İstanbul mutfağının her daim üst sınıf ve makbul lezzetlerinden kalkanın en klasik pişirme yöntemi hafifçe una bulayıp bol yağda kızartmak olmuş… Oysa bu kadar yağlı bir balık usulünce ızgarada pişirildiğinde çok daha farklı bir boyuta geçiyor. Ben bu ara kalkan yemek için hiç üşenmeden kalkıp Anadolu Yakası’na geçiyorum çünkü Misina bu işi hakkıyla yapıyor.
#Ebru ErkeYumuşacık bir ekmek, pişerken içi sulu sulu kalmış bir köfte ve köfteden rol çalmayacak miktarda sosla yapılmış, dışarıda yediklerimizi aratmayacak bir burger için ne lazım? Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’ya sorduk. Sadece ekmek ve köfteyle kalmadık, patates kızartması, karamelize soğan ve burger sosunun lezzetine lezzet katacak öneriler de aldık.
#Burger EkmeğiSosyal medyada ‘Hipokrat Reçetesi’ adlı hesabıyla tanıdığımız kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Özlem Bozkaya sağlıklı yaşam için yasaklara değil, dengeye ihtiyaç var diyor: “Makarna da yiyebilirsiniz, kebap da… Önemli olan dengeleyebilmek.”
#Doç. Dr. Özlem BozkayaYaz demek mangal demek... Et, tavuk ve deniz mahsullerini mangal öncesi neyle marine etmeli, nasıl pişirmeliyiz? Sofrada et yemeyenleri de memnun edecek sebzeli tabaklar neler olabilir? Ateşi birçok farklı teknikle kullanarak fark yaratan Mürver Restaurant’ın şefi Mevlüt Özkaya’ya mangalın inceliklerini sorduk.
#Et Marinasyonu‘Deli Yürek’, ‘Kurtlar Vadisi’ dizileriyle tanınan Osman Sınav şimdi de yapımcılığını üstlendiği ‘Yalnız Kurt’la ekranda... Türkiye’nin jeopolitik konumu ve duruşu itibariyle bir ‘yalnız kurt’ olduğunu söyleyen Sınav “Bu diziyle Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutmayı amaçlıyorum. İçerik üreticisi olarak ben de bir yalnız kurdum” diyor.
#Osman SınavSütlü, beyaz, ruby ve bitter...Çoğu zaman günah keçisi olarak gördüğümüz ve yemekten kaçındığımız çikolata, aslında düşündüğümüz gibi zararlı olmayabilir mi? Mesela diyet ve beslenme uzmanı Elif Nida Zafer “Mutluluk hormonunu harekete geçirip depresyonu önlüyor” diyor. Yarın Bitter Çikolata Günü. Bu vesileyle uzmanların görüşlerine başvurduk, ünlü şeflerden farklı tarifler topladık. Çikolatanın en sağlıklı çeşidi ‘bitter’in cildimize faydalarını da unutmayıp bakım kürü tarifleri de verdik.
#GazetehaberleriÇok sıcaklarda bunaldıysanız çözüm dışarıda değil mutfakta... İsterseniz meyveli, isterseniz çikolatalı... Kendi dondurmanızı yapmak aslında çok kolay. Üç ünlü şeften üç pratik tarif aldık, bu serinletici tatlıyı leziz şekilde yapabilmenin ipuçlarını sorduk.
#GazetehaberleriDev künefeler, kebaplar, pirinç pilavı üstüne işkembe, balkabağı içinde ahtapot, yıllardır şerbetiyle tükettiğimiz klasik tatlıların üzerinde çikolata sosları… Adana kebabın, bonfilenin, burgerlerin, köftelerin ve her tür etin üzerinde bir çedar sosu şelalesi… Geçen hafta ‘Yemek Terörü’ adlı Twitter hesabı, ‘Star Wars kostümüyle cağ kebabı kesen bir ustanın videosunu paylaşıp “Halkımız artık normal sunum istemiyor. Bu olanların başka bir açıklaması yok çünkü” diye yazdı. Gerçekten öyle mi? Şeflerimize ve yemeklerimize ne oldu? Türk mutfağı çedar peyniri istilası altında mı? Yemeklerdeki bu dönüşüm nasıl başladı, neden artarak büyüyor, kalıcı olacak mı? Şeflere, gastronomi yazarlarına ve müşterilere sorduk.
