Soyağacını öğrenmek isteyen vatandaşlar E Devlet'e akın etti.. İşte Soyağacı sorgulamada son durum

Güncelleme Tarihi:

Soyağacını öğrenmek isteyen vatandaşlar E Devlete akın etti.. İşte Soyağacı sorgulamada son durum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2018 12:15

Soyağacı sorgulama uygulaması E Devlet'ten hızla sorgulanmaya devam ediyor. Vatandaşların ilk gecede 3 milyon ardından o günün akşamına kadar 8 milyonu aşkın belge üretti soyağacı uygulamasında tahmini rakamın şuan için 10 milyonun üzerine çıktığı belirtiliyor. Rakam bu kadar büyük olunca yetkililerin vatandaşları uyardığı çok önemli konularda mevcut. Peki Soyağacı sorgularken dikkat edilmesi gerekenler nedir? İşte detaylar

Haberin Devamı

E-Devlet soyağacı sorgulama sayfasına büyük ilgi sürmeye devam ediyor. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce e-Devlet üzerinden verilen "Alt-üstsoy raporu" hizmeti kapsamında, 23.00 ila 07.45 saatlerinde üretilen belge sayısı 3 milyon 109 bin 468 oldu. "Alt-üstsoy raporu" sorgulama sayfasının yeniden açıldığı 14 Şubat gece yarısından bu sabaha kadar cevaplanan istek sayısı ise 8 milyon 141 bin 756'ya ulaştı.

"Alt-üstsoy raporu"nda bir gecede 3 milyon 109 bin 468 belge üretildi. Hizmet çerçevesinde verilen belgelerde 1800'lü yıllarda yaşayanların soyadlarının yer almasının nedeni de belli oldu.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce e-Devlet üzerinden verilen "Alt-üstsoy raporu" hizmeti kapsamında, 23.00 ila 07.45 saatlerinde üretilen belge sayısı 3 milyon 109 bin 468 oldu. "Alt-üstsoy raporu" sorgulama sayfasının yeniden açıldığı 14 Şubat gece yarısından bu sabaha kadar cevaplanan istek sayısı ise 8 milyon 141 bin 756'ya ulaştı.

Haberin Devamı

"MAĞDURİYETLERİN ÖNLENMESİ İÇİN KAYITLAR OLDUĞU GİBİ MUHAFAZA EDİLDİ"

Öte yandan, "Alt-üstsoy raporu" hizmeti çerçevesinde verilen belgelerde 1800'lü yıllarda yaşayanların soyadlarının yer almasının nedeni de belli oldu.  AA muhabirinin İçişleri Bakanlığından aldığı bilgiye göre, 21 Haziran 1934'te kabul edilen ve 2 Ocak 1935'te yürürlüğe giren Soyadı Kanunu ile ilgili uygulama, 1720 numaralı Soyadı Nizamnamesi ve 20/1 sayılı Soyadı Talimatnamesi'ne göre yapıldı.

Her aile reisi il, ilçe ve bucaklarda kurulan "Soyadı Tespit ve Tescil Komisyonları"na soyadını yazılı olarak bildirdi, bu soyadları nüfus aile kütüklerine tescil edildi. 2 Temmuz 1936'da ise bildirim süresi sona erdi.  "Alt-üstsoy raporu"nda, Soyadı Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ölü olduğu halde kayıtlarda sağ görünenlere, ölümleri daha sonraki yıllarda tescil edilen ve ölüm tarihleri itibarıyla Soyadı Kanunu'ndan önce ölen kişilere verilmiş olan soyadları, kendisi ve kanuni mirasçılarının mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla kayıtlarında olduğu gibi muhafaza edildi.

Haberin Devamı

SOYAĞACI SORGULAMA SAYFASI İÇİN TIKLAYIN

AY VE GÜN BİLGİSİ TAMAMLANDI 

Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 39'uncu maddesinde "Genel Müdürlük, nüfus kayıtlarına göre vatandaşların hicri veya Rumi tarihle yazılmış nüfus olaylarının tarihlerini miladi yıla çevirerek aile kütüklerine geçirmeye, doğum tarihlerinin ay ve günü belli olmayanların da eksikliklerini tamamlamaya yetkilidir. Doğum tarihlerinde doğum yılı yazılıp, doğum ayı ve günü yazılmamış olanların yaşlarının hesaplanmasında doğduğu yılın temmuz ayının birinci günü, ayı yazılıp da günü belli olmayanlar için de o ayın birinci günü başlangıç olarak alınır" hükmü yer alıyor. 
Genel müdürlüğün 2 Kasım 2012 tarihli ve 121166 sayılı oluruna istinaden doğum tarihlerinde ay veya gün bulunmayan kayıtlarda ay ve gün bilgisi tamamlandı.

Haberin Devamı

ALT ÜSTSOY RAPORU"NDA MERNİS'TE YER ALAN KAYITLAR ESAS ALINDI 


Arşivde bulunan bilgiler 1882 yılı kayıtlardan başlıyor. Elektronik ortamda tutulan Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'ne (MERNİS) esas olan kayıtlar ise 1904 yılı yazımına ait. 

Bu kayıtların olmadığı yerlerde 1925 yılında yersel yazım yapıldı. Yersel yazım yapılan yerlerdeki MERNİS kayıtları da 1925 yılı yazımına ait.  e-Devlet Uygulaması üzerinden sunulan "Alt-üstsoy Raporu" hizmetinde MERNİS'te yer alan kayıtlar esas alınıyor. MERNİS'in veri tabanında yer alan kayıtlar ile e-Devlet Uygulaması üzerinden alınan "Alt-üstsoy Raporu"ndaki kayıtlar arasında herhangi bir fark bulunmuyor.

 

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!