Güncelleme Tarihi:
DENİZLİ Hay-Koop Bölge Üst Birlik Başkanı Mehmet Varol, "Süt tozuna çevrilen sütler üreticinin sütleri, sütlerden elde edilen süt tozları birliklerin süt tozlarıdır. Bakanlığımız bizim adımıza süt tozu ihracatını gerçekleştirmektedir. Süt tozuna verilen ihracat teşviki, satın alan şirketlere değil süt tozunun gerçek sahibi üretici birliklerine, kooperatif birliklerine ödemelidir" dedi.
Denizli Hay-Koop Üst Birlik Başkanı Mehmet Varol, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın görevlendirmesiyle Mart ayında arz fazlası bulunan sütte müdahale alımlarına başladıklarını söyledi. Varol, "Bizler ülkemizde sütün yoğun üretildiği bölgelerde Bakanlık denetiminde görev yapan kamu kuruluşları, süt ve et üretimi yapan sivil toplum örgütleriyiz. Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı talimatlarıyla 1 Mart'tan itibaren müdahale alımına başladık. Arz fazlası sütlerin piyasadan alınarak, süt tozuna çevrilmesi konusunda bir anlamda regülasyon görevini üstlendik. Süt üretimi yapan kooperatiflerimiz çiğ inek sütlerini soğuk zincirde alıp Bakanlığın sözleşme yaptığı fabrikalarda süt tozuna çevirdi. Bakanlığımız süt tozlarını il içi 9.40 liraya, il dışı 9.60 liraya bizlerden satın aldı. Bizler bakanlığımızın talimatlarına uyduk" dedi.
"ZARAR ETMEYE DEVAM EDİYORUZ"
Mayıs ayından itibaren krema fiyatlarının hızla düşüşe geçtiğini, 12 liradan 9.50 liraya indiğini belirten Varol, gelişmeden süt üretecilerinin, kooperatiflerin ve birliklerin büyük zarara uğradığını belirtti. Yaşanan gelişmenin piyasa gereği olduğunu belirten Varol, "Zarar etmeye devam ediyoruz. Bu bir şikayet değildir. Çünkü piyasalar ve ülkemizin yaşadığı fiili durum nedeniyle maalesef piyasalar böyle gerçekleşti. Serbest piyasada norma uygun çiğ inek sütü fiyatları bazı bölgelerde 1.10 lira bandında gerçekleşirken bazı bölgelerimizde maalesef 90 kuruşlara kadar geriledi. Gelişen piyasalar konusunda yapılabilecek pek bir şey yoktu. Çünkü ülkemizde yaşanan terör olayları, güneyimizde yaşanan bölgesel savaşlar, turizmin durma noktasına gelişi, süt mamulleri ihracatımızın durma noktasına gelişi bu fiili durumu yarattı. Bizim piyasaların yapabileceği bir şey yok ama Bakanlığımızın yapabileceği bazı şeylerin var olduğunu biliyoruz" diye konuştu.
Süttozu ihracatında satıcıya ödenen ihracat teşvik priminin üretici birliklerine ödenmesini isteyen Hay-Koop Denizli Bölge Üst Birlik Başkanı Mehmet Varol, "2014 yılındaki tebliğe göre süttozu destekleme ödemeleri doğrudan sanayiciye yapılmaktayken, bu yıl şubat ayında Resmi Gazete'de yayımlanan Çiğ Sütün Desteklemesine Yönelik Uygulama Esasları Tebliği'nde süt ürünleri ihracatçısının ihraç ettiği ürünlerde kullandığı çiğ sütün, süttozu eşdeğeri için çiğ süt üreticilere veya örgütüne destekleme ödemesi yapılır hükmü bulunuyor. Bakanlığın, ihraç edilen süt tozlarında ihaleyi alan şirketlere ödediği ihracat primlerinden bizlere yapacağı ödeme, zararlarımızı karşılayacak, bizler ve üreticilere rahat bir nefes aldıracaktır" dedi.
Süt üreticileri olarak teşviklerden yararlanmak istediklerini belirten Varol, "Bizler şunu talep ediyoruz. Süt tozuna çevrilen sütler üreticinin sütleri, sütlerden elde edilen süt tozları birliklerin süt tozlarıdır. Bakanlığımız bizim adımıza süt tozu ihracatını gerçekleştirmektedir. Süt tozuna verilen ihracat teşvikinin satın alan şirketlere değil süt tozunun gerçek sahibi üretici birliklerine, kooperatif birliklerine ödemelidir" diyerek taleplerini dile getirdi.
Osman Nuri BOYACI / DENİZLİ, (DHA)
FOTOĞRAF