#Star WarsTarım Bakanlığı’nın yayınladığı taklit, tağşiş veya ilaç etken maddeli ürünler listesinde süt ürünlerinin fazlalığı dikkat çekti. Bu listede yer alan kaşar, peynir ve tereyağılarda süt yağı yerine palm başta olmak üzere bitkisel yağlar kullanılmış. Piyasada satılan sarı renkteki tereyağılar beyaz tereyağılardan kaliteli anlamına gelmiyor. Yağlar bakın nasıl sarartılıyor...
#YAZARBUGÜN o gün...Kadın girişimcileri yazdığım gün. Yürünmeyen yollarda yürüyen kadınları sizinle tanıştırdığım gün... Arzu Tüzün de onlardan biri.Bir dondurmacı. Bizim köyün, Bodrum Gürece’nin şahane dondurmacısı. Öyle dev bir zincir değil, dükkânı filan da yok. Farklı noktalara dondurma veriyor. Tamamen butik çalışıyor. Kendi atölyesinde dondurmalar yapıyor, ama ne dondurmalar! Ağzına değdiğinde kendinden geçiyorsun. Direkt çocukluğuna dönüyorsun. Öyle bir lezzet. Geleneksel yöntemlerle üretiyor. Ama sürekli kendini aşmak için farklı çeşitler deniyor. Lavantalı, adaçaylı, tahinli, taze naneli ve daha pek çok farklı çeşit dondurma yapıyor. Yerel kalkınma projesine destek kapsamında da zaman zaman köyün tüm çocuklarına dondurma dağıtıyor. Şahane yani! Beni en çok etkileyen cesur olması, risk alması, tutku duyduğu işi yapması. Ve ortaya çıkardığı ürünün gerçekten nefis olması...
#YazarTamam, Paris’tekiler gibi üst düzey bir pastane değil. Olamaz, çünkü orada, diyelim Pierre Hermé gibi bir tatlıcının bulduğu ürünleri bizde sürekli bulmaya imkân yok. Ama Arpège olabilecek en iyi ürünleri buluyor ve doğru teknikleri uygulayarak güzel makaron ve pastalar hazırlıyor. Ben denediğim beş pastayı da başarılı buldum.
#ParisÇikolata üretiminde aşamalardan birisi olan sıvılaştırılarak karıştırma, lezzet seviyesini arttırmak için kullanılıyor. Conching ya da Türkçe manasıyla yoğurma işlemiyle lezzet katsayısı arttırılan çikolata, bazı maddelerin birleşimiyle meydana gelmektedir. İşte, çikolatanın sıvılaştırılarak karıştırılması işlemi hakkında bazı bilgiler
#Hadi İpucuAmerikan Ulaştırma Güvenlik İdaresi TSA (Transportation Security Administration) tarafından alınan karar gereği, 'Amerika'ya yapılacak uçuşlarda toz ürünlerin (un, şeker, kahve, baharat, süttozu, kozmetik vb.) yolcu beraberinde taşınmasına bazı kısıtlamalar getirildi.
#İstanbulBalkanlardan gelen enfes lezzet trileçenin yapılışı son günlerde çok merak ediliyor. Her ne kadar zor gibi görünse de trileçe yapmak aslında hiç zor değil. Süt ve hafif sünger dokusuna sahip kekin mükemmel uyumu ile ortaya çıkan bu tatlıyı yapmak için birkaç püf noktasına dikkat etmeniz yeterli. Peki, trileçe nasıl yapılır? Trileçe tarifi ve malzemeleri neler?
#Trileçe Nasıl YapılırSüt ürünlerine yüzde 20’nin üzerindeki zamlar tartışmaları da beraberinde getirdi. Süt ürünleri üreticileri zammın asıl nedeninin hammadde fiyatlarındaki yükseliş olduğunu söylüyor. Markalı süt ürünü üreticilerine göre devletin süttozu teşviki verdiği ve sütün bol olduğu dönemlerde stok yapılmadı. Et pahalı diye süt inekleri kesildi, market gideri eklendi ve peynir, tereyağı, yoğurt zamlandı.
#Süt ÜrünleriBesin alerjileri günümüzde tüm dünyayı etkileyen ve her geçen gün artan bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya çapında değerlendirdiğimizde çocukların yüzde 6’sı, yetişkinlerin yüzde 3-4’ü, Türkiye'de ise çocukların yüzde 1’i, yetişkinlerin ise yüzde 2-8’i bir ya da birkaç besine karşı alerjik.
#İnek Sütü