Su Krizi haberleri sayfasında Su Krizi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 17440 Su Krizi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dünya Su Günü olarak kutlanan 22 Mart’ın asıl amacı güvenli suya erişimi olmadan yaşayan 2,2 milyar insanla ve su kaynaklarının doğru kullanımıyla alakalı farkındalık yaratmak. Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi verilerine göre kuraklık insanlık için en büyük tehlikelerden. Türlü doğal afetle karşı karşıyayız ama son 50 yıldır en çok insan kaybının kuraklıktan dolayı olduğunu biliyor muydunuz?
#Su Kriziİngiltere'nin Başkenti Londra ve çevresinde su kısıtlaması getiren şirketin kendi başarısızlıkları nedeni ile günde 635 milyon litreden fazla suyun boşa harcandığını itiraf etmesiyle ortalık karıştı. Ülkedeki su krizinin bugünkü başrol oyuncu olan çaresiz baba şirketin aracının yolunu keserek suya ihtiyaçları olduğunu söyledi. Olay sosyal medyada geniş yer alırken kavurucu sıcaklar altında susuz kalan İngilizlerin öfkesi katlanarak arıyor.
#İngiltereDünya farklı kıtalarda kuraklık ve sellerle boğuşurken, su krizi, savaş ve enflasyon gündeminin gölgesinde sessizce ilerlemeye devam ediyor. UNICEF’e göre, 2040 yılında 600 milyon çocuğun, su kaynakları son derece sınırlı bölgelerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Türkiye Su Enstitüsü Politika Geliştirme Koordinatörü Dr. Tuğba Evrim Maden ise Türkiye’de su ihtiyacının arttığını belirterek, “20 yıl içinde ‘su sıkıntısı’ çeken ülkeler sınıfından çıkıp ‘su fakiri’ ülkeler sınıfına gireceğiz” dedi.
#KuraklıkSon iki yılda kuraklığa yenik düşen İstanbul barajları, Ocak ve Şubat aylarında gelen yağışlarla adeta taşma seviyesine geldi. Peki 2020 ve 2021’de barajların sürekli can çekiştiğini düşünürsek, bugünkü durumu nasıl yorumlamak gerekiyor? Biraz olsun nefes aldıran bir sürecin içinde miyiz yoksa tehlike hâlâ devam ediyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#KuraklıkRuhsatsız kuyuların ve yapay göletlerin domino etkisi yaparak birçok gölü haritadan sildiğini söyleyen Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Başkanı Erol Kesici’ye göre, açılan kaçak su kuyuları ve su politikalarındaki yanlışlar, Göller Yöresi’ni adım adım felakete doğru götürüyor.
#Kaçak KuyuEskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan Kalabak Su Dolum Tesisleri'nde kullanım ömrü geçmiş damacanaların satış ağından çıkarılmasının ardından başlayan 'su' krizi sürüyor. Yeni damacanaların sisteme dahil edilme çalışmaları devam ederken, kentin her noktasına yapılan dağıtımların durma noktasına gelmesi nedeniyle su almak isteyenler, dolum tesisleri önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, ESKİ Genel Müdürü Suat Balcı’nın istifasını istediğini ve Balcı’nın görevinden ayrıldığını açıklamıştı.
#EskişehirTürkiye’nin asrın projeleri arasındaki deniz altından askılı boru sistemiyle KKTC’ye su götürülmesi projesi tamamlandı ancak kriz bitmedi. İşletmeyi kimin yapacağı hâlâ belirsizliğini korurken, belediyeler isyan bayrağını açtı. Çünkü önerilen tahsilat yöntemi en büyük geliri su olan belediyelere yeterli gelmiyor.
#KktcBaşlığı okuyanlar “E, kış geldi. Yağmur yağacak, barajlar dolacak” diye düşünüyor olabilir. Ancak son 10 yıldır ciddi derece kuraklık yaşıyoruz. Öyle ki İstanbul’un suyunu sağlayan 10 barajdaki doluluk oranı kurak ve yağışsız geçen bir yazın ardından yüzde 30’lar seviyesine düştü. Alibeyköy ile Kazandere ve Papuçdere barajlarındaki doluluk oranı ise yüzde 10’un altında. Hesaplamalara göre İstanbul’un 85 günlük suyu kaldı. Bence sorulması gereken şu; yağmur yağsa bile barajlar hepimize yetecek kadar dolar mı? Su stresi yaşamamak adına neler yapılmalı?
