Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Balkan turunun son durağı Kosova'da soydaşlara hitap etti. Soydaşlara konuşan Bakan Çavuşoğlu "Aramızı bozmaya çalışanlar oluyor, bunlara fırsat vermeyeceğiz" ifadelerini kullanarak, “Kişisel çıkarlarımızı, Türk toplumunun üzerinde tutmayacağız” dedi.
#Mevlüt ÇavuşoğluIII. Murad, 4 Temmuz 1546 tarihinde Manisa'da doğdu. Babası II. Selim, annesi Nurbanu Sultandır. III. Murad'ın 16 erkek 5 kız çocuğu dünyaya geldi. 1595 yılında vefat eden Sultan'ın yerine oğlu III. Mehmet geçti. III. Murad kimdir? Padişahlık yaptığı dönemde hangi olaylar yaşandı? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.
#III. MuradGünaydın yepyeni bir günden. Malumunuz gökyüzünde bir gezegen burç değiştirdiğinde önemli olayların hayatımıza dahil olmasına işaret eder. Venüs, en yüceldiği balık burcuna geçiş yapmaktadır. Bu muhteşem şölen 07 Şubat’a kadar devam edecek. Bu zamana kadar süreçte Venüs-Neptün ile kavuşacak ve Satürn-Plüton kavuşumun sert etkilerini yumuşatacak. Hadi gelin bu sürecin ilahi geometrik yapısını size bir hikâye ile anlatayım.
#YazarTRT’den sorumlu Devlet Bakanı Bülent Arınç güzel konuşuyor da kitap okumayı seviyor mu acaba? Sevse de sevmese de ortak geçmişimizle ilgili bir kitap var, adı Kâbusname (Tercüman, 1001 Temel Eser), bu kitabı okumasını salık vereceğim. Atalarımızın geleneği, yaşama ve düşünce tarzı ne imiş, iyice anımsar ya da öğrenir.
Beni kimse evlat edinmek istemiyor, demiş - Biri kokudan yakalanmış, biri de şiveden - Mehmet Sağlam şu anda nerede, ne iş yapıyor - Ruhat Mengi’nin hastane kriterleri - Yılın annesi derken ‘mama’ demek istemişlerdir - Flamingo fena halde kimlik bunalımına girmiş - Namusunuzun Allah belasını versin - Hürriyet, Bayezit’leri karıştırdı - Babanız da “barbekü” derdi Sayın Başkanım... ve sair alıntılar!
Gioachino Rossini “Maometto II veya Maometto secondo” adlı operasında, Eğriboz valisi Erisso’nun kızı Anna ile Fatih’in kendi kimliğini gizleyerek başladığı bir aşk hikâyesini ele alıyor. Tabii farazidir. Ankara 1990’lardaki ilk temsilinden sonra şimdi İstanbul’daki Devlet Operası’nın yeni atılımları içerisinde yer edecek bir olay başlattı. Özgün, dünyaya hitap eden bir performans ve sahneleme söz konusu.
#Maometto IITRT 1’in yeni dizisi Mehmed: Fetihler Sultanı 27 Şubat Salı günü ilk bölümüyle izleyiciyle buluşuyor. Mehmed: Fetihler Sultanı dizisinde Mara Hatun karakterine oyuncu Tuba Ünsal hayat veriyor. Hristiyan bir Sırp prensesi Mara Hatun, Devlet-i Aliyye’nin ve Sultan Mehmed Han’ın en büyük destekçisi. Peki, Mehmed: Fetihler Sultanı Mara Hatun kimdir, tarihte var mı? Tuba Ünsal kimdir, kaç yaşında? İşte oynadığı diziler ve filmler!
#Mehmed: Fetihler SultanıKastamonu’nun ismi birkaç şekilde bulunduğu anlatılır. Kimi Kaşkaların Gastumanna’dan, kimi de “Kastın neydi Moni?” hikâyesinden geldiğini söyler. Ancak şu var ki; tarihiyle, Atatürk’ün Şapka Devrimi’ni gerçekleştirdiği Kastamonu mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
#BursaİSTANBUL Emirgân’daki Şerifler Yalısı, Boğaziçi’nde 18. yüzyılda gelişen sivil mimarlığın bugün ayakta kalan en önemli yapılarından biri. İç süslemeleri ile dikkat çeken yalının gündeme gelmesinin nedeni, arsasının bir bölümünün satışa çıkması. Arsanın satış ilanının bulunduğu görsellerde yalının o eşsiz süslemelerinin bulunduğu iç mekân görüntüleri de yer alıyor. Sözlü olarak yalının da ayrıca satılacağı bilgisi veriliyor.
#Boğaziçi MüzesiÜlkemizde binlerce yıllık bir tarihe her an tanık olmak mümkün. Bunu yapmanın en kolay yolu ise medeniyetlerin kalıcı izleri olan kaleleri keşfe çıkmak. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken kaleler hangileri?’ diye sorduk. 13 şehirden birbirinden etkileyici 15 kaleyi anlattılar
#RotaGeçtğimiz hafta sonu Kütahya’ya gittim. Çinilerle süslü tarihi kentten ne kalmış, ne durumda görme fırsatım oldu. Tarihi evleri ve çarşısı, sıra sıra çini ve seramik dükkanları, Germiyan Beyliğinin Osmanlı’ya çeyiz olarak verdiği şehir olan Kütahya’ya bir cumartesi günü çarşı bölgesi açıkken gitmenizi öneriyorum.
#BursaSultan Süleyman Han, 29 Ağustos 1521’de Belgrad’ı fethetti. Kanuni’nin Belgrad’ı alışı bir stratejik üstünlüğün ispatıdır. Şehir o tarihten sonra Osmanlı’nın Balkanlar’daki ileri üssü olmanın ötesinde; ticari ve kültürel bir metropolü oldu. Şehir bugün dahi Balkanlar’ın bilhassa Sırp-Hırvatça konuşan dünyanın merkezi konumundadır.
#BelgradTarihi eserler bakımından Türkiye her köşesinde ayrı bir zenginliğe sahip bir ülkedir. Pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu toprakları üzerinde her medeniyete ait izler bulunur. Özellikle Osmanlı Döneminde yapılan camiler mimari açıdan oldukça görkemli yapılardır. Bunlardan biri de Molla Fenari Mahallesinde yer alan Nuruosmaniye Camiidir. Peki, Nuriosmaniye Camii nerededir? Tarihi, özellikleri nelerdir? Kim tarafından yaptırılmıştır? İşte detaylar.
#Nuruosmaniye