Stanford Üniversitesi haberleri sayfasında Stanford Üniversitesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1751 Stanford Üniversitesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Elsevier ve Stanford Üniversitesinin her yıl gerçekleştirdiği dünyanın en etkili bilim insanları listesi açıklandı. Çukurova Üniversitesi listede, “Kariyer Boyu Etki” kategorisinde 23, “Yıllık Etki” kategorisinde ise 16 akademisyeniyle yer aldı.
#Çukurova ÜniversitesiTürkiye’den 6 lise öğrencisi geliştirdikleri projelerle ABD’de düzenlenen ‘Rise Challenge’ yarışmasında ‘Dünyanın En Etkili 100 Genci’ listesine girmeyi başardı. Öğrencilerden üçü dünyaca ünlü Stanford Üniversitesi’ne tam burslu olarak kabul edildi.
#Rise ChallengeDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2024 yılının en iyi üniversitelerini açıkladı. 8 yıldır Avrupa’nın ve dünyanın en iyi üniversitesi olan Oxford, bu yıl da geleneği bozmadı ve listenin ilk sırasında yer aldı. Bin 904 kurumun sıralandığı listede 75 üniversite ile temsil edilen Türkiye’nin en başarılı yükseköğretim kurumları 301-400 bandındaki Koç, ODTÜ ve Sabancı Üniversiteleri oldu.
#Times Higher Education18 yaşındaki Efe Zaladin, Stanford Üniversitesi’ne tam burslu kabul edildi. Eğitim hayatı boyunca yaklaşık 10 milyon liralık burstan faydalanacak olan Efe, bu başarıya sınıfın en arka sırasında oturarak ulaştı. Onu farklı kılan ve Stanford’a götüren ise arka sırada dersi kaynatmak yerine okuduğu kitaplar ve yaptığı ders dışı çalışmalar oldu.
#Efe ZaladinStanford Üniversitesi’nde yazılım mühendisi olan Sait Furkan Teke, bir dizi karakterinin, başladığı kitabı bir türlü bitirememesinden etkilendi ve yapay zekâya verdiği konu ve komutlarla 6 saatte çocuk kitabı yazdı. “Küçük Elly’nin Arayışı” yapay zekânın yazdığı ilk Türkçe çocuk kitabı oldu.
#Stanford ÜniversitesiHilebaz bir çete, Las Vegas kumarhanelerini milyonlarca dolar zarara soktu. Bunu nasıl mı yaptılar? Kart karıştırıcı cihazları kullanarak... Kumarhane de çareyi Stanford Üniversitesi matematik profesörüne başvurmakta buldu. Sonra ne oldu? Detaylar haberimizde...
#ABDHerkesin çevresinde mutlaka sürekli söylenen biri vardır veya o kişi bizzat sizsinizdir. Stanford Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre şikâyet etmek beyne zarar veriyor. Sadece şikâyet etmek değil, başkasının sürekli olumsuz sözlerine maruz kalmak da aynı etkiye neden oluyor. MIT profesörü David Rand’ın yaptığı bir araştırmaya göre de ne kadar çok hayatından memnun arkadaşımız varsa mutlu olma olasılığımız da o kadar artıyor.
#MIT Profesörü David RandABD'nin en prestijli eğitim kurumlarından Stanford Üniversitesi'nin kurucusu ve ilk kadın girişimci Jane Stanford bundan tam 117 yıl önce şüpheli bir cinayete kurban gitti. Peki etkileri günümüze kadar ulaşan faili meçhul cinayetin ardındaki kirli ilişkiler ağı nasıl çözüldü? Üstü örtülen fakat fısıltılarla bugüne ulaşan cinayeti kimler planladı? İşte cinayetin ardındaki gerçekler...
#Stanford ÜniversitesiİYİ Parti İBB Meclisi üyesi Taylan Yıldız, metrolara internet istedi. AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, Yıldız’dan ‘İnternetçi arkadaş’ diye söz etti. Bu ifadeye alınan Yıldız’ın, “Doktoramı Stanford’da yaptım’ yanıtı ve gülüşmeler oturuma damga vurdu. Göksu Hürriyet’e, “Bir insana ‘İnternetçi’ demek ayıp mı? Kendisi de sevdi ki profiline ekledi” dedi.
