Soyadı Kanunu haberleri sayfasında Soyadı Kanunu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 810 Soyadı Kanunu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kimi kadın boşandıktan sonra eski eşinin adını bile duymak istemezken kimi kadın da onun soyadı ile devam etmek ister hayatına. Bazen bunun sebebi elalem duymasın boşandığım anlaşılmasın olur kimi zaman da eşi soyadıyla tanınıp bilinip kullanmak ister kimi zaman da bazen miras gibi soyadı ile yaşamak ister erkeğin….
#SoyadıSoyağacı sorgulama uygulaması E Devlet'ten hızla sorgulanmaya devam ediyor. Vatandaşların ilk gecede 3 milyon ardından o günün akşamına kadar 8 milyonu aşkın belge üretti soyağacı uygulamasında tahmini rakamın şuan için 10 milyonun üzerine çıktığı belirtiliyor. Rakam bu kadar büyük olunca yetkililerin vatandaşları uyardığı çok önemli konularda mevcut. Peki Soyağacı sorgularken dikkat edilmesi gerekenler nedir? İşte detaylar
#E DevletSoyadı Kanunu , Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün yeni hizmeti soyağacı sorgulaması ardından yeniden gündeme geldi. Soy bilgisini edinen vatandaşlar, şimdi soyadı kanununun tarihçesini araştırıyor. Peki Soyadı Kanunu ne zaman çıktı?
#Soyadı KanunuBu yazın en çok konuşulan konularından biri turizm başkentlerimizden Bodrum oldu; fiyatlarıyla, sahilleriyle, şezlonglarıyla, mekânlarıyla, esnafıyla, ziyaretçileriyle… 1930’larda eşeklerle ulaşım sağlanan bir ‘sürgün’ kasabası nasıl bugünkü mega tatil kenti haline geldi? Kendi ailesi de kentin tarihinin bir parçası olan kadim Bodrum’un genç belediye başkanı Tamer Mandalinci ile buluştuk; ‘Hey gidi Bodrum’ dedik.
#BodrumKARS'ın Cumhuriyet köyünde yaşayan köy imamı ve öğretmenlerin dışındakilerin tamamının soyadı 'S' harfi ile başlıyor. Köy Muhtarı Akın Salik, 'Soyadı' kanunu döneminde nüfus memurunun sözü üzerine bu şekilde bir uygulama yapıldığını söyledi.
#Karsİçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün e-hizmetlerine bir yenisini ekleyerek, "İl/İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" hizmetinin, e-Devlet kapısına taşındığı belirtildi. İşte, mahkemesiz isim değiştirme başvuru ekranı...
#Edevletİzmir'de Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda Selanik’ten İzmir’e göç eden Fahrettin-Hüsnü kardeşlerin 1913 yılında kurduğu Yavuz Kitabevi, bu yıl 110’uncu yaşını kutluyor. Soyadı Kanunu ile bizzat Atatürk tarafından ‘Kitapçı’ soyadı verilen ailenin mirasını ikinci kuşak olarak bugüne kadar getiren Ragıp (80) ve Birgül (85) Kitapçı kardeşler, babalarından devraldıkları mirasa sahip çıkıyor.
#Balkan Savaşlarıİzmir'de yaşayan Birgül (85) ve Ragıp (80) Kitapçı kardeşler, 1913 yılında babaları ve amcaları tarafından kurulan, bu yıl 110'uncu yaşına ulaşan kitapçı dükkanını, gelişen teknolojiye rağmen ayakta tutuyorlar. 'Soyadı Kanunu' sonrası Atatürk tarafından aileye verilen 'Kitapçı' soyadını taşımaktan gurur duyduklarını belirten Kitapçı kardeşler, ilerleyen yaşlarına rağmen her gün dükkanlarına gelip, kitapları raflara yerleştiriyor ve müşterileriyle ilgileniyor.
