Güncelleme Tarihi:
Türkiye modern sanatının öncülerinden ve soyut sanatın ilk temsilcilerinden Fahrelnissa Zeid, 13 Haziran’da Londra’daki ünlü Tate Modern’de açılacak büyük sergisi öncesi İstanbul Modern’e konuk oluyor. 1991’de hayata veda eden Zeid’in kapsamlı bir koleksiyonuna sahip olan İstanbul Modern, sanatçının yapıtlarından oluşan bir seçkiyi 30 Mayıs’tan itibaren izleyicilerle buluşturuyor. Sanatçının ustalaştığı soyut geometrik kompozisyonlar, Bizans - İslam - Batı sanatına referansların yer aldığı ve kendine özgü kullandığı renk paletiyle birleşen dışavurumcu 23 yapıtı, müzenin Kısa Süreli Sergiler Salonu’nda 30 Temmuz’a kadar görülebilir. Seçkide, sanatçının Türkiye sanat ortamında başladığı 1940’lı yıllardan Amman, Ürdün’e taşındığı 1970’li yıllara kadar, en etkin olduğu dönemden yapıtlar yer alıyor.
Sadrazam Cevat Paşa’nın yeğeni, Halikarnas Balıkçısı olarak anılan yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı ve ressam Aliye Berger’in kardeşi, ressam Nejad Devrim ve tiyatro sanatçısı Şirin Devrim’in annesi, seramik sanatçısı Füreya Koral’ın teyzesi olan, 1934 yılında Irak’ın Ankara temsilcisi Emir Zeid ile evlendikten sonra prenses unvanını alan Fahrelnissa Zeid, küresel sanat dünyasında yeniden yükselişe geçti. 2017 yılı içinde Münih, Torino, Berlin’deki sergilerle gündeme gelen Zeid’in İstanbul Modern Koleksiyonu’ndaki önemli yapıtlarının da yer alacağı devasa sergisi, 13 Haziran’da Londra’daki dünyaca ünlü Tate Modern müzesinde açılacak.
Fahrelnissa Zeid’in İstanbul Modern’in tarihinde çok özel bir yere sahip olduğunu dile getiren Oya Eczacıbaşı, “İstanbul Modern daha fikir aşamasındayken dünya çapında ünlü sanatçımız Zeid’in ‘Cehennemim’ adlı başyapıtını, ailesi bir gün açmayı hayal ettiğimiz müze için bize armağan etmişti. İstanbul Modern kurulduğu anda müzeye giren ilk yapıt da o
olmuştu” diyor.