Güncelleme Tarihi:
e-Devlet İsim soy isim değişikliği başvuruları son başvuru tarihlerini Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü açıkladı. Kurumun sosyal medya hesabından yapılan duyuruya göre ad ve soyadı değişikliği başvuruları 24 Aralık 2022'ye kadar e-Devlet aracılığıyla da yapılabilecek. Kriterlere uyarak isim ve soy isim değişikliği yapacak olanların e Devlet'te "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" ekranından müracatlarını tamamlaması gerekecek.
İSİM DEĞİŞTİRMEDE SON TARİH NE ZAMAN?
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, vatandaşların, genel ahlaka uygun olmayan, gülünç olarak değerlendirilen, yazım ve imla hatası olan ad ve soyadı değişikliği başvuruları, e-Devlet aracılığıyla veya yazılı olarak ilçe nüfus müdürlüklerine 24 Aralık'a kadar yapabilecek.
E DEVLET'TEN İSİM DEĞİŞTİRME NASIL YAPILIR?
İl/İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması' hizmeti e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleşecek.
Başvuru yapabilmek için e Devlet'e giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
"Mobil İmza" veya "Elektronik İmza" onayınız gerekmekte. İstenen girişi yaptıktan sona başvuru ekranı açılacak ve adımları takip edebileceksiniz.
İSİM DEĞİŞİKLİĞİ E DEVLET BAŞVURU EKRANI
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, en çok değiştirilen ad ve soyadları açıkladı. Açıklamada uygulamanın 5 yıldır sürdüğü belirtilirken bugüne kadar 298 bin 670 kişinin soyadını değiştirdiği, 134 bin 818 kişinin ise ismini düzelttiği duyuruldu.
AD SOYAD DEĞİŞİKLİĞİ BAŞVURULARINI KİMLER YAPABİLİR?
Nüfus ve Vatandaşlık İşlemleri Genel Müdürlüğü'nce isim değişikliklerinin örneklerle anlatıldığı açıklamada, "Ad ve soyadlarında noktalama işareti eksiliği, harf eksikliği ve düzeltme işareti eksikliği bulunanlar ve değiştirmek isteyenler, (Yasmin/Yasemin, Memet/Mehmet, Melhat/Melahat, Çığdem/Çiğdem, Alı/Ali, Nıhal/Nihal, Ulku/Ülkü, Adem/Âdem, Bilal/Bilâl, Kazım/Kâzım, Kamil/Kâmil ve benzeri), 2525 sayılı Soyadı Kanunu'nda belirtilen umumi edeplere uygun olmayan ve gülünç ad veya soyadı olduğu değerlendirilenler, (Yalak, Kalas, Sıçan, Deli, Koyun, Top, Boynuz, Ördek ve benzeri), ayrı yazılmış olan adların birleştirilmesini (Ayşe Gül/Ayşegül) ya da bitişik şekilde yazılmış olan adların ayrı yazılmasını (Mehmetcan/Mehmet Can) talep edenler başvurmaları halinde il, ilçe idare kurulu kararı ile ad veya soyadları değiştirilebilmektedir" denildi.
Mahkeme kararı olmaksızın, ad ve soyadı değişikliklerinin sadece belirtilen koşullarda yapıldığı aktarılarak, "Yukarıda hem mevzuatsal hem de örneklerle açıklandığı üzere; ad ve soyadı değişikliği için mahkeme kararı gerekmekte, kanun kapsamında olan durumlarda, kişinin sadece başvurusu yeterli olmamakla birlikte il, ilçe idare kurulunun kararı gerekmektedir. Ayrıca 2017'de yapılan düzenleme ile ilgili istatistiki bilgiler, Genel Müdürlüğümüzce birçok defa paylaşılmış ve basın yayın organlarınca çok defa haber olmuştur. Arama motorlarında 'ad, soyadı değişikliği' ya da 'mahkeme kararı olmaksızın ad ve soyadı değişikliği' olarak aratıldığında 2018 yılından günümüze uygulama hakkında birçok haber bulunduğu da görülecektir" denildi.