Güncelleme Tarihi:
Dünya Kadınlar Günü’nde kadına karşı şiddet protesto edildi. Yüzünü boyayan, tabut taşıyan erkekler sokaklara çıktı. Kadınlar, şiddete karşı yumruk kaldırdı. Ama tüm bunlar şiddeti önlemeye yetmedi. Yurdun birçok yerinden, kötü haberler geldi. Kadınlar yine öldü, yine yaralandı.
TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINDA KADINLAR GÜNÜ / FOTO GALERİ
10 kadından 4’ü mağdur
TÜRKİYE’de kadına yönelik şiddete ilişkin yapılan araştırmalarda en fazla şiddeti yüzde 73 ile boşanmış kadınların gördüğü anlaşıldı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Çan, Türkiye’de kadına yönelik şiddette durumun dünya ile paralellik gösterdiğini, bu konuda ülkenin ne iyi, ne de kötü durumda olduğunu söyledi. Türkiye’de 15-49 yaş arasındaki her 10 kadından 4’ünün yaşamının herhangi bir döneminde fiziksel şiddete uğradığını belirten Çan, “Bu önemli bir sayı. Aynı yaş grubundaki 10 kadından 1’i ise cinsel şiddete uğradığından bahsediyor” dedi. Gamze Çan, bekar kadınlardan yüzde 9’unun, evli kadınlardan yüzde 40’ının, eşi ölmüş kadınlardan ise yüzde 50’sinin şiddete uğradığını da vurguladı.
Annemin işi benim geleceğim
BİRLEŞMİŞ Milletler’in Kadını Güçlendirme İlkeleri’ni (WEP) 2012’de imzalayan Borusan’ın “Annemin İşi Benim Geleceğim” sosyal sorumluluk projesi, dün Birleşmiş Milletler Kadını Güçlendirme Toplantısı’nda tanıtıldı. Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, şunları söyledi: “Proje kapsamında, 10 sanayi bölgesinde, Borusan Neşe adıyla, çalışan ve çalışmak isteyen kadınların 0-6 yaş arası çocukları için kreş ve gündüz bakım evleri inşa edilecek.”
Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa
ANKARA Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nden kadına şiddet, kadın cinayetlerine tepki için yürüdü. 3 bin kadar kadın “Dünyayı istiyorum kırıntılarını değil”, tanımıyoruz” yazılı pankartlar açtı. Bazı kadınlar makyajla şiddet gören kadınlara, bazıları da gelinlik giyerek çocuk gelinlere dikkat çekti. Dans eden kadınlar, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa” sloganları attı, düdük çaldı. / Fevzi KIZILKOYUN
Marmaray’da sürpriz
ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Asya ile Avrupa’yı denizaltından birleştiren Marmaray projesinde çalışan kadınların Kadınlar Günü’nü, yerin 20 metre altında kutladı. Yenikapı istasyonunda projeyle ilgili brifing alan Yıldırım, Dünya Kadınlar Günü’nde kadınların sadece şiddetle anılmasını büyük haksızlık olarak gördüğünü söyledi. Yıldırım, Marmaray projesinin mühendislik işlerinde de, mimarisinde de, planlamasında da kadınların çok önemli görevler aldığını vurguladı. Yıldırım projeye emeği geçen kadınlara karanfil dağıttı. / Emre YUNUSOĞLU
Cuma var, eylem yok
DÜNYA Kadınlar Günü nedeniyle, Muğla’nın Bodrum İlçesi’ndeki Barış Meydanı’nda eylem yapmak isteyen kadınlara yakındaki Kızılhisarlı Mustafa Paşa Camii İmamı Harun Ateş, tepki gösterdi. İmam Ateş’in, “Cemaat burada cuma namazı kılacak. Davullarla, zurnalarla eylem yapamazsınız. Cemaatin dikkati dağılır. Bu dinen de caiz değil. Kaymakam da Başbakan da izin verse bu durum doğru değil” dedi. Bunun üzerine yaşanan 15 dakikalık gerginliğin ardından 100 kişilik grup, eylemine Belediye Meydanı’nda devam etti.
Başkandan mesaj değişikliği
AK Parti Kırıkkale İl Başkanı Mehmet Demir, kadınların hafifçe dövülüp korkutulabileceğini söylediği Dünya Kadınlar Günü mesajını Hazreti Muhammed’in “Veda Hutbesi” ile savundu. Demir, büyük tepki çeken ilk mesajını da Facebook sayfasından kaldırarak yerine başka bir mesaj koydu.
Empati kuruyoruz
ŞEFKAT-Der’in İstanbul Taksim Meydanı’nda düzenlediği, “Kadına şiddet terörüne karşı erkekler empati kursun” başlıklı etkinliğe, makyajla yüzleri morartılmış veya yaralanmış erkekler katıldı. Etkinlikte, cinayete kurban giden kadınları sembolize etmek amacıyla tabut da kullanıldı. Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, “Kadın cinayetlerine dikkati çekmek, erkeklerin daha iyi empati kurmasını sağlamak ve aslında moraranın şiddet gören kadının vücudu değil, şiddeti uygulayan erkeğin kendisi olduğu mesajını vermek için böyle bir etkinlik yapmaya karar verdik” dedi. AA