#Taylan YıldızDünyanın En Etkili Biliminsanları listesine giren Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ornitoloji ve çevre çalışmalarıyla biliniyor. Şekercioğlu bir biyofil, yani doğaya tutku derecesinde ilgi duyuyor. Birçok ilke imza atmış ve filmlerde rastladığımız türden bir biliminsanı. Kuşlar, böcekler, yılanlar ve envai çeşit hayvanla muhatap olan Şekercioğlu “Hayvanlardan korkmuyorum, onların davranışı öngörülebilir” diyor.
#Prof. Dr. Çağan ŞekercioğluYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Savunma Sanayii Yapay Zeka Zirvesi’ne katıldı. YÖK Başkanı Özvar, zirvede yaptığı konuşmada, “Avrupa ülkeleri arasında son 10 yılda lisans mezunu sayısındaki artış oranında yüzde 118’le ikinci sıradayız. Doktora mezun sayısındaki artış oranı bakımından ise açık ara birinciyiz” dedi.
#YÖKHenüz 14 yaşındaydı; 9'uncu sınıfa giden başarılı bir öğrenciydi. Formula 1 yarışları izlemekten, arkadaşlarıyla bilgisayar oyunları oynamaktan büyük keyif alıyordu. Ancak bunların hepsi geçmişte kaldı çünkü o artık hayatta değil ve annesi oğlunun kaybından bir yapay zekâ uygulamasını sorumlu tutuyor. İşte yaşananların perde arkası ve acılı annenin açtığı davanın ayrıntıları...
#Yapay ZekaYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Stanford Üniversitesi tarafından yayınlanan 2024 Yapay Zekâ İndeksi Raporu’na göre; bilişim, bilgisayar bilimleri, bilgisayar mühendisliği ve bilgi teknolojisi alanlarında lisans düzeyindeki mezun sayıları bakımından sıralamalarda üçüncü ülke olduk” dedi.
#Prof. Dr. Erol ÖzvarDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2025’in en iyi üniversitelerini açıkladı. 2 binden fazla kurumun sıralandığı listede Türkiye 91 üniversite ile temsil edilerek, rekor kırdı. İlk 1000’e 12 Türk üniversitesi girdi. ODTÜ, Koç ve Sabancı Üniversiteleri de ilk 500’deki yerlerini korudu.
#THE 2025Elsevier ve Stanford Üniversitesinin her yıl gerçekleştirdiği dünyanın en etkili bilim insanları listesi açıklandı. Çukurova Üniversitesi listede, “Kariyer Boyu Etki” kategorisinde 23, “Yıllık Etki” kategorisinde ise 16 akademisyeniyle yer aldı.
#Çukurova ÜniversitesiSosyal medyada oldukça popüler bir trend olan ağız bantları, Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon'un da bu bantları kullanmayı düşündüğünü açıklaması ile yeniden gündem oldu. Peki bu bantlar gerçekten uyukuya dalmayı ve derin uykuda kalmayı kolaylaştırıyor mu? Riskleri var mı?
#Ağız BandıUyurken ağızdan değil burundan nefes almanın daha sağlıklı olduğu, derin uykuya dalmayı kolaylaştırdığı, daha az horlamaya yardımcı olduğuna inanıldığı için pek çok insan uyurken ağız bandı kullanıyor. Sosyal medyada da oldukça popüler olan bu uygulamayı Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon da deneyeceğini açıklayınca tekrar gündeme geldi. Peki bu uygulama gerçekten işe yarıyor mu? Bu şekilde uyumak riskli mi? Uzmanlar ne diyor?
#Ağız BandıNarin’in ölümü tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Cenaze törenini gözüm yaşlı izledim. Gazeteci olarak bu ve benzeri olayları defalarca izledim, haber olarak verdim. Her seferinde “bu son olsun” dedik ama olmadı; bizleri üzen olaylar devam etti, en son Narin’imizi kara toprağa verdik. İnsanlığımız, vicdanımız sorgulanıyor.