#İzmirİzmir'de yaşayan Birgül (85) ve Ragıp (80) Kitapçı kardeşler, 1913 yılında babaları ve amcaları tarafından kurulan, bu yıl 110'uncu yaşına ulaşan kitapçı dükkanını, gelişen teknolojiye rağmen ayakta tutuyorlar. 'Soyadı Kanunu' sonrası Atatürk tarafından aileye verilen 'Kitapçı' soyadını taşımaktan gurur duyduklarını belirten Kitapçı kardeşler, ilerleyen yaşlarına rağmen her gün dükkanlarına gelip, kitapları raflara yerleştiriyor ve müşterileriyle ilgileniyor.
#Kitapçı KardeşlerBirçok yayınevi, telifi serbest kalan Memduh Şevket Esendal’ın eserlerini yayımlıyor. ‘Ayaşlı ve Kiracıları’yla tanınan ve modern Türk öykücülüğünün de kurucularından sayılan Esendal, sıradan insanların gündelik yaşamlarını anlattığı gerçekçi, yalın ve rahat üslûbuyla Çehov’a yakın bulunuyor. Siyasetçi kimliğiyle Cumhuriyet’in kurucu kadrosunda yer alan Esendal, yazar olarak müstear adlarla uzun yıllar kendini görünmez kılmıştı.
#Memduh Şevket EsendalAd ve soyadı değişikliği e-Devlet aracılığıyla yapılmaya devam ediyor. Bugüne kadar 298 bin 670 kişi soyadını, 134 bin 818 kişi ise adını değiştirirken, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, vatandaşların, genel ahlaka uygun olmayan, gülünç olarak değerlendirilen, yazım ve imla hatası olan ad ve soyadı değişikliğini e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecekleri açıklandı. Peki, isim soy isim değişikliği başvurusu e-Devlet ekranından nasıl yapılır? İşte, ad soyadı değişikliği başvuru ekranı ve ayrıntılar.
#E DevletMahkeme kararı olmaksızın sadece e-Devlet üzerinden isim değişikliği yapılabileceğine ilişkin haberler gündem oldu. Özellikle yabancı uyruklulara Türk isimleri verildiği, bu arada 20 bine yakın kişinin Fatih Terim adını almak için başvurduğu öne sürüldü. İddialara İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi. İşte madde madde, internetten isim-soyadı değişikliği...
#İsimHem hitap sözü hem de saygı ifadesi olarak kullanılan hatun ismi, Türkçede ve Arapçada kadın anlamına gelir. Soyadı kanunu ilan edilmeden önce Hatun kelimesi unvan olarak da kullanılmıştır. Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlarından biri olan Nene Hatun, buna örnek olarak gösterilebilir. Hatun adının anlamını, tarihçesi ve özelliklerini ayrıntıları ile derledik.
Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini atan ve bugünlere gelmemizi sağlayan Mustafa Kemal Atatürk birçok inkılap yapmıştır. Tarihe Atatürk İnkılapları veya Atatürk Devrimleri olarak geçen bu yenilikler çok sayıda farklı alanda yapılarak büyük bir etki yaratmıştır. Atatürk İnkılapları nelerdir? Atatürk İnkılaplarının özellikleri ve tarihleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Ken'an Rifâî Büyükaksoy, 1867 yılında dünyaya geldi. Kenan Rifai, yirminci yüzyılın ilk yarısında yaşayan islâm âlimleri arasında önemli yeri olan bir mutasavvıftır. İslâmiyet'in ilk tarikatlarından biri olan Rıfâiyye'nin İstanbul kanadını kurmuş, tarikatın görüşlerini 20. yüzyılın modern hayat şartlarına göre yorumlamış, 1908 ile 1925 arasında tarikatın yapmıştır. Osmanlı döneminde olduğu gibi cumhuriyet döneminde de, Türkiye'de pek çok entelektüel, yazar, edebiyatçı, sanatçıyı etkileyen Kenan Rifâî, 1925'te tekke ve zaviyelerin yasaklanmasını "Hakk'ın tasarrufu" olarak yorumlamıştır. Peki, Kenan Rifai kimdir? İşte, o isim hakkında detaylı bilgiler
#Kenan RifaiAlzheimer hastalığına dikkat çekmek ve bu konuda toplumsal bilinci artırmak amacıyla çekilen "Sadan Hanım: Bir İstanbul Hanımefendisi" belgeseli 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde gösterime girdi. Film Sadan Ünüvar’ın hastalık sürecini anlatıyor. Peki, Sadan Ünüvar kimdir?