#İstanbulMuğla’nın Bodrum ilçesinde Mumcular ve Geyik barajları kurudu. Bodrum'da su sıkıntısı başlarken, bazı mahallere 10 gündür su verilemiyor. Vatandaşlar yetkililerden çözüm beklerken, Çırkan Mahalle Muhtarı Coşkun Ünlü kendisine ait tankerle, kuyulardan doldurduğu suyu vatandaşlara dağıtmaya devam ediyor.
#BodrumMuğla’nın Bodrum ilçesinde Mumcular ve Geyik barajları kurudu. Bodrum'da su sıkıntısı başlarken, bazı mahallere 10 gündür su verilemiyor. Vatandaşlar yetkililerden çözüm beklerken, Çırkan Mahalle Muhtarı Coşkun Ünlü kendisine ait tankerle, kuyulardan doldurduğu suyu vatandaşlara dağıtmaya devam ediyor.
#BodrumDünya Su Günü olarak kutlanan 22 Mart’ın asıl amacı güvenli suya erişimi olmadan yaşayan 2,2 milyar insanla ve su kaynaklarının doğru kullanımıyla alakalı farkındalık yaratmak. Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi verilerine göre kuraklık insanlık için en büyük tehlikelerden. Türlü doğal afetle karşı karşıyayız ama son 50 yıldır en çok insan kaybının kuraklıktan dolayı olduğunu biliyor muydunuz?
#Su KriziSAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında yaptığı açıklamada, "Maalesef ülke olarak su kaynaklarımız oldukça sınırlı ve küresel iklimden ciddi etkilenen ülkelerden birisiyiz. Devletimizin ilgili birim ve kuruluşları önemli çalışmalar yapıyor. Ancak bu çalışmalar halkın katılım ve desteği olmadan yetersiz kalacaktır. Artık zamanımız kalmadı, bugünden tezi yok 85 milyon insanımıza, suyun anlamını, önemini, çevreyi, kuraklığı ve tasarrufu anlatmalı, öğretmeliyiz" dedi.
#SAMSUNLondra’da uluslararası film platformu MUBI, Balıkarts ve The Match Factory’nin iş birliğiyle 2 Nisan’da saat 15.45’te Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler yararına ‘Kurak Günler’ (Burning Days) filminin gösterimi yapılacak. Gösterimden elde edilecek gelirim tamamı ‘Choose Love’ adlı yardım kuruluşu aracılığıyla depremzedelere bağışlanacak.
#Londraİstanbul'un barajlarında doluluk oranı son 10 yılın en düşük ikinci seviyesinde. Alibeyköy barajı ise yüzde 18.29 ile son 10 yılın en düşük oranında. İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, "Endişelenecek bir şey yok. İstanbul, önümüzdeki yıllarda kuraklık periyotlarında bile su sıkıntısı yaşamayacak. Hiç yağmur yağmayacak diye bir durum olamaz bu kıyamet senaryosu dediğimiz bir şey olur" dedi.
#BarajÇanakkale'nin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı'nda su seviyesi 23 milyon metreküpe kadar düştü. Yağış olmaması ve kuraklığın devam etmesi halinde içme ve kullanma suyunda kısıtlamalar yaşanabilir.
#SuHEM tarımda hem gıdada artık radikal söylemlerin ve çözüm arayışlarının zamanı... Sürekli aynı şeyleri konuşmanın, daha doğrusu popülizmin hiçbir işe yaramadığı apaçık ortada. Bu gerçeğin farkında olan İzmir Tarım Grubu (İTG), “Havza Sorunları Etkinlik Dizisi” çalışmaları çerçevesinde dikkat çeken faaliyetlere imza atmaya başladı.
#1AK Parti Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, 21. Yüzyılda Siyaset ve Yeni Açılımlar Forumu'nun detaylarını paylaştı. Kurtulmuş, tahıl koridoruna değinerek, "Bazı Avrupalı ülkelerin hasetle baktıkları, kıskanç baktıkları gibi neredeyse Rusya ile konuşabilen tek ülke Türkiye kalmıştır. Tahıl koridoru sadece gıdanın dünya piyasalarına çıkarılması bakımından değil küresel barışın temin edilmesi bakımından önemli ve hayati bir damardır" dedi. Kurtulmuş, Türkiye Yüzyılı vizyonunun, aslında bir barış vizyonu olduğuna da dikkat çekti.
