Peynir muadili bitkisel yiyecekler gerçeğinin cazip özelliklerini farklı malzeme ve tekniklerle taklit eder. Kimi kıvamı, kimi besin değerleri, kimiyse fermantasyonuyla alıştığımız peynir tadına benzer bir lezzet yakalar. Yapması da gayet basit, temel mantığını kavradıktan sonra seçeneklerin sınırı yok.
#Ceyda ARTUNHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenleri konunun uzmanına danıştım
#Bitkisel SütHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenlerini Prof. Dr. Alev Keser ile konuştuk.
#Bitkisel SütYaşamımız için temel bir sıvı olan süt kimyasal açıdan çok karıştırılan bir maddedir. Özellikle kimya açısından homojen mi veya heterojen mi sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Peki, süt homojen mi yoksa heterojen midir ve neden? Sizlere süt ile birlikte homojen ve heterojen kavramları hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#SütAtalarımızdan bize kalan en değerli miraslardan birisi de hiç kuşkusuz yoğurt olmuştur. 6000 yıl önce karınca yumurtalarını ezerek oluşturulan ilk maya ile yapılan yoğurt, günümüzde artık gelişmiş teknolojilerle çok daha sağlıklı biçimde soframıza gelir oldu. Temelinde yoğurt, sütün laktik asit bakterileri ile mayalanmasıyla üretilir. İçerisinde probiyotik olarak bilinen faydalı çok sayıda canlı bakteri barındırması nedeniyle de bağırsakta sağlıklı bir mikrofloranın oluşmasına ve vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur.
#Yoğurtİnsanlar için çok daha sağlıklı bir hayat sürmek bir hayli önemlidir. Aksi halde pek çok hastalık ortaya çıkar ve sonuçları ise bir hayli kötü olabilir. Bunları yaşanmasını önlemek için mineral proteinler ve vitamin düzenli ilaçlanma alınmalıdır. Sağlık için yararlı olan bir ürün çeşidi de kazeindir. Kazeinin ne olduğunu, ne işe yaradığını, kazeinin nelerde bulunduğunu bütün ayrıntıları derledik.
#Kazein Nedir?Pedodonti Uzmanı Diş Hekimi Dr. Özge Bektaş, uzaktan öğretim sürecinde, çocuklarda değişen beslenme alışkanlıkları nedeniyle, diş çürüklerinin arttığına dikkat çekerek, ‘‘Çocuklara günde en az iki kez diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalı’’ dedi.
#Diş BakımıDünyada ve ülkemizde son birkaç yıl içinde kızamık salgınları görüldü. Vaka görülme açısından azalma eğiliminde olan kızamık ne oldu da birden hortladı? Koronavirüs salgını sürecinde aşılanmanın önemini bir kez daha hatırladığımızı vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Cengiz, kızamık aşısıyla ilgili sorularımızı yanıtladı ve önemli bilgiler aktardı.
#AşıKış günlerinde soğuktan etkilenip bere altında kırılan, mevsim geçişlerinde dökülen, yazın güneşte nemini kaybeden saçlar her zaman özel bir bakıma ihtiyaç duyuyor. Saç bakımının yıpranma başlamadan önce yapılması gerektiğini söyleyen Morfose uzmanları, farklı saç tiplerine ve saça yapılan işlemlere özel önerilerde bulundu.
#Saçlar İçin Bakım ÖnerileriDoç. Dr. Buğra Özen, bebeklerde diş temizliği ve ağız-diş sağlığı konusunda uyarılarda bulundu. İlk süt dişinin sürmesiyle ağız temizliğine başlanması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Özen, bebek diş fırçası ve diş macunu seçimi ile diş fırçalamasında dikkat edilecek noktaları paylaştı.
#ÇürükPiyasada satılan markalı salam ve sosisler arasında fiyat uçurumu var. Ancak paketler üzerinde yer alan bilgilerden salam ve sosislerin kalitesini kıyaslamamız mümkün değil. Hepsinden daha önemlisi salam ve sosislerin soya, süt proteini, aroma gibi katkı maddelerinin yanı sıra ne kadar et içerdiğini anlamamız imkânsız.
#YazarÇocukluk dönemin de en sık karşılaşılan sorunlardan biri de karın ağrısıdır. Bu ağrı kimi zaman karın içi veya karın dışı organlardan kaynaklanan hastalıkların bir belirtisi olabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Gör. İsmail Gönen, çocuklardaki karın ağrısının nedenlerini ve alınabilecek önlemleri anlattı.
#ÇocukÇocuklar başta olmak üzere tüm yaş grupları için gerekli mikrobesinleri içeren “süt”, dengeli beslenmenin temel basamaklarından birini oluşturuyor. “Her gün en az bir bardak süt”, doktor ve tüm annelerin standart tavsiyelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Vücudun fazlaca ihtiyaç duyduğu mineral olan kalsiyumun en güçlü kaynağı olan süt, hayati fonksiyonların devamlılığında da önemli rol oynuyor.
#SütEnflamasyon yani iltihaplanma vücutta ciddi tahribata neden olabilecek bir durumdur. Dikkat edilmediği takdirde kanda artan oranlarla birlikte sistemin tamamına etki eder ve istenmeyen sonuçlar doğurur. Bu nedenle en ufak bir enflamasyon durumunda bile acil önlem alınmalı ve normal seyre dönülmelidir. Beslenme düzenimizdeki bazı yiyeceklerde hem var olan iltihaplanmayı azdırabilir, ayrıca tek başına bile vücutta iltihaplanmaya neden olabilir. Bu nedenle bu yiyeceklerden uzak durulması gereklidir.
#BeslenmeEnflamasyon yani iltihaplanma vücutta ciddi tahribata neden olabilecek bir durumdur. Dikkat edilmediği takdirde kanda artan oranlarla birlikte sistemin tamamına etki eder ve istenmeyen sonuçlar doğurur. Bu nedenle en ufak bir enflamasyon durumunda bile acil önlem alınmalı ve normal seyre dönülmelidir. Beslenme düzenimizdeki bazı yiyeceklerde hem var olan iltihaplanmayı azdırabilir, ayrıca tek başına bile vücutta iltihaplanmaya neden olabilir. Bu nedenle bu yiyeceklerden uzak durulması gereklidir.
#Enflamasyon