Güncelleme Tarihi:
Çiğ besin detoksu öyle aç kalınarak yapılan bir diyet değil. Neredeyse her saat yiyecek-içecek, besin takviyeleri ve aktivitelerle dolu bir beslenme programı. Üç, beş ya da bir haftalık diyetten öte çiğ beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek istiyorsanız, minimum yüzde 50 oranında çiğ besini hayatınıza sokmanız gerekiyor.
Kısa süreli detoks programında amaç; bedeni dinlendirmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve bedene enerji dopingi sağlamakmış. Hormonal, cilt, alerji, kolesterol, uyku gibi rahatsızlıklara, zayıflamaya ve anoreksik kişilerde kilo alımına yararlı etkileri olduğu söyleniyor.
Programa Başlarken…
Detoks, beden analiziyle başlıyor. Buna göre de programınız çiziliyor. Ardından bir adet kuru fırça ve dil temizleyicisi veriliyor. Fırçanın amacı ölü deriden arınan gözeneklerin toksin atılımına yardımcı olmaksı. Dil sıyırıcısı ise, dilin üzerindeki toksinleri temizleyen ayurvedik bir uygulama.
Güne, 08.30’da çim suyu ve astronot gıdası olarak bilinen spirulina (yüzde 60 proteinden oluşan mavi yeşil yosun) tabletle başlıyoruz. Ardından isteğe göre meyve salatası ya da badem sütlü yulaf geliyor. Çisem, bu beş günde hızlı bir şekilde bedenin temizlenmesi için yeşil besinlere ağırlık veriyor.
Salatalık, limon, zencefil, elma, semizotu, roka, maydanoz ve brokoliden oluşan yeşil içecek olmazsa olmazımız. Ayrıca A, D, E ve K vitaminleri yağda çözüldüğü için, içine zeytinyağı ya da Hindistancevizi yağı koyuyoruz.
Yeşil karışımı, elektrolit içecekle birlikte alıyoruz ki himalaya tuzu ve limon suyundan oluşan elektrolit, emilimi hızlandırsın. Biliyorsunuz vitaminler ve minerallerle birlikte alınmalılar; örneğin demir eksiğiniz varsa keçiboynuzu pekmezini limon ya da greyfurtla (asidik olduğu için portakal önerilmiyor) desteklemeniz gerekiyor.
Detoks menüsünde çiğ besine alışık olmayan mideler için, enzim tablet ve probiyotik takviyesi bulunuyor. Ekmek, yoğurt, kahve ve peynir yok! Ama sushi, pizza, spagetti, wrap ve meze tabağı var! Hepsi çiğ sebzelerden yapılmış ve hamursuz. Tarifler için Çisem’in web sitesini (www.inrawwetrust.com) ve Vegan Dükkan’ı öneriyorum. Son bir şey, detoks barda nefis salata sosları ve bol kepçe çorbalar hazırlayan, son derece bilgili ve eğlenceli Şadan Can, Mustafa Ayça ve Ahmet Sarıöz’e gönülden teşekkür, sevgili Metin Öniş Hoca’ya da selam ediyorum.
Raw Food Nedir?
Raw food, 40-46 derecenin üstünde herhangi bir işlem görmemiş, mümkünse organik bitkisel besinlerden oluşuyor; tahıllar, baklagiller, kuruyemişler, meyveler, sebzeler, filizler ve deniz bitkileri… Bunlar enzim, vitamin ve mineral gibi besin değeri bakımından yüksek gıdalar olması sebebiyle, bedenimiz tarafından tamamen sindiriliyorlar.
Her türlü pişirme yönteminde vitamin ve minerallerin yüzde 50-80’i, proteinlerin yarısı, enzimlerinse tamamı kayboluyor. Ne ki Ancak enzimler olmadan bağışıklık sistemi işlev yapamıyor, enerji üretimi ve beyin aktivitesi sağlanamıyor. Üstelik bedenimiz pişmiş yemeği sindirmek için gerekli enzimi, pankreas gibi başka organlardan alıyor.
Çisem’in Tavsiyeleri ;
* Günde yirmi dakika güneş banyosu yapın.
* Alkali su için. İki çay kaşığı bikarbonatı, bir buçuk litre suyla karıştırın ya da yerine organik elma sirkesi veya limon kullanın.
* Öğünlerde yüzde seksen alkali, yüzde yirmi asidik beslenmeye dikkat edin.
* Keçi ve koyun peyniri tercih edin.
* Badem sütü yapın. Akşamdan ıslatılan bademe iki katı su koyarak blenderden geçirin ve tülbentle süzün.
* Haftada bir detoks banyosu yapın. Küvete bir bardak deniz tuzu, öğütülmüş zencefil, lavanta yağı ve bir avuç yeşil kil atıp, yirmi dakika kalın. Bedeninizi ağır metallerden arındırıyor.
* Meyveleri yemekten üç saat sonra ve tek başlarına tüketin.
* Glütensiz undan ekmek yapın ya da ekşi mayalı ekmek alın.
* Kahve/çay yerine beyaz çay, matcha çayı ya da oolong çayı için.
* 200 dereceye kadar yapısı değişmeyen tek yağ Hindistan cevizi yağıdır. Zeytinyağı, tuz ve baharatları pişirerek öldürmeyin, sonradan yemeğe katın.
* Büyük balıklar denizde fazla kaldığı için toksik madde taşırlar. Deniz Somonunu ya da daha küçük balıkları tercih edin.
* Kırmızı ette kuzuyu tercih edin, çünkü daha fazla yeşil tüketiyor.
* Deodorant ve diş macunu çok önemli. Bikarbonat koltuk atına sürülebilir. Diş macunu da kesinlikle organik olmalı.