#AK PartiBUGÜN, “Havadan, sudan” değil, yalnızca sudan söz edelim. Suyla ilgili haberlere göz atalım, geçmiştekileri anımsayalım... Başlıyoruz: “İzmir’de İZSU Genel Müdürlüğü, suyun önemine dikkat çekmek amacıyla gençler için, ‘Gençler Suyu Konuşuyor’ temalı doğa kampı düzenlemiş. İlk gün Yüksek Çevre Mühendisi Ebru Doğan Çalışkan, ‘Dünya su kaynaklarının yaklaşık yüzde 70’inin tarım amaçlı kullanıyor. Oysaki dünya nüfusunun yüzde 40’ını barındıran 80 ülke şimdiden su sıkıntısı çekiyor ve gelecekte su alanında risk yaşayacağı öngörülen ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor’ demiş.”
#1İran'da geçtiğimiz haftalarda 22 yaşındaki Mahsa Amini kurallara göre örtünmediği gerekçesiyle ahlâk polisi tarafından gözaltına alındı ve nezarette geçirdiği beyin kanaması sonrasında hayatını kaybetti. O günden beri ülkede sular durulmuyor. Peki, İran bugüne nasıl geldi? Amini'den sonra başlayan protestolar, geçmişteki gösterilerden ne şekilde ayrılıyor?
#Mahsa Aminiİngiltere hükümeti benzeri görülmemiş sıcaklıklar ve rekor düzeyde düşük yağışların ardından yaptığı açıklama ile resmi olarak kuraklık ilan etti. Vatandaşlar su krizi nedeni ile marketlere akın ederken, şişe su satışlarına kısıtlama getirildi. İşte İngiltere'nin mücadele ettiği su krizindeki son gelişmeler...
#İngiltereLübnan'ın başkenti Beyrut'ta yer alan Federal Banka şubesini silahla basan şahıs, dondurulan parasını geri alamadığı gerekçesi ile 5'i banka çalışanı olmak üzere 6 kişiyi rehin aldı. Bankada kalan 200 bin dolarının bir kısmının ödenmesini kabul eden şahıs teslim oldu.
#LübnanABD'de HyperSocial isimli firmanın CEO'su Braden Wallake işten çıkarma kararı sonrası yaptığı paylaşım ile gündemde. Çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kaldığını LinkedIn hesabından ağladığı bir selfie ile paylaşan CEO, itiraf gibi açıklamalara imza attı. Kendisini mağdur gibi göstermeye çalışmakla suçlanan CEO daha sonra özür mesajı yayınladı.
#ABDİngiltere'nin Başkenti Londra ve çevresinde su kısıtlaması getiren şirketin kendi başarısızlıkları nedeni ile günde 635 milyon litreden fazla suyun boşa harcandığını itiraf etmesiyle ortalık karıştı. Ülkedeki su krizinin bugünkü başrol oyuncu olan çaresiz baba şirketin aracının yolunu keserek suya ihtiyaçları olduğunu söyledi. Olay sosyal medyada geniş yer alırken kavurucu sıcaklar altında susuz kalan İngilizlerin öfkesi katlanarak arıyor.
#İngiltereDünya farklı kıtalarda kuraklık ve sellerle boğuşurken, su krizi, savaş ve enflasyon gündeminin gölgesinde sessizce ilerlemeye devam ediyor. UNICEF’e göre, 2040 yılında 600 milyon çocuğun, su kaynakları son derece sınırlı bölgelerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Türkiye Su Enstitüsü Politika Geliştirme Koordinatörü Dr. Tuğba Evrim Maden ise Türkiye’de su ihtiyacının arttığını belirterek, “20 yıl içinde ‘su sıkıntısı’ çeken ülkeler sınıfından çıkıp ‘su fakiri’ ülkeler sınıfına gireceğiz” dedi.
#Kuraklıkİzmir'de kurak dönemden geçilirken barajların doluluk oranı düştü. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, olağanüstü kuraklık dönemi yaşandığını vurgulayıp, şehrin su ihtiyacının yüzde 44'ünün karşılandığı Tahtalı Barajı'nda geçen yıl yüzde 75 olan doluluğun yüzde 63'e düştüğünü söyledi. Sıcaklar etkili olduğunda buharlaşmayla bu oranın daha da düşeceğine dikkat çeken Yaşar, önlem alınması gerektiğini belirtti. Yaşar, "Gidişat kötü. Henüz mayısın ortasındayız. Su seviyesi yüzde 63'te. Bu çok düşük bir rakam.. Tehlikeli bir durum. İzmir'i yönetenler B ve C planlarını yapmalı" uyarısında bulundu.
#İzmir