#Sadan ÜnüvarAstroloji her zaman kişilerin ilgilerini çeken konulardan birini oluşturmuştur. Bu nedenden dolayı burçlar günümüzde bir hayli büyük bir öneme sahiptir. 21 Haziran tarihinde doğmuş bulunan kişilerin hangi burç olduğunu, bahsedilen burcun yükselenini, özelliklerini, 21 Haziran tarihinde gerçekleşen olayları ve bu tarihte doğmuş bulunan ünlüleri ve futbolcuları sizler için derledik.
#21 Haziran Hangi Burç Ve Burcu Ne?Bedrettin Dalan 1984’te çıkan Büyükşehir Yasası ile İstanbul’un ilk Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. “Haliç’i gözlerimin mavisi gibi yapacağım” vaadi hiç unutulmadı. Kumpas olduğu ortaya çıkan Ergenekon davasının bir numaralı firari sanığıydı. Şimdilerde siyasetten uzak bir yaşamı seçen Bedrettin Dalan’la, “Lakabım Çılgın Bedri” diye anlattığı bilinmeyen yönlerini konuştuk.
#GazetehaberleriRaymonde De Laroche, ilk lisanslı kadın pilot olarak dünya tarihine geçti. 22 Ağustos 1882 tarihinde Fransa'nın başkenti Paris'te doğan Raymonde De Laroche, henüz 28 yaşındayken tayyare lisansını almayı başardı. Bu başarısıyla başta Türkiye olmak üzere diğer ülkelerdeki kadınlara da örnek oldu. İlk Türk kadın pilot kimdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlk Kadın Pilot Kimdir?Çanakkale Savaşı'nın seyrini değiştiren Seyit Onbaşı (Koca Seyit) her yıl 18 Mart’ta anılıyor. Kurtuluş Savaşı'na da katılan Seyit Onbaşı, Soyadı Kanunu ile Çubuk soyadını aldı. Seyit Onbaşı, 1 Aralık 1939'da zatürreden vefat etti. Heykelleri dikilen, Seyit Onbaşı'nın anısına köyünün adı "Kocaseyit" olarak da değiştirildi. İşte Çanakkale Savaşı'nın seyrini değiştiren Seyit Onbaşı'nın hayatıyla ilgili bilgiler...
#Seyit OnbaşıÇanakkale Deniz Zaferi'nin 106. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla, Tarihi Gelibolu Yarımadası ve Türkiye'nin çeşitli noktalarında törenler düzenlendi. Öte yandan Çanakkale Savaşları'nda gösterdiği kahramanlıkla efsaneleşen Seyit Onbaşı'nın torunu Jandarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş Seyit Çabuk konuştu. "Dedemin adını taşıdığım için gurur duyuyorum" diyen Çabuk, sık sık Çanakkale Savaşları'nın yapıldığı yerleri ziyaret ettiğini de belirtti.
#ÇanakkaleÇanakkale Deniz Zaferi'nin 106. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla, Tarihi Gelibolu Yarımadası ve Türkiye'nin çeşitli noktalarında törenler düzenlendi. Öte yandan Çanakkale Savaşları'nda gösterdiği kahramanlıkla efsaneleşen Seyit Onbaşı'nın torunu Jandarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş Seyit Çabuk konuştu. "Dedemin adını taşıdığım için gurur duyuyorum" diyen Çabuk, sık sık Çanakkale Savaşları'nın yapıldığı yerleri ziyaret ettiğini de belirtti.
#ManisaDenizli'nin Beyağaç ilçesinde yaşayan 6 kardeşe, 1'inci Dünya Savaşı'nda şehit düştüğünü sandıkları dedeleri Hüseyin Akar’dan 4 milyon lira değerinde muz seraları olan tarla miras kaldı. Dedeleri öldükten 97 yıl sonra devletin aldığı kamulaştırma kararıyla mirastan haberdar olan kardeşlerden Nasuh Akar, "Çok şaşırdık, dedemizin kabrine gidip ziyaret etmek istiyoruz" dedi.
#Miras