Necibe Sultan’ın acı hatırası

Güncelleme Tarihi:

Necibe Sultan’ın acı hatırası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2012 00:00

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Gevher Nesibe Şifahanesi’ni Selçuklu Müzesi’ne dönüştürüyor.

Haberin Devamı

Türklerin Anadolu’ya girişiyle başlayan ve büyük bir medeniyet olarak yüzyıllar içinde önemli eserler bırakan Selçuklular için Kayseri’de müze yapılıyor. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, ülkemizde her yönüyle Selçuklu eserlerinin yer aldığı kapsamlı bir müze olmadığını söylüyor. Küratörlerden, müzeolog ve tasarımcı Burçak Madran, müzenin kurulacağı Gevher Nesibe Şifahanesi’nin Selçuklu dönemi için anıtsal önemini şöyle anlatıyor: “Müze, 11-14’üncü yüzyıllardaki Selçuklu Devleti uygarlığının tarihsel varlığını bütünsel bir anlayışla izleyiciye sunacak. Yapı, Selçuklu Uygarlığı’nın anlatımını zaten kendi bünyesinde taşıyor. İçinde taşınabilir kültür varlıkları mevcut değil ama koleksiyonlar oluşturuluyor. Müzenin mimari yapısı öncelikli gösterim aracı olacak. Ayrıca yapıda Selçuklu Uygarlığı temalarının geliştirileceği sergilemeler, replikalar, canlandırmalar, dijital gösterimler ve maket-model gibi tekniklere ağırlık verilecek.”

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea9be0f018fbb8f88b2651

BİLGİ ODAKLI İHTİSAS MÜZESİ

Kayseri Selçuklu Uygarlığı Müzesi, sadece Kayseri’nin tarihsel parlak dönemini değil, Anadolu’nun ortaçağı üzerine yoğunlaşan, bilgi odaklı bir ihtisas müzesi olacak. Türbe’ye yakın olan bölümlerde Gevher Nesibe Sultan’ın hikayesi üzerinden Kayseri’nin ortaçağ dönemi, iktidar yapısı, toplumsal örgütlenme üzerine bilgiler verilecek. Müzede ayrıca müzik ve ses enstalâsyonu yapılacak. Medrese bölümündeki geniş salon, süreli sergiler ve etkinlikler için kullanılacak, geçici sergiler düzenlenecek.

Kederinden verem oldu

Gevher Nesibe Darüşşifası ve Gıyasiye Medresesi 1205’te yapıldı. Melike İsmet-üddin Gevher Nesibe Hatun (1165–1204) Anadolu Selçuklu Devleti’nin hükümdarlarından II. Kılıç Arslan’ın 22 çocuğu içinde tek kızı. Hikâyeye göre âşık olduğu saray baş sipahisiyle evlenmesine abisi Gıyaseddin Keyhüsrev karşı çıkmış ve sipahiyi cepheye göndermiş. Sipahinin ölümü üzerine Nesibe Sultan kederinden verem olmuş. Durumu öğrenen ve af dileyen Gıyaseddin Keyhüsrev kardeşinin vasiyeti üzerine 1205’te Gevher Nesibe Şifahanesi’ni yaptırmış. Medrese ve Şifahane Osmanlı döneminde onarıldı. Bu arada yapıya bir de hamam eklendi. 1942, 1955 ve 1980’de tekrar onarım gördü. Tıp Tarihi Müzesi haline getirildi. 2012’de Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından müze olarak kullanılması için Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi.

Haberin Devamı

Necibe Sultan’ın acı hatırası

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!