En iyi İtalyan restoranları

Güncelleme Tarihi:

En iyi İtalyan restoranları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2005 00:00

Avrupa’nın en eski mutfaklarından biri olan İtalyan mutfağının ortaya çıkışı Roma İmparatorluğu’na kadar uzanıyor. Elbette İtalyan mutfağı denince akla ilk gelen şey pizza ve makarna çeşitleri.

Bu ikisi kadar popüler olmayan diğer yemek çeşitlerinin yanı sıra şaraplarıyla da dünyada haklı bir üne sahip. Latin kökenli Avrupa mutfaklarının ‘anası’ kabul edilen İtalyan mutfağını deniz ürünleri, sebze, hamur işleri ve et yemekleri oluşturuyor. Zeytinyağı en önemli malzemelerinden. Parmesan peyniri ve şarküteri ürünlerini de unutmamak lazım. Türkiye’nin en iyi İtalyan restoranlarını ilk kez bundan tam üç yıl önce seçmiştik. Aradan geçen süre zarfında pek çok yeni mekan açıldı. Biz de jüri üyelerimize yeniden sormaya karar verdik. İşte 2005 model en iyi İtalyan restoranları.

EN İYİ 10

1. Papermoon - İSTANBUL

2. Trattoria Da Rosario - İSTANBUL

3. Mezzaluna - ANKARA

4. Osteria Da Mario - İSTANBUL

5. Spazio - İSTANBUL

6. Ristorante Pizzeria Venedik - İZMİR

7. Mezzaluna - İSTANBUL

8. L’Angoletto - ANKARA

9. Mia Mensa - İSTANBUL

10. Grissini - İSTANBUL

PAPERMOON
/images/100/0x0/55eae8b5f018fbb8f89e71aa


Makarnalar ev yapımı

Akmerkez’de 1996’da açılan restoran ünlülerin uğrak yerlerinden. İlk açıldığında 3.5 yıl çalışan ve ülkesine dönen Napolili aşçı Guseppe Pressani yeniden transfer edildi. Her gün 5-6 spesiyalitesi var. İtalya’nın ünlü makarna markası De Cecco ile ev yapımı makarnaları kullanıyorlar. Limonlu balık, kurutulmuş sığır eti ve parmesanlı pizza, polipo adlı ahtapot mezesi çok beğeniliyor. Kendi seçtikleri İtalyan şaraplarını ithal ediyorlar. Yerli şarapları da bulabilirsiniz. 150 kişi kapisiteli restoranda çift rezervasyon yapılıyor. Haftanın her günü 12.00-00.30 arası mutfak açık. Barda servis 03.00’e kadar devam ediyor. Yemek öncesi ve sonrası kafe bölümünde oturulabiliyor. Bir kişi ortalama 90 YTL hesap ödüyor. Tel: (212) 282 16 16

TRATTORIA DA ROSARIO

Sicilyalı Rosario’nun hanı

Dört yıl önce Koşuyolu’nda açılan ve kısa sürede ünlenen restoranın adı Türkçe’de Rosario’nun Hanı anlamına geliyor. Mekanı, 32 yıldır evli olan Gönül ve Rosario Costa çifti işletiyor. Rosario Costa Sicilyalı. 20 yıldır da eşiyle Türkiye’de yaşıyor. Kendisi mutfaktan sorumlu. Restoranın yemekleri kadar, dekoru da ilgi çekiyor. Izgara bonfilesi meşhur. Makarna ve sosları sipariş edildiğinde taze hazırlanıyor. Yemekleri Rosario Costa, pizzaları ise eşi pişiriyor. Rezervasyonlu çalışan mekan pazar hariç her gün açık. Öğle servisi 12.00-15.00 arasında yapılıyor. Akşam yemeği servisi 18.00-23.00 saatleri arasında. Sicilya ve diğer İtalyan ve Türk şarapları var. Bir kişi ortalama 40 YTL’ye yemek yiyebiliyor. Costa, ‘Nişantaşı, Etiler’de müşteri bulmak kolay. Koşuyolu’nda ara sokaktayız. Ama her gün doluyoruz. İyi olursanız, neredeyseniz sizi bulurlar’ diyor. Tel: (216) 327 63 63

