Spor insan hayatının olmazsa olmazlarından birisidir. Spor aynı zamanda bir bilim dalında oluşturmaktadır. Bu iki önemli elemanın birleştiren bölüm ise spor bilimleri bölümü olmaktadır. Bu bölümün tercih edenlerin sayısının artmasının temel nedeni ise modern dünya insanlarının sporun ne kadar önemli bir konu olduğunu anlamaları olmaktadır. Spor bilimleri bölümü ile ilgili daha detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Spor Bilimleri Bölümü Nedir?Tarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütÖZYES (Özel Yetenek Sınavı), Türkiye'deki bazı üniversitelerde belirli bölümlere öğrenci alımı için uygulanan bir sınav sistemidir. Özellikle sanat, spor, müzik, güzel sanatlar, mimarlık ve benzeri alanlarda eğitim veren fakültelere başvuru yapmak isteyen öğrenciler için gereklidir. Bu sınav, adayların ilgili alandaki yeteneklerini değerlendirmek amacıyla yapılır ve genellikle üniversiteler tarafından ayrı olarak düzenlenir.
#ÖzyesKendi hikayesinin kahramanı olan Asil Özbay, son sekiz yıldır dünyada merak ettiği birçok ülkeyi motosikletine atlayarak keşfetmeye devam ediyor. Her gittiği ülkeden bir avuç toprak parçasıyla dönmeye de… Topraktaki köklerimizin ülkelerin sınırlarına aldırmadan bu gezegene sarıldığını anlatmak isteyen Özbay’ın hayali ise birleştirdiği dünya topraklarında bir zeytin ağacına can vermek. Her koşulda barışı yeşertmek ister gibi… Bununla da bitmiyor; Moğolistan bozkırları, Nepal tapınakları, Afrika’da Ekvator çizgisi, Sahra Çölleri, Berlin duvarı yakınları, Dünyanın Çatısı, Afrika kıtasının en güney noktasına kadar gelecekteki çocuğuna bir gün ulaşması umuduyla bir mektup bırakıyor. Mirasının ise hayatı ve insanları anlayabilme arzusu yani seyahat etme alışkanlığı olmasını dileyerek.
#SİBEL BAĞCI UZUNSpor yöneticiliği bölümü, sporla ilgilenmeyi seven ve bu alanda liderlik görevi üstlenerek öğrencilere eğitim verecek bir bölümdür. Bu bölümde okuyan kişilerin sporu bir yaşam biçimi olarak görmesi gerekir. Yeni bir bölüm olan spor yöneticiliği bölümü nedir? Mezunları ne iş yapar? Sizler için derledik.
#Spor Yöneticiliği Bölümü Nedir?Dünyanın birçok ülkesinde rekreasyon insanların yaşam kalitelerini arttırmaları adına önemli bir iş kolu olarak görülmektedir. Buna rağmen bu bölümün önemi ülkemizde son yıllarda anlaşılmıştır. Diğer bir yandan rekreasyon bölümünün öneminin anlaşılması ile birlikte bu alandaki uzmanlara olan ihtiyaç da gün geçtikçe hızla artmaktadır. Peki, rekreasyon bölümü nedir? Hangi alanlarda çalışabilirler? Bütün bu soruların cevabını sizler için derledik.
#Rekreasyon Bölümü Nedir?Günümüzde sınıf öğretmenliği çok kutsal bir meslek olarak bilinmektedir. Bu nedenle sizler için Sınıf Öğretmenliği bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları nelerdir? Detaylı olarak araştırdık ve derledik.
#Sınıf Öğretmenliği Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?Üniversite sınavına hazırlanan birçok öğrencinin aklında hangi bölümü okuyacağı ile ilgili sorular bulunmaktadır. Özellikle spor eğilimi olan öğrenciler beden eğitimi ve spor öğretmenliği alanında eğitim görmek ister. Ancak öğrencilerin aklında bölümle alakalı birçok soru bulunmaktadır. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği ile ilgili detayları derledik.
#Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenliği Bölümü NedirEğitimin özü öğrenmedir. Eğitim yoksa insan da yoktur. Öğrenmek zordur. Dikkat ister, emek ister, zaman ister. Öğrenciler iğneyle kuyu kazar gibi öğrenerek geleceklerini inşa eder. Öğrenmek çok değerlidir çünkü son tahlilde insan öğrendiği kadardır. Aylarca çalış, oku, yaz, öğren; sonra üç aylık tatil gelsin ve öğrendiklerini unutmaya başla. Tabii hiç kimse böyle bir şey istemez, ama maalesef böyle oluyor. Bunu önlemeliyiz. İnsan bu kadar müsrif olamaz. Ne birey ne de toplum olarak böyle bir lüksümüz yok.
