Çalışmaları 30’a yakın ülkede yayımlanan grafik sanatçısı Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun ‘Karma’ başlıklı sergisi açıldı. Sanatçının zarif kuyruklu kedileri, özgürlüğe kanat çırpan kuşları, karanlığı aydınlatan kitapları ve zamanı sorgulayan saatleri 18 Eylül’e kadar Gümüşsuyu’ndaki Brieflyart’ta olacak.
#Gürbüz Doğan EkşioğluYayın dünyasının gündeminde bir çeviri tartışması var. Yazar, yayıncı ve çevirmen Osman Akınhay’ın Twitter’daki sosyal medya hesabından paylaştığı bir mesajla başlayan bu tartışma “Google Translate çıktı, çevirmenlik öldü” noktasına kadar geldi.
#Google TranslateBelli başlı konular hakkında insanlara bilgi vermek amacıyla kaleme alınmış yazılara metin denir. Metinler kendi içerisinde sanatsal (kurmaca) ve öğretici olmak üzere iki ana başlıkta toplanır. Öğretici metinlerde örnekleme, tanık gösterme ve sayısal verilerden yararlanma gibi düşünceyi geliştirme yöntemleri kullanılır. Gazete çerçevesinde gelişen metinler ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimPaul Thomas Anderson’ın sinemaya iki yeni yıldız kazandırdığı son filmi “Licorice Pizza” ve George Clooney’nin yönettiği Amazon draması “The Tender Bar”, 70’ler Amerikasından iki büyüme hikâyesi... Asghar Farhadi’nin Cannes’dan Büyük Ödül alan filmi “Kahraman”, “Kingsman” serisinin üçüncüsü “The King’s Man: Başlangıç” ve Cihan Sağlam’ın ödüllü gerilimi “Uzun Zaman Önce”, haftanın öne çıkan diğer filmleri.
#Uğur YÜKSELYazar, fotoğrafçı, aktivist Susan Sontag’ın günlükleri ve defterleri ölümünden sonra kitap olup raflara dizildi. “Yazar günlüklerinin basılmasını hakikaten ister miydi?” sorusu kalbimizde, Susan Hanım’ın politikadan kalp kırıklığına, New York’un kültür sanat ortamından kendi bacaklarına dair yazdıklarını iştahla okuyoruz...
#Susan SontagFeminist sanat tarihçisi Linda Nochlin ‘Kadınlar, Sanat ve İktidar’da, kadın sanatçıların yapıtlarının itibarını iade etmek veya kanona kadın sanatçılardan oluşan bir liste eklemekle değil, ideolojik bakımdan iktidarın nasıl işlediğini göstermekle ilgileniyor.
#Kadınlar Sanat Ve İktidarBeni uzakta ama hep Eskişehirli olarak sevindiren bir şey var: Yort Kitap. Yort’u Georges Rodenbach’ın ‘Ölü Brugge’ kitabıyla tanıdım. Devamı Girish Shambu’nın ‘Yeni Sinefili’, Anne Carson’ın ‘Albertine Temrini’, Levent Şentürk’ün ‘Plastik Melek’, Osman Şişman’ın ‘Photo Graphis’, Franco Berardi’nin ‘Nefes Kaos ve Şiir’iyle geldi.
#YORT KitapDistopik zamanlar. Küresel koronavirüs salgını nedeniyle hepimiz evlere kapandık... İnsanların salgın hastalıklarla mücadelesi ilk yazılı metinlerden bu yana edebiyatın da konusu. Gılgameş destanıyla başlayan salgın edebiyatı ‘İlyada’ gibi antik metinlerden günümüze kadar ulaşır. Koronavirüs salgınıyla içine düştüğümüz durumun edebiyattaki en iyi ve en çarpıcı örneği Albert Camus’nün ‘Veba’sıdır. Camus, aniden ortaya çıkan ölüm üzerinden insanın varoluş sıkıntılarını ortaya koyar. Salgın edebiyatında kısa bir gezinti..
#Salgın EdebiyatıMine Özgüzel’in ‘Edebiyat Terapi’si, benzerine rastlamadığımız türden bir psikoloji kitabı. Okuması bir nevi terapi gibi. Kitapta kendi varoluş problemlerini tüm çıplaklığıyla anlatan Özgüzel, edebiyatın bunları aşarken kendisine nasıl iyi geldiğini ortaya koyuyor. Bunu yaparken de Virginia Woolf, Sartre, Kafka, Zweig, Dostoyevski, Camus ve Simone de Beauvoir gibi varoluşçu yazarların çocukluk travmalarına derinlemesine inerek onların yoksunluklarını nasıl varoluşa, yaratıcılığa dönüştürdüğünü anlatıyor, çözüm önerileri sunuyor. Kısa sürede üç baskı yapan ‘Edebiyat Terapi’yi Özgüzel’le konuştuk.
#Edebiyat Terapi