Stres, günlük hayatımızda çeşitli koşullarda ortaya çıkar. Bazıları çok çabuk strese girerken bazıları biraz daha rahattır ama her insan mutlaka dönem dönem stres yaşar. Peki, vücudunuzun doğuştan gelen kendini sakinleştirme yeteneğinden yararlanarak, stres belirtilerini ortaya çıkmadan önce önleyebileceğinizi biliyor musunuz? İşte vücudunuzdaki stresi azaltmanın 5 yolu…
#Stresİnsanların evde kaldığı süre içerisinde stres ve kaygı seviyesini azaltmak veya minimumda tutmak için zihni eğitici, öğretici ve dinlendirici aktivitelerle meşgul etmek gerektiğini söyleyen Klinik Psikolog Dr. Hüseyin Ebadi, stres ve kaygıyı azaltmanın yollarını anlattı.
#Stresi Azaltmanın YollarıEğer "iç çatışmaları yoğun, mükemelliyetçi, duygusal iniş çıkışları fazla, olur olmaz şeylere bunalan, utangaç değilse de biraz sıkılgan, biraz alıngan" bir ruhsal örgütlenmeniz var ve "kolay sevinip kolay üzülen, kızgınlık ve öfke patlamalarını içine çekip, çevresindeki her sorunu-her stresi sünger gibi emiveren" biriyseniz, "Irritable Hassas Bağırsak Sendromu (IBS)" ile çoktan tanışmış olmalısınız.
Eğer, iç çatışmaları yoğun, mükemeliyetçi yapıda, duygusal iniş çıkışları fazla, olur olmaz şeylere bunalan, utangaç değilse bile sıkılgan ve alıngan bir ruhsal örgütlenmeniz var ve kolay sevinip kolay üzülen, kızgınlık ve öfke patlamalarını içine çekip çevresindeki her sorunu, her stresi sünger gibi emiveren biriyseniz, ‘İrritable Hassas Bağırsak Sendromu’ (İBS) ile çoktan tanışmış olmalısınız. İBS özellikle genç ve orta yaşlı kadınlarda sık görülen, tehlikesiz (ama son derece tadsız) bir sağlık sorunudur.
Son dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkKadınlarda cinsel isteği ve gücü arttıran yiyecekler; muz, zencefil, çilek, bal, avokado, havyar, istiridye, vanilya, kırmızı biber, kuşkonmaz, yumurta gibi besinlerdir. Bu besinler; kadınlarda cinsel isteği ve libidoyu arttıran besinlerdir. Kadınlarda cinsel isteği ve libidoyu arttırmanın yolları içerisinde başka metotlarda söz konusudur. İşte kadınlarda cinsel isteği ve gücü arttıran yiyecekler.
#Kadınİnsanlar 'hormon' kelimesini duyduğunda akla hemen üreme hormonları gelir; östrojen, progesteron ve testosteron. Fakat gerçekte vücudumuz, düzgün çalışmamızı sağlayan yaklaşık 50 farklı hormon ağına ev sahipliği yapar, bu yüzden onları dengede tutmak önemlidir.
#Hormon DengelemeLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsNeredeyse her gün terör ve ölüm haberleri alırken hiçbir şey olmamış gibi hayatımıza devam etmeye çalışmak çok zor. Ancak bir yandan da hayat devam etmek zorunda. Devam edebilmenin tek yolu ise ‘baş etme yöntemlerimizi’ güçlendirmek, yeni yöntemler öğrenmek ve uygulamak.
#Başak DemirizÇoğumuzun ne olduğunu bilmeden gün içinde defalarca tekrarladığı “Stresliyim”, “Stres altındayım”, “Stres yüzünden” gibi sözler aslında önemli bir tıbbi terim. Kelime anlamı ‘baskı’ olan stres hakkında her şeyi, İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Özkan’la konuştuk .