Birçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresSon dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkErken yaşta öğrenilen sağlıklı beslenme alışkanlığı kişinin sağlığını ömür boyu etkiliyor. Araştırmalar, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi sağlık sorunlarının erken çocukluk dönemiyle bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Bu noktada ebeveynlere çok önemli bir iş düşüyor. Peki ama 'dünyanın en zor işi' gibi görülen doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlığı çocuklara nasıl kazandırılır? Bu konuda en sık yapılan hatalar neler? İşte dikkat etmeniz gereken en önemli 6 kritik nokta ve yapılması/yapılmaması gerekenler...
#Sağlıklı BeslenmeKilo vermek için denenen birçok diyet var ama son yıllarda aralıklı oruç (IF) diyeti oldukça popüler hale geldi. Pek çok ünlünün de aralıklı oruç diyeti ile zayıfladığını sık sık duyuyoruz ancak son yapılan araştırma yine kafaları karıştırdı. IF diyeti gerçekten sağlıklı mı ve sanıldığı kadar etkili mi? Uzmanlar ne diyor?
#SağlıkVajinal akıntılar herhangi bir hastalık ile ilişkili olmayabileceği gibi rahim ağzı kanseri gibi ciddi hastalıklar ile beraber olabilir. Bu yüzden tüm kadınlara yıllık jinekolojik muayenelerini olmalarını ve uzun süren, tekrarlayan vajinal akıntı şikayetleri için yıllık kontrollerini beklemeden bir jinekoloğa muayene olmalarını öneririm.
#Vajinal AkıntıHerkesin bazı korkuları var; kimi uçak yolculuğundan korkar, kimi dost canlısı hayvanlardan, bazı insanlar ise karanlıktan. Ama iş korkudan öte bir fobiye dönüşmüşse, hayatınızı ciddi anlamda etkiler. EMDR yöntemi, bu tip kaygı ve korkuların altında yatan sebepleri belirleyip ortadan kaldırıyor. Peki, ama nasıl? Dr. Psikiyatrist Püren Akçalı; EMDR yöntemi nedir, nasıl işlev görür, uygulama alanları nelerdir gibi merak edilen sorulara yanıt verdi.
#Emdr Nasıl UygulanırObezite, kişinin sağlığını tehdit edecek boyutta kilolu olması durumu. Çağımızın en yaygın hastalığı olan obezite 7'den 70'e herkesin sıkıntısı. Öyle ki, kapalı yöntemle ameliyatlardaki gelişmeler sayesinde ABD’de her yıl 200,000’den fazla obezite ameliyatı yapılmakta. Prof. Dr Abdulkadir Bedirli obeziteyi bu kadar yaygın hâle getiren sebepleri, sorunları obeziteyi ve obezite cerrahisini 10 maddede özetledi.
#ObeziteDünyada her yıl 17 milyondan fazla insan kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Kalbi en olumsuz etkileyen nedenlerden biri aşırı stres. Araştırmalara göre iş stresi kadınlar ve erkeklerde benzer etkiler yaratıyor. Ancak, alt kademede çalışanlarda bu etkiler daha belirgin.
#KalpKontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Bedrettin Seçkin her 6 insandan 1'inde idrar kaçırma problemi olduğunu vurguladı. Bu oranın Avrupa’daki oranlar ile aynı olduğunu da söyleyen Seçkin, asıl problemin insanların bu nedenle hekime gitmemeleri olduğunun da altını çizdi.