ANKARA MEZZALUNA

Ürünler İtalya’dan geliyor

Mezzaluna’nın Ankara’da iki şubesi bulunuyor. Bilkent şubesi 6.5, İran Caddesi üzerindeki şubesi ise 3.5 yıldır hizmet veriyor. Mekanda sadece klasik İtalyan mutfağından örnekler sunuluyor. Aşçıbaşı İtalyan Daniel Evangelista. Makarna, pizza, salata, ızgara ve carpaccio’ların hepsi İtalyan usulü. Mutfağın merkezinde ise pizza yer alıyor. 13 çeşit makarna, 25 çeşit de pizza var. Ricotta, parmesan, gorgonzola ve mozarella gibi birçok İtalyan peynir çeşidi de mevcut. Pizzalarda Napoli salamı, Parma ve Cotto jambonu gibi İtalyan ürünleri kullanılıyor. Mezzaluna’nın mimarı ise geçtiğimiz mart ayında hayatını kaybeden ünlü Floransalı İtalyan mimar Roberto Magris. Mekan, 12.00-24.00 arası açık. Tel: (312) 467 58 18-19

OSTERIA DA MARIO

Tipik Akdeniz mutfağı

Etiler Nispetiye Caddesi’nde 13 yıldır İtalyan mutfağını sevenlere hizmet veriyor. Mutfak şefliğini 7 yıldır Hasan Şahin yapıyor. Tipik Güney İtalya lokantası havasında olan Da Mario’nun mönüsünde, Akdeniz mutfağının ayrılmaz parçası salatalar, taze ev yapımı makarnalar ve odun fırınında pişirilen pizzalar yer alıyor. Zengin şarap alternatifleri var. Kış aylarında 120, yaz aylarında ise bahçesiyle birlikte 150 kişiyi ağırlayabiliyor. Da Mario’da kişi başı 50-60 YTL’ye yemek yemek mümkün. Cumartesi günleri rezervasyonla gitmeniz önerilir. Mekan haftanın her günü 12.00-24.00 arasında açık. Tel: (212) 265 15 96

SPAZIO

305 çeşit şarap bulunuyor

Hyatt Regency Otel’de 1993’ten beri hizmet veriyor. 90 kişi kapasiteli. Şefi İtalyan Saulo Bacchilega. Ev yapımı makarnaları ve odun fırınından çıkan pizzaları rağbet görüyor. Şefin ahtopot carpaccio yemeği geçtiğimiz yıl İtalya’da en iyi ödülünü aldı. Kırmızı şaraplı rezene, iri taneli patates püresi ve nar sosuyla servis edilen ızgara levrek ve sığır eti flatosunu da denemelisiniz. Tiramisu tatlısı aynen İtalya’daki gibi hazırlanıyor. Rezervasyon şart. Haftanın altı günü 19.00’da açılıyor. Cuma-cumatresi 23.30, diğer günler 23.00’e kadar yemek servisi var. 305 çeşidiyle en zengin şarap mönüsüne sahip restoranlarından. Kişi başı ortalama 90-100 YTL hesap geliyor. Tel: (212) 368 12 34

RISTORANTE PIZZERIA VENEDİK

27 yıldır Alsancak’ta

İzmirli işadamı Ahmet Günter Sezener’in sahibi olduğu mekan, 27 yıldır Alsancak’ta hizmet veriyor. Haftanın yedi günü 11.00-23.00 arası açık. Kapasitesi 250 kişi. Zengin mönüsünde 28 çeşit makarna, 27 çeşit pizza, 11 çeşit salatanın yanı sıra tatlı ve şarap seçenekleri var. En büyük özelliği mönüdeki her şeyin ev yapımı olması. İzmir Enternasyonel Fuarı’na gelen ünlü sanatçılar mutlaka burada yemek yiyor. Bostanlı ve Çeşme Alaçatı’da şubeleri var. Makarna çeşitleri 9-12.5, pizza çeşitleri 9-15, salatalar 6.5-9 YTL arasında. Tel: (232) 422 18 26 - 422 27 35

