Rengarenk reçeller kahvaltı sofralarımızın tat kaynağı. Kimi zaman ekmeğin üzerine sürülen, kimi zaman kreple yenen ya da tatlı tariflerine malzeme olan reçelleri her mevsim yapmak mümkün. Ancak özellikle yaz aylarında çilek, vişne, kayısı, incir, üzüm, karpuz gibi meyvelerin bollaşmasıyla mutfaklardan da tatlı tatlı kokular gelmeye başlıyor. Peki iyi bir reçel yapmak için nelere dikkat edilmeli? Reçelin rengini, lezzetini, kıvamını uzun süre koruması, şekerlenmemesi için neler yapılmalı? İşte reçel yapmak isteyenler için başlangıç seviyesinden ileri seviyeye birkaç püf noktası…
#Reçel Nasıl YapılırOrijinal adı ‘dulce de leche’ olan süt reçeli, İspanyol mutfağından sofralarımıza taşınarak ülkemizde popüler hale geldi. Yalnızca birkaç malzemeyle her evin mutfağında kolayca yapılan süt reçeli, sağlıklı bir atıştırmalık mı? Diyetisyen Şeyma Yılmaz, bu konuya açıklık getirdi ve süt reçeli tarifi vermeyi ihmal etmedi.
#TatlıGeçen hafta buzdolabında bekledikçe nefaseti artan ve yerken içimizi serinleten sütlü tatlılardan bahsetmiştim, bu hafta yenilerini eklemek istiyorum. Sürpriz bir tarifim bile var: Bir dönem siyasi gündemi meşgul eden, kısa bir süre yasaklanan, Meclis Lokantası’nın ünlü tatlısı vişneli tayfır…
#TatlıBenim mutfağımda çileğin binbir türlü hali var. Bazen çilek suyu hazırlayıp soğuk soğuk içiyorum, bazen çileği pastacı kremasıyla buluşturup göz alıcı tatlı tabakları hazırlıyorum. Salatalarda domates yerine kullanmaya iyiden iyiye alıştığım çileği deniz börülcesi mezesine de katıyorum. Bu mis kokulu meyveyi deniz ürünleriyle buluşturmayı hiç denediniz mi? Levrek, somon, mezgit, deniztarağı veya karidesle Peru mutfağından ceviche hazırlamak çok kolay...
#Çilekli PastaArda’nın Mutfağı programının sunucusu Arda Türkmen, birbirinden lezzetli tarifleri izleyicilerle paylaşıyor. Programın bugünkü bölümünde hazırlanan tariflerden biri de tatlı vişne reçelli bütün muffin oldu. Peki vişne reçelli bütün muffin nasıl yapılır, malzemeleri neler? Arda'nın Mutfağı vişne reçelli bütün muffin tarifi
#Vişne Reçelli Bütün Muffin Nasıl YapılırGelinim Mutfakta 1000. bölüm kutlaması olarak krokanlı pasta tarifi ile ekranlara geliyor. Peki, krokanlı pasta nasıl yapılır? Özel günlerinizde evde hazırlayabileceğiniz hem göze hem damağa hitap eden krokanlı pasta tarifi, malzemeleri ve yapım aşamaları hemen aşağıda...
#Gelinim Mutfakta Krokanlı PastaChurros, İspanya mutfağının meşhur tatlılarından biri. Kızartılarak hazırlanan bu nefis tatlı, çikolata sosu veya süt reçeli ile servis ediliyor. Görünüm olarak halka tatlısına benzeyen bu güzel lezzeti tercihe göre farkı soslarla da tüketebilirsiniz. Peki Churros nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte Churros tarifi ve yapımı...
#Churros Nasıl YapılırMevsimi oldukça kısa ama besin değeri ve vücuda yararı bol üç meyveyi, tam da zamanları gelmişken anlatmak istiyorum size: Muşmula, hünnap ve iğde... Maalesef eskisi kadar bilinip tüketilmiyorlar. Oysa iğdeyle tatlı krizlerinizi önleyebilir, hatta çayını demleyebilir, olgun muşmulayla kek yapabilir, hünnapla sağlıklı, pratik atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
#Muşmulaİçine girdiği her şeyi güzelleştiriyor; zeytinyağlı taze fasulyeden bamyaya, hangi sebze olursa olsun bol domatesin suyuyla piştiğinde lezzeti artıyor. Bulgur pilavına nasıl yakışıyorsa pirinç pilavında da aynı performansı gösteriyor. Bugünlerde bol bol domates konservesi yapıyorum ki bu nefis tadı yılın her ayına taşıyabileyim. Sosundan bademli reçeline, çorbasından galette’ye pratik önerilerim var.
