Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, deprem bölgesi Hatay'da zarar gören 293 tescilli kültür varlığı üzerinde çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Ersoy, tarihin ilk ışıklandırma çalışmasının yapıldığı Kurtuluş Caddesi ve Köprübaşı Meydanı'nın odağında yer aldığı bölgede önümüzdeki yıl tamamlanması planlanan kentsel tasarım projesinin de aralarında bulunduğu çok sayıda çalışma için 2,5 milyar TL ödenek ayırdıklarını anlattı.
#Mehmet Nuri ErsoyHızla büyüyen, doksanlı yılların sonu ile başlayan süreçte göz açıp kapayıncaya kadar sanayi şehri kimliğine bürünen kalabalık şehir Bursa’daki gelişmeleri birçoğumuz takip edemez haldeyiz, öyle ya çoğumuz iş stresinde şehrin bir noktasından diğer noktasına ulaşmak için trafikte mücadele ediyor sonra da eve girince de dışarı çıkmıyoruz. İnanın bu şehirde güzel gelişmeler var, şehrin sosyal ve tarihi kimliğine dair güzel gelişmeler var..
#BursaDünyanın en iyi korunmuş savaş mekânlarından ‘Çanakkale Savaşları Tarihi Alanı’ çağdaş müzecilik faaliyetleriyle 1915’te yazılan destanı gelecek nesillere aktarıyor. Alandaki müzeler Çanakkale ruhunu günümüze taşırken açık hava müzesi haline getirilen 33 bin 500 hektarlık arazide çarpışmaların izlerini takip etmek mümkün.
#Geziİnegöl Belediyesi’nin sömestir tatilinde kapsamında düzenlediği İnegöl 1. Karagöz Şenliği ve Karagöz Atölyesi için son hazırlıkları yapmak üzere geçtiğimiz pazar İnegöl’e Beşinci Mevsim Kültür Sanat merkezine gittik. Amacım işimiz bitince uzun zamandır görmek istediğim, İnegöl Kent müzesini de gezmekti. Haklısınız bir Bursalı olarak açılmasının üzerinden çok zaman geçmesine rağmen bu müzeyi gezme fırsatı bulamadım. Eminim ki birçok Bursalı da henüz gitmemiştir, işte bu yüzden müzeyi bu hafta köşemde tekrar gündeme getirmek, Bursalıları da davet etmek istedim.
#Uğur ÇelikkolGenişleyen ilgi alanları, değişen teknoloji yeni sergileme teknikleri ve sunumları da beraberinde getirirek müzeciliği değiştiriyor. Belli konularda uzmanlaşan konsept müzeler öne çıkıyor. Yenilikçi, üç boyutlu ve gerçeklik hissi uyandıran modeller, interaktif yaklaşımlar klasik müzeciliği sıkıcı bulanların ilgisini çekiyor. İşte Türkiye’nin en yaratıcı, en sıradışı müzeleri…
#SeyahatPera Müzesi’nin yeni sergisi ‘Bir Rüyanın İnşası: Arnavutluk Sanatında Toplumcu Gerçekçilik’te yer alan eserlerin çoğu, Enver Hoca döneminde sanatçılar tarafından güdümlü olarak üretilmiş. İktidarın ruh mühendisliğine soyunduğu bu dönemde sanatçılar birer memur gibi çalışarak hem sanata hem de siyasete hizmet vermiş ve devletin rüya inşa etme projesinin araçları haline gelmişler.
#Enver HocaDublin’e uçakla gidenler çoğunlukla fark etmeden İrlanda’nın ikinci büyük kentinin üstünden geçer. Güneydeki bu şehir bir hafta sonunu ayırmaya değecek kadar güzeldir. İsyankâr ruhu ve İrlanda kimliğiyle gurur duyan Cork, göçle birlikte hızla kozmopolit görünüme bürünüyor. Lee Nehri boyunca Asya, Afrika, Ortadoğu kimliği belirgin yerleşimler kuruldu. Bir zamanlar barlardaki tüm kupalar Beamish ve Murphy’s biralarıyla dolardı, şehirde hızla çoğalan yeni restoranlarla birlikte butik biralara ilgi arttı.
#Cork“Orada yapacak hiçbir şey yok” demişti bir zamanlar İngiliz rock müzikçisi Noel Gallagher. Brüksel hakkında ne ilk ne de son olumsuz yorumdu. Avrupa Birliği’nin önemli kurumlarına ev sahipliği yapan şehrin rock ruhu taşıdığı söylenemez. Oysa sokaklarından müzelerine görmeye değer pek çok cazip unsur sıralanabilir: Duvarlardaki rengârenk graffiti, sanata ayrılan açıkhava alanlarında avangart yerleştirmeler, antikacılar, butikler, yeni Belçika mutfağı ya da füzyon mutfağını tanıyacağınız restoranlar, kokteylleriyle ünlü barlar…
#36 SaatPeter Zimmermann, bugün hemen herkesin kolayca ulaşabileceği teknolojik imkânları kullanarak kimsenin kolay kolay yaratamayacağı bir dünya biçiyor. Resimlerinin kaynağını dijitalden alan sanatçının dördüncü kişisel sergisi ‘mayıs mı mayıs’ Dirimart Nişantaşı’da...
#Peter Zimmermann19'uncu yüzyıldan günümüze Türkiye sanatında deniz kenarı ve liman çevrelerinde gelişen kültürel ve toplumsal bir hayat var. İşte İstanbul Modern’de açılan Liman sergisi bu hayatı mercek altına alıyor. Bugün başlayan ve 34 sanatçıyla kolektifin çalışmalarının yer aldığı sergiyi İstanbul Modern Direktörü Levent Çalıkoğlu anlattı.
#LimanDünya kültür mirasının korunması ve müzeciliğin tanıtılması amacıyla UNESCO tarafından tüm dünyada 18 Mayıs ‘Müzeler Günü’ olarak kutlanıyor. Ülkemizde ise aynı amaçla 1982 yılından itibaren her yıl ‘Müzeler Haftası Kutlama Yönergesi’ hükümleri kapsamında 18-24 Mayıs tarihleri arasında ‘Müzeler Haftası’ düzenleniyor. Kültür Bakanlığı’nın her yıl olduğu gibi tüm müze girişlerini ücretsiz yapması beklenirken bakın belli başlı özel müzelerimizde neler oluyor.