#1Aylardır evliliklerinin yolunda gitmediği ve ayrılacakları konuşuluyordu. Hatta kimileri ünlü çiftin zaten çoktan yollarını ayırdığını ancak bunu basından sakladığını iddia etti. Çok geçmeden bunun gerçek olduğu, aşkları ve evlilikleri bir peri masalı gibi anlatılan “Bennfier” çiftinin evliliklerinin bittiği anlaşıldı.
#Ben AffleckALDIĞIMIZ her yaş farklı nedenlerle fiziksel ya da ruhsal yaşlanmayı hızlandırabilen bazı değişikliklere neden oluyor. Bu değişiklikler beden ve ruhu farklı dozlarda etkiliyor. Bununla birlikte belirli yaş dönemeçlerinde yaşlanma süratinin beklenilenden daha hızlı bir sürece girebileceğini de biliniyor.
#KolajenAlınan yeni kararla 13 üniversiteye rektör ataması yapıldı. ODTÜ’de Prof. Dr. Verşan Kök’ün yerine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil getirildi. İTÜ’de rektörlük görevini TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal devraldı. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise yeniden atandı.
#RektörYaşlanmanın kaçınılmaz olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat dürüst olalım eğer yapabilseydik birçoğumuz bu süreci yavaşlatmak isterdik. Şimdi yeni bir araştırma bizi bu olasılığa bir adım daha yaklaştırmış gibi görünüyor…
#Uzun Ömrün SırlarıBeslenmeyle ilgili bazı yanlışlar, yapılan tüm araştırmalara karşın doğru biliniyor; araştırmacılar ne derse desin akıllardan silinmiyor. İşte beslenme söz konusu olduğunda, dünyanın en önde gelen uzmanlarının "Yeter artık" dediği efsaneleşmiş yanlışlar.
#SağlıkProbiyotiklerin bağırsak sağlığımız için önemini artık hepimiz biliyoruz. İşte bu uğurda farklı markalar bağırsak sağlığını desteklediği iddia eden probiyotik ve prebiyotik gazlı içecekler piyasaya sürülüyor. Probiyotikli sodalar da bunlardan biri... Peki, gerçekten bu iddiaların altı dolu mu? Günlük almamız gereken probiyotik miktarını bu içeceklerden alabilir miyiz?
#Probiyotik İçeceklerBildiğimiz klasik sodaya daha sağlıklı bir alternatif olarak hızla popülerlik kazanan probiyotik sodayı belki hiç görmediniz hatta belki de adını ilk defa duyuyorsunuz ama özellikle Avrupa ülkelerinde bu içecekler oldukça popüler. Bağırsak sağlığını desteklediği iddia eden probiyotik ve prebiyotik gazlı içecekler gerçekten bu iddiaların altını dolduruyor mu? Günlük almamız gereken probiyotik miktarını bu içeceklerden alabilir miyiz?
#ProbiyotikFacebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in toplantılarını yürürken yapmayı sevdiği söyleniyor, Apple'ın kurucusu Steve Jobs da öyle yapıyordu. Bilim insanları, onların bu konuda haklı olduklarını gösterdiler. Nörobilim araştırmaları, sadece 20 dakikalık yürüyüşün beyni yeni bilgileri almaya ve tutmaya hazırlayabildiğini ortaya koydu.
#Steve Jobsİngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symond (QS), Dünya Üniversite sıralamasını açıkladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), geçtiğimiz yıl yer aldığı 336’ncı sıradan 285’e yükselerek ülkenin en iyi yükseköğretim kurumu oldu. İlk 500’de Türkiye’den İTÜ 326, Koç 401, Boğaziçi 418 ve Bilkent Üniversitesi 477’inci sırada yer aldı. Türkiye’den üniversitelerin sıralamadaki yerleri önceki yıllara göre yükseldi.
#Quacquarelli Symond