Aşırı kilolar pek çok sağlık sorununun birincil sebebi. Kilo vermek söz konusu olduğunda da herkesin aklına ilk olarak metabolizma hızı geliyor. Peki "Ben gençken sırım gibiydim" diyenler, yaşının ilerlemesiyle metabolizmasının da yavaşladığını düşünenler ne yapmalı? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
#Sağlıkİş hayatının yoğunluğu ve gündelik hayatın koşuşturması derken bazı zamanlarda vücudumuza aşırı stres yüklemesi yapabiliyoruz. Kimileri bu stresle başa çıkabilmek için aşırı yemeye yönelirken kimileri de stres altındayken hiçbir şey tüketmiyor. Aslında doğru besinlerle stres seviyesinin kontrol edilmesi mümkün… Peki stresi azaltan bu besinler neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzman Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBirçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresSiz de stresli, endişeli ya da üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu dönemlerde tatlıya, abur cubura, yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor musunuz? Üzgünüz ama araştırmalar stresliyken bu tür yemeklere saldırmanın stresi azaltmak yerine durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu. Peki neden böyle zamanlarda özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere başvuruyoruz? Hangi yiyecekler stresi yenmeye yardımcı?
#Sağlıksız BeslenmeKan basıncı dengesi sağlığımızın en önemli belirleyicilerinden ve garantilerinden biri. Bu nedenle kan basıncı rakamlarını normal sınırlar içinde tutabilmek sağlıklı yaşamın ve iyi yaşlanmanın daima ilk sıralarda yer alan önemli bir parametresi. Bilindiği gibi iki ayrı kan basıncı rakamımız var:
#MagnezyumKadınlarda cinsel isteği ve gücü arttıran yiyecekler; muz, zencefil, çilek, bal, avokado, havyar, istiridye, vanilya, kırmızı biber, kuşkonmaz, yumurta gibi besinlerdir. Bu besinler; kadınlarda cinsel isteği ve libidoyu arttıran besinlerdir. Kadınlarda cinsel isteği ve libidoyu arttırmanın yolları içerisinde başka metotlarda söz konusudur. İşte kadınlarda cinsel isteği ve gücü arttıran yiyecekler.
#KadınGastrit, mide zarının tahriş, iltihaplanma veya aşınması sonucu ortaya çıkan bir sindirim rahatsızlığıdır. Bu, midedeki aşırı asidin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Gastroenterologlar tarafından önerilen uzun süreli tedavi stratejilerinin bir parçası olarak gastrit diyet önerileri önemlidir. Peki, gastrite iyi gelen yiyecekler nelerdir detayları ile derledik.
#GastritKarın bölgesi, vücudumuzun kaburga bölgesinde bulunuyor. Bu bölgede ise, bazı nedenlerden dolayı bazı şişkinler meydana gelebilir. Yaygın bir şekilde görülen karın şişliğinin pek çok farklı nedeni vardır. Genellikle de gaz sorunlarından kaynaklanan karın şişliğinin çok daha farklı nedenleri de olabilir. Karın şişkinliğine iyi gelen hareketler nelerdir sizler için derledik.
#Karın ŞişliğiHurma ülkemizde çoğunlukla Ramazan aylarında tüketilse de beslenmemize eklememiz gereken başlıca besinler arasında yer alıyor. Potasyum, magnezyum ve kalsiyum olmak üzere birçok mineral ile vitaminle dolu olan hurmanın faydalarını anlatıyoruz.
#Hurmanın FaydalarıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünyada her yıl 2,9 milyon kadın meme kanserinden etkileniyor. Günümüzde her 10 kadından birine ise meme kanseri teşhisi konuyor. Yapılan araştırmalar, sebze ve meyve bakımından zengin beslenmenin meme sağlığını koruduğunu ve meme kanserine yakalanma riskini yüzde 40 civarında düşürebildiğini gösteriyor.
#Meme KanseriMikrop gözle görülemeyen, küçük bir canlı formudur. Bakteri, mantar, maya, virüs gibi canlıları kapsayan genel bir isimdir. Mikrobiyom ise bir topluluk halinde yaşayan mikropların tamamına denir. Örnek vermek gerekirse, bağırsağımızda yaşayan mikroplar. Bu topluluklara flora ya da mikrobiyota dendiğini de duymuşsunuzdur.
#Probiyotikli BesinGünümüzün modern kadınları, iş yaşamındaki kariyerleri nedeniyle çocuk sahibi olmayı erteleyebiliyor. Geçen zaman ve ilerleyen yaş ile birlikte günümüz kadınlarının yumurta sayısı ve kalitesi azalabiliyor ve hamile kalmakta zorluk çekebiliyorlar. Bunun yanı sıra sağlıklı ve dengeli beslenmeden ödün verilebiliyor ve buna bağlı olarak vitamin ve minerallerin yetersiz alımı söz konusu olabiliyor.
#DoğurganlıkKafa karışıklığı, daha doğrusu “düşünce dağınıklığı” ya da “odaklanma güçlüğü” günümüzün en yaygın sağlık sorunlarından biri. Farklı nedenleri var. En önemlisi çoklu iş yapma tutkusu, birden fazla işi birlikte yürütme telaşı, yanlışı. Vitamin-mineral noksanlıkları, kansızlık, kan hastalıkları, hormonal ve metabolik sorunlar da mühim nedenler. Peki işe yarayabilecek “ev işi” bazı kolay, ucuz ve etkili çözümler var mı? En basit, en hızlı çözüm önerileri neler? İlk 5’ini aşağıda sıralamaya çalıştım, buyurun...
#OSMAN MÜFTÜOĞLUGenellikle yemek yerken ya da sonrasında karnın üst bölgesinde gelişen şişkinlik, bulantı, karın ağrısı ile erken doyma hissi… Sık sık geğirmek ve bağırsak gazında artışa eşlik edebilen kabızlık… Yol açtığı bu tür sorunlarla yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, hatta sosyal hayattan bile koparabilen “hazımsızlık” günümüzde oldukça sık görülen bir problem. Öyle ki her 4 kişiden 1’i hazımsızlıktan dert yanıyor.
#Yağlı Yemeklerİş hayatında hemen herkes stres ile mücadele ediyor. Yoğun çalışma saatleri, daha başarılı olma hissi, başarısızlık kaygısı ve çalışma koşulları gibi nedenler iş stresinin artmasında önemli rol oynuyor. İş stresini sağlıklı besinler tüketerek azaltabileceğinizi biliyor muydunuz?
#Sağlıklı AtıştırmalıklarMigren yetişkin kadınlarda yüzde 25, yetişkin erkeklerde yüzde 8 oranında görülüyor. Genetik bir hastalık olan migren yaşam şeklinin değiştirilmesiyle önemli ölçüde kontrol edilebiliyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Derya Uludüz migren hastalığının belirtileri, nedenleri ve migrenin tedavisi hakkında bilgi verdi.
#MigrenGenellikle yemek yerken ya da sonrasında karnın üst bölgesinde gelişen şişkinlik, bulantı, karın ağrısı ile erken doyma hissi… Sık sık geğirmek ve bağırsak gazında artışa eşlik edebilen kabızlık… Yol açtığı bu tür sorunlarla yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, hatta sosyal hayattan bile koparabilen “hazımsızlık” günümüzde oldukça sık görülen bir problem.Hazımsızlığın önemli hastalıkların habercisi de olabildiğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özdal Ersoy hazımsızlığa yol açan alışkanlıkları anlattı.
#Hazımsızlığa Neler İyi Gelir