#DomatesVişneli limon kremalı tart, çay saatlerine çok yakışacak nefis bir tatlı. Lezzetiye olduğu kadar görünümüyle çok hoşunuza gidecek. Bu nefis tatlıyı denemek isterseniz tarifini sizin için derledik. Peki Vişneli limon kremalı tart nasıl yapılır? İşte İşte vişneli limon kremalı tart tarifi ve malzemeleri...
#Vişneli Limon Kremalı Tart Nasıl YapılırYaz aylarının benim için en güzel meyvesi tartışmasız karadut! Sosunu yapıp cheesecake’in üzerine döküyor veya limonatalara ekliyorum. Reçelini kaynatmayı da seviyorum, tatlılarda bitter çikolatayla birlikte kullanmayı da... Semizotu salatasına ve peynir tahtalarına çok yakıştırdığım karadutu, bazen etleri marine edeceğim sosa bile ekliyorum. Neye katarsanız katın muhteşem uyum sağlayan bu özel meyveyle mutfağımda neler yapıyorum, anlatayım...
#KaradutO mis gibi kokan narenciye ailesinin nadide üyesi mandalinayı sadece meyve olarak yediğimizi düşünmediniz elbette, değil mi? Rengine mi tadına mı daha çok hayranım bilmiyorum çünkü turuncu her şey gibi bana göre çok çekici. Zeytinyağlı kereviz yemeğine ya da Asya usulü tavuğa çok yakışıyor; cheesecake’te ve reçelde de çok havalı duruyor.
#MandalinaSağlıklı, enerji dolu meyve pestillerimizin tam mevsimi. Anadolu’nun asırlık pestil geleneği, tüm dünyadaki sağlıklı beslenme meraklılarının da radarında. Bugünlerde hasat edilen her türlü meyvenin işlenip güneşin kucağına bırakılmasıyla üretilen pestili evde de fırınımızda kolaylıkla yapabiliriz.
#MeyveHamur işi tariflerinin en sevilenlerinden biri olan turta (tart), özellikle beş çayları ve doğum günü kutlamalarında sık sık yapılan tatlılardan biri. Birçok hamur işlerinden farklı olarak üzeri kapalı olan turtayı yaparken en önemli noktaların başında hamuru geliyor. Peki, turta nasıl yapılır, turta hamuru nasıl olmalı? İşte püf noktalarıyla vişneli turta tarifi…
#TurtaHem lezzetli hem de tam bir sağlık deposu olan dut, günde bir avuç tüketildiğinde sağlığa tahmin bile edemeyeceğiniz faydalar sağlıyor. Beslenme Danışmanı Dyt. Vildan Çelik, dutun faydaları ve tüketiminde dikkat edilecek noktalar hakkında bilgi verdi. İşte günde bir avuç dut tüketmenin 9 faydası...
#DutTRABZON’da sütlaç üretimi yapan Uğur Alkurt, gittiği Japonya'da tattığı ve çok beğendiği süt reçelinin istediği tarifi, kendisine ’sır’ denilerek verilmedi. Alkurt, formülü öğrenmek için işe koyuldu, yanında getirdiği süt reçelini, Trabzon’da laboratuvar ortamında araştırdı, uzun denemeler yaptı. Alkurt, sonunda formülünü çözdüğü, tat ve kıvamını yakaladığı süt reçelini üretmeyi başardı. Çeşitlerini de artıran Alkurtun ürettiği süt reçeli başta olmak üzere diğer reçel çeşitleri, yurt içi ve yurt dışından da ilgi görüyor.
#JaponyaTRABZON’da sütlaç üretimi yapan Uğur Alkurt, gittiği Japonya'da tattığı ve çok beğendiği süt reçelinin istediği tarifi, kendisine ’sır’ denilerek verilmedi. Alkurt, formülü öğrenmek için işe koyuldu, yanında getirdiği süt reçelini, Trabzon’da laboratuvar ortamında araştırdı, uzun denemeler yaptı. Alkurt, sonunda formülünü çözdüğü, tat ve kıvamını yakaladığı süt reçelini üretmeyi başardı. Çeşitlerini de artıran Alkurtun ürettiği süt reçeli başta olmak üzere diğer reçel çeşitleri, yurt içi ve yurt dışından da ilgi görüyor.
#Süt ReçeliYaz geldi, seyahatler arttı... Arabada, uçakta, otobüste, trende veya gemide yolculuk yaparken geçireceğiniz uzun saatlerde, streç filme sarıp çaktırmadan atıştırabileceğiniz tarifleri sizler için derledik.Afiyet olsun...
#SeyahatHayatımızı biraz heyecanlandıralım dedik. Heyecanların her zaman uçup kaçmakta değil insanın içine kapanıp içindeki, elindeki renklerin farkına başka gözle varmasıyla da olacağını düşünerek, eskilere, unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuş tariflere uzandık.
#Tatlı