Katkı maddeleri tehlike saçıyor

Güncelleme Tarihi:

Katkı maddeleri tehlike saçıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2003 00:00

ÇeÅŸitli yiyecek ve içeceklere renk, koku, tat vermek ve bozulmalarını önlemek için kullanılan katkı maddelerinin, duyarlı kiÅŸilerde kanser ve depresyon olmak üzere pek çok hastalığa neden olabildiÄŸi bildirildi.Ä°stanbul Ãœniversitesi (Ä°Ãœ) CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, kendilerinde ve ailelerinde alerjik hastalık bulunanların hazır yiyecek ve içecek tüketmede dikkatli olmaları gerektiÄŸini vurguladı.   Prof. Dr. Küçükusta, şöyle devam etti:   ''Yiyeceklerimize, içeceklerimize, renk, koku, tat vermek ve onların uzun süre bozulmalarını önlemek için kullanılan binlerce katkı maddesi olduÄŸunu biliyor muydunuz? Ä°laçlarda ve kozmetik ürünlerde de yaygın olarak kullanılan bu katkı maddeleri, duyarlı kiÅŸilerde baÅŸta alerjiler olmak üzere astım, migren tipi baÅŸ aÄŸrıları, karaciÄŸer büyümesi, kanser, depresyon ve çeÅŸitli ruhsal bozukluklar gibi pek çok hastalığa, hatta ölüme bile neden olabiliyorlar.''       Hazır yiyecek ve içecekleri tüketmeden önce, üzerlerindeki yazılardan içerdikleri katkı maddelerinin neler olduÄŸunun bilinmesinin çok önemli olduÄŸuna iÅŸaret eden Prof. Dr. Küçükusta'nın verdiÄŸi bilgiye göre, katkı maddeleri ile özellikleri şöyle:       KATKI MADDELERÄ° VE ÖZELLÄ°KLERÄ°      ''Aspartam'': Åžeker yerine tatlandırıcı olarak pek çok yiyecek ve içecekte bulunan bir madde. Yüzde 40 aspartik asit, yüzde 50 fenilalanin ve yüzde 10 metanol karışımından oluÅŸur. Aspartam, yan etkileri bakımından en çok suçlanan katkı maddesidir. Bunlar ise kaşıntı, döküntü, baÅŸ aÄŸrısı, baÅŸ dönmesi, bulantı, uyuÅŸukluk, kas spazmları, yorgunluk, depresyon, solunum güçlüğü, çarpıntı ve çeÅŸitli alerjik reaksiyonlardır.   ''Benzoik Asit'': Özellikle iÅŸlenmiÅŸ yiyeceklerde bulunan bir katkı maddesidir. Çikolata, çeÅŸitli meyve suları, ÅŸekerlemeler, dondurma, kremalar ve sakızlarda bulunur. Benzoik asit, astım, deri döküntüleri gibi çeÅŸitli alerjik reaksiyonlara neden olabilir.   ''BHA & BHT'': Sıvı ve katı yaÄŸların ve içinde yaÄŸ bulunan yiyeceklerin kokuÅŸmalarını önlemek için kullanılan antioksidan maddelerdir. Bu maddelerin, karaciÄŸer büyümesi, deri döküntüleri yapabildikleri gibi kanser riskini artırabilecekleri de ileri sürülmüştür.   ''Karmen kırmızısı'': Birçok yiyecek, içecek, ilaç ve kozmetiÄŸe pembe, kırmızı, mor renk vermek için yüzlerce yıldan beri kullanılan bir maddedir. Karmen kırmızısı, sentetik bir boya olmayıp bir böcekten elde edildiÄŸi için doÄŸal bir katkı maddesi olarak kabul edilir. Bu, derideki basit döküntü ve kaşıntılardan ölüme kadar gidebilen anaflaktik ÅŸoka neden olduÄŸu bilinen bir maddedir. ''Glutamat'': UzakdoÄŸu mutfağında çok kullanılan ve kendine özgü  tadı olan bir çeÅŸit baharattır. Glutamat, doÄŸal olarak az miktarda et, balık, domates ve bazı sebzelerde bulunabilir. Glutamata baÄŸlı reaksiyonlar ''Çin Lokantası Sendromu'' ismiyle bilinir. Glutamat aç karnına çok miktarda ya da sıvı ÅŸeklinde alındığında baÅŸ aÄŸrısı, boynun arka tarafında, ön kolda ve göğüste yanma hissi, kol vebacaklarda, yüzde veya baÅŸta sızlama ve karıncalanma, göğüs aÄŸrısı veya göğüste sıkışma hissi, çarpıntı, bulantı, ishal, terleme gibi ÅŸikayetlere yol açabilir. Sinir sisteminin aşırı uyarımına baÄŸlı olarak alerjik reaksiyonlar görülebilir ve hatta alzheimer ile parkinson gibi nörolojik hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaÅŸtırabilir.   ''Nitrat ve nitritler'': Kırmızı et, kümes hayvanları ve balık etiile sosis, salam, pastırma gibi iÅŸlenmiÅŸ etlerin renk ve tadını artırıcı özellikleri de vardır. Bunlar, baÅŸ aÄŸrısı ve deri döküntülerine yol açabilir.   ''Parabenler'': Parabenler, yiyecek, ilaç ve kozmetiklerde küflenmeyi önlemek için çok yaygın olarak kullanılan koruyucu katkı maddeleridir. Mayonez, salça, ketçap, salata sosları, hardal, jöle, reçel, alkolsüz içecekler, ÅŸekerlemeler baÅŸlıca kullanıldıkları yiyeceklerdir. Ayrıca, çeÅŸitli dermatolojik kremlerde, göz, kulak, burun damlalarında, fitillerde, bandajlarda da bulunurlar. Parabenler, deride kızarma, kaşıntı ÅŸiÅŸme gibi reaksiyonlara ve duyarlı kiÅŸilerde anaflaktik ÅŸoka neden olabilirler.   ''Sülfitler'': Besinlerin bozulmasını önlemek ve daha uzun süre taze kalmalarını saÄŸlamak için kullanılan koruyucu katkı maddeleridir. Toplumun yüzde 1'inde sülfit alerjisi vardır. Astım krizleri, kusma, ishal, karın aÄŸrıları gibi alerjik reaksiyonalara neden olabilirler. Åžarap içilmesine baÄŸlı baÅŸ aÄŸrılarının nedeni de sülfitlerdir.  ''Tartrazin'': Yiyecek ve içeceklere sarı renk vermek için yararlanılan bir katkı maddesidir. Alkolsüz içecekler, dondurma, ÅŸekerlemeler, puding, spagetti, baÅŸlıca bulunduÄŸu besinlerdir. Deri döküntüleri ve astım krizlerine yol açabilirler.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!