9 Aralık hadi ipucu: Çikolatanın sıvılaştırılarak karıştırılması işlemine ne denir?

Güncelleme Tarihi:

9 Aralık hadi ipucu: Çikolatanın sıvılaştırılarak karıştırılması işlemine ne denir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2018 22:18

Çikolata üretiminde aşamalardan birisi olan sıvılaştırılarak karıştırma, lezzet seviyesini arttırmak için kullanılıyor. Conching ya da Türkçe manasıyla yoğurma işlemiyle lezzet katsayısı arttırılan çikolata, bazı maddelerin birleşimiyle meydana gelmektedir. İşte, çikolatanın sıvılaştırılarak karıştırılması işlemi hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

Çikolata yapımı aşamalarından birisi olan sıvılaştırılarak karıştırılması işlemi, Avrupa'da Conching olarak bilinmektedir. Türkiye'de ise bu işlem yoğurma olarak anılmaktadır.

Latince adı “tanrıların besini” anlamında Theobromocacao olan kakao ağacından elde edilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilir. Kakao ağaçları dört yaşından sonra meyve vermeye başlar. Boyu 4-10 metre olan ağaç yılda iki kez ürün verir. Gövdeye ya da ana dallara yakın yerlerde çıkan meyve, olgunlaştığında uzunluğu 35 cm kadardır. Bir meyvenin içinde yaklaşık 2,5 cm boyunda 20-40 tohum, yani kakao çekirdeği bulunur. Etli, olgun meyvelerin içinden çıkarılan çekirdekler birkaç gün muz yaprağında mayalandırılır. Daha sonra güneşte kurutulur ve böylece çekirdekler fabrikada işlenmeye hazır hale gelmiş olur. Fabrikada temizlenen kakao çekirdekleri kavrulur ve öğütülür. Elde edilen macun görünümündeki sıvı,çikolata yapımında kullanılır. Ayrıca preslenerek kakao ve kakao yağı elde edilir.

Haberin Devamı

Kavrulmuş kakao parçaları şekerle karıştırılır ve bir kapta ağır silindirlerle hamur haline getirilir. Bu hamur ince çikolata tabakalarına dönüştürülür ve ardından bu tabakalar kakao yağı katılarak yumuşatılır. Sonra dikdörtgen olukları bulunan bir makinenin içine koyulur. Oluklar içindeki silindirlerle çikolatayı yumuşak ve pütürsüz hale getirilir. Sonunda sıvıya dönüşen çikolata kalıplara dökülür ve soğutulur. Katılaşan çikolatayı çıkarmak için kalıp biraz ısıtılır.

Sütlü çikolata, inek sütünden süttozu, vanilya ile başka tat ve koku vericiler eklenerek elde edilir. Değişik çikolatalar yaparken, çikolatanın yumuşak ve kolay işlenebilir olması için soya fasulyesinden elde edilen "lesitin" maddesi de eklenir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!