#EğitimNişantaşı Üniversitesi, ‘Eğitim 5.0’ ile farklı bir eğitim modeli uyguluyor. ‘Global Dijital Eğitim’ ile dünyanın en tanınan üniversiteleriyle ortak müfredat kullanan üniversite, İstanbul’da şehrin merkezi Maslak’taki NeoTech Kampüsü’nde yeni öğrencilerini bekliyor. Farklı oranlarda olmak koşuluyla neredeyse tüm öğrencileri burslu olan Nişantaşı Üniversitesi’nin teknoloji odaklı kurulan ve geleceğin dünyasını şekillendiren NeoTech Kampüsü’nde yaklaşık 40 bin kişi öğrenim görüyor.
#Nişantaşı ÜniversitesiLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#Lgs“Engelli durumda olanlar sakın yapamam diye düşünmesin.Bakın ben yaptım ve Türkiye şampiyonuyum. Evde oturarak, hayıflanarak ömrünüzü tüketmeyin. Ben yapıyorum, siz neden yapamayasınız...” Doğuştan kolları ve bacakları olmayan Dilan Onğulu, kendisiyle aynı durumda olan binlerce kişiye bu sözlerle sesleniyor. Üniversite öğrencisi Onğulu, son iki yılda yurtiçinde katıldığı yüzme şampiyonalarında yedi altın madalya aldı. Şimdiki hedefi Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda Türkiye’yi temsil etmek.
#Gazetehaberleriİstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, “Farklılıklarla Yaşıyorum, Engelleri Aşıyorum Projesi” uyarınca; Bahçelievler Aydın Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen seminerde, Dünya Şampiyonu Milli Paralimpik Okçu Yiğit Caner Aydın ve Hürriyet Gazetesi Basketbol Muhabiri Fatih Saboviç öğrencilerle buluştu.
#Fatih SaboviçFutbolcu Arda Turan’ın geçen hafta Milli Takım uçağında gazeteci Bilal Meşe’ye saldırısı büyük yankı uyandırırken Türk futbolu son yıllarda şiddet içerikli bu tür vakaları çok gördü. Peki bir centilmenlik alanı olarak görülen spor, nasıl oluyor da kavganın, şiddetin merkezine oturuyor? Konuyu kişi kişi değerlendirmektense bilimsel olarak ele almak için Milli Takım ve Galatasaray’da yıllarca psikolojik danışmanlık yapan Prof. Dr. Acar Baltaş’la konuştuk. Baltaş’a göre sorun hocalardan başlıyor.
#GazetehaberleriSağlık alanına yönelik Ankara’da 4 yıl önce kurulan Yüksek İhtisas Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Rabet Gözil, Ankara’da sağlık turizminin çok iyi kavranamadığına dikkat çekerek, “Bütün üniversitelerin özellikle tıp dekanları bir araya gelip bu konuda ortak akıl oluşturup, yol haritası çizip ilerlemek lazım” dedi.
#AnkademiEskişehir Yolu’nun 29. kilometresinde bulunan Çankaya Üniversitesi için, “Üniversite şehirden uzak gibi görülüyorsa da bu mesafenin yıldan yıla kısaldığını görüyoruz” diyen Rektör Hamdi Mollamahmutoğlu kent-üniversite bağını şöyle özetliyor: “Üniversite, şehri bulunduğu yere doğru çekiyor. Çevremizde binaların yükseldiğini görüyoruz. Trafiğin yoğunlaştığını görüyoruz, yeni yapılanmalara gidildiğini görüyoruz, alt yapının geldiğini görüyoruz. Bu daha da artacaktır.”
#ÜnivresiteHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 9’uncu oturumu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde (TOBB ETÜ) gerçekleşti. Rektör Adem Şahin, üniversitenin çevresine yaptığı katkıyla ilgili “Bölgeye de değer katan marka haline geldik” dedi.
#AnkademiHürriyet Ankara’nın üniversitelerle kenti konuştuğu “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesinin üçüncü durağı Gazi Üniversitesi oldu. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Hürriyet Ankara ekibiyle birlikte Gazi Üniversitesi’nde akademisyenlerle kenti ve üniversiteyi masaya yatırdı.
#Gazi ÜniversitesiHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’ne konuk oldu. Üniversite yönetim kurulu toplantı odasında geniş bir kadroyla hem şehri, hem üniversiteyi konuştuk.
#AnkademiGebze Teknik Üniversitesi’nde kendi adını taşıyan laboratuvarın açılışına katılan Nobel Ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, kadınların erkeklerden daha ileri görüşlü olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sancar, "Babalar ne söylerse söylesin kızlarımız eğitilsin. Erkeklerle aynı imkanlar sağlansın. Belki buralarda var ama Doğu’da yok. Bunu memleket sahasına yaymamız lazım. Tüm kızlarımızı eğitmemiz lazım" dedi.
#Prof. Dr. Aziz Sancar