Güncelleme Tarihi:
Süt içerdiği kalsiyum, demir, magnezyum, mineraller ve B6, B12, A, C, D vitaminleri ile tam bir beyaz mucizedir. Beslenmenin üç ayağı diyebileceğimiz karbonhidrat, yağ ve proteini barındıran tek besin grubudur. Bu da sütün beslenme planında kesinlikle yer almasını gösteren bir sebeptir. Eğer herhangi bir problem yoksa kişini günde 1-3 bardak kadar tükettiği süt, yağ yakımının hızlanmasına yardımcı olur.
Tek başına bir mucize olan sütü, tarçınla tüketmek oldukça faydalıdır. Yapılan bazı çalışmalar tarçınlı süt tüketmenin bel bölgesindeki yağlanmaya karşı etkili ve önleyici olduğunu gösteriyor. Tarçınlı süt, yatmadan önceki son ara öğün için de tercih edilebilir. Yine süte bir tatlı kaşığı kadar kahve eklemek metabolizma hızının artmasını sağlayabilir. Düzenli olarak bir ara öğünde sütü, meyve ya da yulafla tüketmek ise göbek bölgesindeki yağ yakımını hızlandırırken aynı zamanda daha zinde ve dinç olmayı da sağlar.
Spor sonrası alınması gereken proteinlerin yerine konması için süt tüketilebilecek en faydalı besin gurubudur. Süt içerdiği proteinler ile spor sırasında kaybedilen kas kütlelerinin yerine konmasında oldukça faydalıdır. Süt, kemiklerin kırılmasını önleyici ve kuvvetlenmesini sağlayıcı özelliktedir. Kadınların özellikle menopoz döneminde osteoporoz risklerinin minimum seviyede olması için günde en az 3 porsiyon süt ve süt gurubu besin almaları önemlidir.
Düzenli çalışan bir sindirim sistemi için süt, olmazsa olmaz bir besindir. Her gün yeterli miktarda süt içmek, mide ve bağırsak sorunlarına birebirdir. Midede oluşan yanma ya da acıma hissine karşı tampon etkisi gösterir. İçerdiği mineral ve vitaminlerle cildi güzelleştirir, yeniler, yaşlanmayı geciktirir. Vücuda gerekli olan D vitamininin önemli bir kısmını da sağlar.
Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi sütün fazlası da zararlı olabilir. Fazla alınan süt proteini böbreklerde kalsiyum taşları oluşturabilir ve aşırı yağlanma ile obeziteye neden olabilir. Kısacası süt gurubu kişisel tercihler ve sağlıklı beslenmenin dışında fazla tüketilmesi gereken bir grup değildir. Özellikle çocuklarda et ve benzeri proteinli gıdaların yanında fazla süt tüketmek, demir tutulmasına ve eksikliğine neden olabilir. Ancak yetişkinlerde böyle bir durum söz konusu değildir.
Tüketilecek sütün light olmasının hiçbir yan etkisi ya da olumsuz tarafı yoktur. Light sütler; yağı azaltılmış, vitamin ve mineralleri arttırılmış ürünlerdir. Özellikle süt gurubunu light tüketmeyen kişiler, normal bir süt, ayran ya da kefir tüketebilirler ya da 1 kase sütlü tatlıdan günlük süt alımının belli bir ölçüde sağlayabilirler.