık. Yapı sektörümüz projelerini su depolama ve debi kontrolüne dair yaptığımız bu değişikliklere uygun bir şekilde tasarlamalıdır. Milletimizden ricamız; suyumuzu korumayı millî bir mesele olarak görmeleridir. Bu görev bizim çocuklarımıza borcumuz, vatanımıza borcumuzdur.” dedi.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, tüm yapı sektörüne ve vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Bakanlık olarak binalarımızda su israfını engellemeye yönelik gerekli düzenlemeleri yaptık. Yapı sektörümüz projelerini su depolama ve debi kontrolüne dair yaptığımız bu değişikliklere uygun bir şekilde tasarlamalıdır. Milletimizden ricamız; suyumuzu korumayı millî bir mesele olarak görmeleridir. Bu görev bizim çocuklarımıza borcumuz, vatanımıza borcumuzdur.” dedi.
#Murat Kurumİstanbul'un Avcılar ilçesinde Esra Yıldız boğazı kesilerek öldürüldü. Kocası Nuri Yıldız’ın ise aracı yakıldı. Araçta bulunan kan izinin Esra Yıldız’a ait olmadığı belirlendi. Polis kayıp olan Nuri Yıldız öldürüldü mü yoksa kaçtı mı sorusuna cevap arıyor. Öte yandan Esra Yıldız'ın (38) cenazesi toprağa verildi. Yıldız'ın cenaze namazından sonra tabutu kadınlar tarafından omuza alınarak taşındı.
#İstanbulCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM'deki Grup Toplantısı'nda konuştu. 104 emekli amiralin yayınladığı bildiriye tepki gösteren ve ''Buram buram darbe iması kokuyor'' diyen Erdoğan, ''Bu emekli generallerin merkezinde CHP'nin kendisi vardır'' dedi. CHP'nin darbe kokan bildiriyi aklamaya çalıştığını söyleyen Erdoğan, ''Emekli amiraller ne yazık ki talimatı kendi başkomutanları Kılıçdaroğlu’ndan alıyorlar. Zaten orada onun imzası var, imzayı atan o. Önce onun temizlenmesi lazım. Temizlenmedikten sonra kendisini kurtaramaz'' diye konuştu. ''Kılıçdaroğlu dün hızını alamayıp işi salgınla mücadelede en önemli referans kaynağı olan Bilim Kurulu'na saldırmaya kadar vardırdı'' ifadelerini kullanan Erdoğan, ''Sağlık Bakanımızın atılacak tırnağı olsan ne ala? Değilsin... O kadar zavallısın.. '' diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'in Bergama ilçesinde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Bizim için İdlib meselesi Afrin kadar, Barış Pınarı Harekat bölgesi kadar önemlidir. Putin'e açıkça ifade ettim. Öğlen sayın Merkel ve Macron'a da ifade ettim. 5 Mart'ta tekrar bir araya geleceğiz ve bu konuları konuşacağız." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan1600 yıl Roma ve Bizans, 480 yıl da Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış İstanbul, 2019’un ilk sekiz ayında 9 milyon 982 ziyaretçi ağırladı. Bu hareketliliği, İstanbul’un kalbi Sultanahmet’te hemen hissediyorsunuz. Meydanda yeniden Batılı ve Uzakdoğulu turistler ve genç gezginlerle karşılaşabiliyorsunuz; kâh Ayasofya Müzesi’nin önünde uzun kuyruklarda bekliyorlar, kâh civardaki parklara serilip soluklanıyorlar. Bu vesileyle “Sultanahmet, yeniden!” diyoruz! Önce, İstanbul tarihçisi ve yazar Haldun Hürel’in rehberliğinde sizi Tarihi Yarımada’da bir gezintiye çıkarıyoruz...
#Sultanahmet GezisiSizin Beyoğlu’nuz nasıl bir yer? Müdavimi olduğunuz mekânlar var mı? Gözünüzün önüne ilk neresi geldi? En son ne zaman gittiniz? Hayatını Beyoğlu’nun tarihini ve önemini anlatmaya adayan mimar ve kent kültürü araştırmacısı Turan Akıncı, “Cumhuriyet’te Beyoğlu” adlı kitabını yayımladı. 1923-2003 arasında bölgedeki yaşamın ve sanat alışkanlıklarının nasıl değiştiğini kaleme alan Akıncı, “Beyoğlu bitti mi” diye soranlara iyimser bir yanıt veremiyor.
#İpek İzciDeniz tarafındaki çalışmaları tamamlanan Kabataş’taki “Martı Projesi”nin Kara tarafıyla ilgili projeye Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, yaptığı bazı düzenlemelerle onay verdi.
#İstanbulAcımasız zamana kafa tutmaya çalışan Rum evleri, birbirine omuz veren kilise ve camiler, denize inen sokaklar, yeme-içmesiyle meşhur köşeler İstanbul’da bol. Kocamustafapaşa en çok, tarihi zenginliklerin hâlâ yaşayan yerler olarak değerlendirilebilme başarısıyla konuşulmalı.
#SamatyaGeçen ay, Beyoğlu hakkında bir yazı dizisi hazırlamış, haftalar boyunca semti en iyi bilenlerle konuşmuş, son yıllardaki değişimin nedenlerini araştırmıştık. Çınar Oskay’ın konuştuğu isimlerden biri, Beyoğlu’nda geçen üç polisiye roman yazan Ahmet Ümit’ti. Ümit röportaj sırasında “Okuyucularımız için bir tur yapalım” deyince, müteşekkir kalarak teklifi hayata geçirdik ve soluğu geçen pazar Pera’da aldık. Okurlarımızla Kuledibi’nden başlayan gezimiz, Taksim’de sona erdi. Facebook üzerinden canlı yayımlanan tura hâlâ katılabilirsiniz. Nasıl mı?
#Gazetehaberleri2 doktor ile Dolmabahçe Bezm-i Alem Camii'ne sığınan göstericilerin de aralarında bulunduğu 255 sanıklı Gezi Olayları Davası'nda mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. 321 sayfalık gerekçeli karar İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Yener Yıldırım tarafından yazıldı.
#Gezi OlaylarıTartışma bitmiyor. Üstelik herkesin söylediği havada uçuşuyor. Taksim’e gittim, önüme gelene sordum, “Burada ne oluyor, haberiniz var mı?” Cevaplar çeşitli… “Kazılıyor, yol yapacaklarmış” diyen de var, Gezi Parkı’na cami yapılacağını düşünen de… “Parkı askeriyeye vermişler, kışla olacakmış” diye ezberleyen de var, yine bir müteahhidin zengin olacağı kanısına varmış olan da… Taksim’de ne oluyor, niye kazılıyor, 240 günün sonunda nasıl bir tabloyla karşılaşacağız ve sivil toplum neden muhalefet ediyor? İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yetkililerine, projenin mimarı Dr. Halil Onur’a ve Taksim Platformu adına mimar Korhan Gümüş’e sorduk. İşte 20 soruda Taksim meselesi.