Allah’ın yeryüzündeki gölgesi ünvanıyla Fransız kralına yazmış olduğu fermandan hafızalara yerleşen Osmanlı döneminin en güçlü padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman’ın kendi adıyla ve gücünün göstergesi olarak Mimar Sinan’ın dehasıyla yaptırmış olduğu Süleymaniye Camii 463 yıldır büyüsünü ve ihtişamını ilk günkü gibi korumaya devam ediyor.
#Süleymaniye Camiiİstanbul genelinde 3269 cami bulunuyor. Tarihi ve mimari izleri ile tarihin farklı dönemlerinden izler taşıyan bu yapılar manevi atmosferleri ile de ziyaretçilerinin gezmekten büyük mutluluk duyduğu mekanlar arasındadır. Bunlardan biri olan Yeni Cami gezi rotaları için alternatif bir seçenektir. Peki, Yeni Cami Nerede? Nasıl Gidilir? Tarihi Nedir? Özellikleri Nelerdir? Mimarı kimdir? İşte detaylar.
#Yeni CamiOsmanlı Devleti zamanında mimari açıdan değerli pek çok eser yaptırılmıştır. Bu eserlerden bir kısmı da günümüze kadar ayakta durmayı başarmıştır. Süleymaniye Camii de bunlar arasında yer alır. Peki, Süleymaniye Camii nerede ve buraya nasıl gidilir? Bu yapının mimarı kimdir ve özellikleri nelerdir? Sizler için araştırdık.
#SüleymaniyeSelimiye kelimesi beyaz, açık pembe renklerini temsil eder. Güzel nakışlı ipek kumaşına verilen isimdir. İstanbul'da Üsküdar'da dokunduğu yer Selimiye olduğu için, kumaş ismini buradan almaktadır. İşte, Selimiye camii hakkında tüm merak edilenler.
#Selimiye CamiiİSTANBUL'da cami avlularında küçük çocukları turistlerin çantalarını çalmaya azmettirdiği iddia edilen Yaren Ç. (22) adlı kadın gözaltına alındı. Yaren Ç.'nin polisteki geçmişi film senaryolarını aratmadı. Şüphelinin Bursa'da yaşarken 16 yaşında sosyal medya üzerinden tanışıp sevdiği bir hırsızın ailesine kendisini kabul ettirmek için hırsızlık yapmaya başladığı, 18 yaşından sonra İstanbul'a gelerek hırsızlık çetesi kurduğu belirtildi. Kardeşlerinin biri doktor diğeri iş kadını olduğu öğrenilen şüphelinin şizofren ve akli dengesi yerinde olmadığı raporu bulunduğu, defalarca gözaltına alınıp serbest kaldığı belirtildi. Şüphelinin annesinin bir süre önce üzüntüden kanser olup hayatını kaybettiği de kaydedildi.
#Hırsızlık ÇetesiCHP’de tartışma bitmiyor. Son olarak Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, Türkçe ezan ile ilgili sözleri nedeniyle disipline sevk edildi ve Kılıçdaroğlu’nu hedef alarak, “Tarih seni yargılayacak” dedi. Peki CHP, neden bu tartışmalardan uzak duramıyor. Yerel seçimlere doğru, bu çalkantı partiyi nasıl etkiliyor? Büyükşehir adayları netleşmeye başladı mı? Mustafa Sarıgül, Muharrem İnce aday olacak mı? CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile konuştuk. Röportaj sırasındaki izlenimim, Kılıçdaroğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başarısının sürekli altını çizmesiydi. CHP’nin İstanbul adayı İmamoğlu mu? Hepsini konuştuk.
#GazetehaberleriSinan, sadece yapı demek değildir. Onun izlerini takip etmek, biraz tarihi yarımadaya bakarken balık ekmek yemek, biraz sonsuzluğu düşünmek, biraz da kendini aramaktır. Baharda Sinan'ın ayak izlerini takip ederek İstanbul gezin. Kendinizi havadan hafif hissedeceksiniz.
#SonbaharrotasiBaşarı budur. <br> İşini tutkuyla yapmak, kendini inşa etmek budur. <br> 10 yıl önce sıradan, normal bir rehberdi. <br> Hürriyet’in Seyahat ilavesinde yazmaya başladı. <br> 10 yıl boyunca yazdı, yazdı, yazdı... <br> Beş kuruş para almadı. <br> İnsanlar, “Ne kadar boş işlerle uğraşıyorsun! Bedava yazı yazılır mı? Bir de ardından tura çıkıyorsun, yazık değil mi sana?” dediler. <br> Aldırmadı. <br> Ama son gülen o oldu.
Son dönemde gündemin en üst sıralarında yer alan konulardan biri cami tartışmaları. Yıllardır süren Taksim’e cami tartışmasına şimdi bir de ‘Çamlıca Camii’ eklendi... Kentin simge noktalarına görkemli yeni camiler yapılması planlanıyor. Öte yandan Türkiye’nin belki de en eski tartışmalarından biri de cami mimarisi.
Ertuğrul Özkök yeni kitabı ‘Yedi Büyük Günah’la, Türkiye’nin en bam teli konularına bir kamikaze dalışı yapıyor. “Ayasofya Ortodoks ibadetine açılır mı? Fenerbahçe’yi Ermeni Diasporası alır mı? Çanakkale’nin adı Troya olarak değiştirilir mi? Kürtler değil ama İzmirliler Türkiye’den ayrılır mı?” gibi pimi çekilmiş bomba gibi soruları okuyucunun kucağına veriyor. Peki zoru ne? “Cumhuriyet’in 100. yılına doğru giderken Türkiye’de demokrasi provokasyonu yapmak istiyorum” diyor
Sonbaharın renkleriyle yazın sıcağını birleştiren dört günlük eylül tatili için hazır mısınız? Eğer planınızı hâlâ yapmadıysanız seyahat yazarlarına kulak verin. Londra’da bu hafta festival atmosferi yaşanıyor. Prag sonbaharın renklerine büründü. Sanat şehri Floransa bağbozumu döneminde bir başka güzel. Guilin yılın en güzel dolunayını şölenle kutluyor. Yurtiçinde kalacaksanız Bozcaada, Abant, Alanya ve Kemaliye sayısız sürprizler vaat ediyor.
Hürriyet Seyahat, yılbaşı ve Kurban Bayramı tatili önerilerine devam ediyor. Bu sayfalarda, Rumeli ve Balkanlar’da yıllarca iç içe yaşadığımız, hırçın Karadeniz’de sınırları paylaştığımız, Osmanlı zamanında izler bıraktığımız komşularımız, çok yakınımızda bize benzer renkler taşıyan ülkeler var.
Sanat tarihçisi Reha Günay, Yapı Endüstri Merkezi Yayınları’ndan yeni bir kitap çıkardı; Sinan’ın İstanbul’u. Bir gezi rehberi niteliği taşıyan, bol fotoğraf, minyatür ve çizimle desteklenmiş. 247 sayfada ve 6 rota üzerinden Mimar Sinan’ın İstanbul’a kazandırdığı yapıları anlatıyor.
Eskiden ramazanlarda ádetti: Mahallelerde iftar sonrasında toplanılır, teravih için her gece başka bir camiye gidilirdi. Hafta sonları da uzak ziyaret yerlerine yolculuklar yapılırdı. Şimdi herkes, kendi mahallesinde kılıyor namazını ya da namlı selatin külliyelerinde soluğu alıyor.