İSTANBUL MEZZALUNA

Robespierre’i tatmadan olmaz

Nişantaşı’nda 1995’ten beri hizmet veriyor. Ev yapımı taze makarnada iddialılar. Aşçıları Rudy Pellino. Linguine congamberi adlı karides ile kalamar ve güneşte kurutulmuş domatesle hazırlanan makarnası çok beğeniliyor. Robespierre adlı, ince bonfile dilimi, roka, mozarella peynirli, domates soslu pizzası da sık tercih edilenlerden. İtalyan ve Türk şaraplarının yanı sıra Şili, Arjantin, Kaliforniya, Güney Afrika şarapları da var. Rezervasyonsuz gelenleri geri çevirmiyorlar. Her gün hizmet veriyor. Hafta içi öğle yemeği servisi 12.00-15.30, akşam yemeği servisi 16.30-23.30 arasında. Cuma-cumartesi 12.00-24.00 arasında mutfak açık. Kişi başı ortalama 40 YTL hesap geliyor. Tel: (212) 231 31 42

L’ANGOLETTO

İçinde üç tane VIP odası var

Türkçe karşılığı ‘küçük köşe’ anlamına gelen L’Angoletto, Sheraton Otel’de bulunuyor. 10 yıldır hizmet veriyor. Restoranda kuzeyinden güneyine kadar İtalyan mutfağının örneklerini bulmak mümkün. Balık, makarna ve et yemekleri yiyebilirsiniz. Akdeniz’e özgü otlar ve baharatlar kullanılıyor. L’Angoletto’nun mutfağından Kurtuluş Erdemir, Cevat Karataş ve Murat Hayran sorumlu. Zaman zaman İtalya’dan konuk şefler de gelip yemek yapıyor. En çok tercih edilen spesiyalleri ev yapımı hamur işleri, özellikle porcini mantarlı risotto, özel süt danası etleri ve tiramisu. Üç tane VIP odası da bulunuyor. Roma, Venedik ve Milano adını taşıyan bu odalar için önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Pazar hariç 19.00 - 23.30 arası açık. Tel: (312) 468 54 54 / 3110

MIA MENSA

Türk damak tadına yakın

Alman havayolu şirketi Lufthansa’nın first class yemeklerini 23 yıl kontrol eden ve bu sırada çok sayıda kursa katılan Tufan Görgün, İstanbul’a dönerek restoranı açtı. Türk damak tadına yakın olduğu için Güney İtalya yemekleri servis ediliyor. Leziz yemeklere Kuruçeşme’nin şahane Boğaz manzarası eşlik ediyor. Ossobuko denilen, fırında dana bacağı ile spagetti alla vongole denilen beyaz şarap sosunda kum midyeli spagetti ile tiramisu yemeniz tavsiye edilir. İtalyan ağırlıklı olsa da Şili, Arjantin, Kaliforniya, Güney Afrika’dan şarap bulmanız mümkün. Rıhtım ve bahçeden oluşan yazlık kısmı 240, kışlık bölümü 90 kişilik. Her gün 12.00- 01.30 arasında açık. Rezervasyon tercih ediliyor. Bir kişi 50-60 YTL hesap ödüyor. Tel: (212) 263 42 14

GRISSINI

Listenin en yenisi

Listemizdeki en yeni restoran. Yedi yıl Mezzaluna’yı işleten Tula Karacalidis bir yıl önce burayı işletmeye başladı. Nişantaşı’ndaki mekanın mutfağından şef Murat Serenli sorumlu. Balkabaklı ravioli, ızgara kılıç balığı ve sote levrekte iddialılar. Pizza yemek isteyenlere Grissini ve cazzone’yi özellikle öneriyorlar. Yerli ve yabancı şarap seçenekleri var. 105 kişilik restoran pazar hariç her gün açık. Öğle servis 12.00’de başlıyor 15.30’da sona eriyor. 15.30-18.30 arasında sadece pizza ve salata veriliyor. 18.30’dan sonra mutfak tekrar açılıyor ve 23.00, cuma-cumartesi 23.30’a kadar açık kalıyor. Rezervasyonsuz da müşteri alıyor. Kişi başı 40-45 YTL’ye çıkılabilir. Tel: (212) 343 12 97
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!