Penne, spagetti, tagliatelle, linguine… Çoğumuzun vazgeçilmezi makarnanın, en bildik çeşitlerinin yanı sıra tagliolini, orecchiette, pappardelle gibi isimlerde onlarca farklı şekli de var. Kesme biçimlerine göre çeşitlenen makarnaları ve soslarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini Mezzaluna, Da Mario ve Gina restoranlarının baş şefi Emre Koyucan’dan öğrendik.
#MakarnaYaz mevsiminin en güzel yanlarından biri sofraları denizden taze taze çıkan deniz mahsulleriyle donatabilmek. Tavası, güveci çok seviliyor ama deniz mahsullü makarnaların yeri kimileri için bir başka. Evet, pahalı ancak denizin makarnaya kattığı lezzet de inanılmaz olabiliyor. Jürimize midyelisinden ahtapotlusuna en iyilerinin nerede olduğunu sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞPatlıcan mutfakta, tatları kolayca emen ve bir dizi pişirme tekniğine uyum sağlayan boş bir tuval görevi görür. Izgarada pişmiş, közlenmiş, kızartılmış veya haşlanmış olabilir… Her yöntem lezzetinin farklı bir yönünü vurgular. Bu da şeflerin çeşitli tat profilleri denemelerini teşvik eder...
#PatlıcanBebekler için süt ve süt ürünleri kadar önemli olan bir diğer besin kaynağı da hiç şüphesiz yumurta. Ancak özellikle bebeğinde alerji ve kilo sorunu bulunan annelerin yumurta konusunda dikkat etmesi gereken bazı kritik bilgiler, bebeklerin sağlıklı yetişmesi adına son derece önemli.
#Bıldırcın Yumurtası Protein DeğeriTürkçeye canlı ya da çiğ besin diyeti olarak çevrilen “raw food”, artık dünyada takipçileri hızla artan bir beslenme trendi (rawism). Bu akımın büyükannesi, Ann Whitmore. Kendi hastalığı olan kolon kanserini, çim suyu ve çiğ besinle şifalandırması üzerine Hipokrat Sağlık Enstitüsü’nün kuruyor. İşte tam bir yıldır bu enstitüdeki eğitimini tamamlamasını beklediğim Çisem Çakır’la, beş günlük raw food detoks programı yaptık. Sonuç, tırnaklama kadar pembeye bulanmış bir güzellikte, çantamda notlar ve tariflerle eve dönüyorum…
Bekar sofralarının vazgeçilmezi makarna, kolay ve basit bir yemek olma kimliğinden çok uzakta artık. Marketlerin makarna reyonlarını gezerken kendinizi İtalya’da zannedebilirsiniz. Yerli-yabancı markaların, penne’den fettucine’ye, tagliatelle’den tortellini’ye kadar, yeni yeni tanıştığımız onlarca çeşit makarnası, özel makarna sosları var piyasada.
Filiz makarna 30. kuruluş yıldönümü nedeniyle kültür, sanat, medya, sahne, moda ve siyaset dünyasından 30 ünlüyü aynı kitapta topladı. Arzu Kaprol, Orhan Gencebay, Leyla Alaton ve Kezban Arca Batıbeki gibi isimler makarna ile olan ilişkilerini anlatıp favori makarnalarının tarifini verdi.