Sosyal Medya Bağımlılığı haberleri sayfasında Sosyal Medya Bağımlılığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 537 Sosyal Medya Bağımlılığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sosyal medya kullanımı da giderek yaygınlaşırken, sosyal medya bağımlılığı ve insan üzerindeki etkileri de aynı paralelde artıyor. Uzmanlar, sosyal medyanın insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkileri konusunda uyarılarda bulundu.
#Sosyal MedyaRuh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Önder Sönmez, sosyal medya bağımlısı kişilerin sırf beğeni ve takipçi kazanmak için farklı davranışlarda bulunduğunu, beğeni kazanmayınca da bunalıma girdiklerini belirtiyor. Sönmez, "Madde bağımlılığı, sigara bağımlılığı ve kumar gibi. Kişi beğenilince haz alıyor, bu haz o bağımlılığı tetikliyor ve daha ileri giderek yapılmayacak hareketler yapıyorlar" dedi.
#Sosyal MedyaSosyal medyanın hayatımızdaki hızlı yükselişinden sonra kişisel hesaplarımız sanki kendi dünyamızın bir yansıması oldu. Paylaştığımız fotoğraf ve videolar, aldığımız yorumlar ve beğeniler, gittiğimiz yerler ve yediğimiz içtiğimiz her şeye kadar sosyal medyada gösterir olduk. Hatta bu durum öyle bir hal aldı ki insanlar artık birbirleri ile gizliden rekabete girmeye başladı.
#Sosyal MedyaAvustralya'da gerçekleştirilen ve sonuçları International Journal of Eating Disorders Dergisi'nde açıklanan araştırma, gençlerde sosyal medya kullanımı ile yeme davranış bozukluklarının ilişkili olduğunu ortaya çıkardı. Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız araştırmayı anlattı, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Sosyal Medyanın ZararlarıMükemmel fotoğraflar, kusursuz hayatlar… Alice harikalar diyarı değil, sosyal medya… Sosyal hayatlarımızdan psikolojimize kadar her noktada belirleyici olan sosyal medya özellikle de ilişkilerde yepyeni bir sorunun doğmasına neden oldu; dijital kıskançlık… Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, yeni nesil ilişkilerin bir numaralı sorunu olan dijital kıskançlık ile ilgili görüşlerini aktarıyor.
#Sosyal Medya BağımlılığıSanal dünya insanları yalnızlığa mı sürüklüyor? Psikoloji Bölümü’nden Uzman Klinik Psikolog Berra Baş, özellikle sosyal medyanın insanların hayatına girmesi ile ‘sosyal izolasyon’un başladığını bunun da yalnızlık psikolojisini ortaya çıkardığını söyledi.
#Sosyal Medya Asosyal Yapıyorİngiltere bu aralar Instagram’ın süresiz olarak yasaklanmasını konuşurken gelin sürece şöyle bir göz atalım. Hatırlarsanız 2017 yılında yine İngiltere’de “İntihar vakalarında sosyal medyanın etkisi” konulu bir araştırma yapılmış, Instagram’ın “Ruh sağlığını en kötü etkileyen platform” olduğu sonucu çıkmıştı.
#InstagramKalp krizi günümüzde gençlerde daha sık görülmeye başladı. Uzmanlar gizli kalp hastalıklarına dikkat çekerken uyarıyor: “Korku evleri, bilgisayar oyunları, futbol maçları, sosyal medyada takipçi kazanmak için yapılan şakalar, aşırı heyecana yol açarak krizi tetikleyebilir!” Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Özkan, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Sosyal MedyaGün geçtikçe daha geniş kitlelere yayılan sosyal medya kullanımı, doğru yönetilmediği takdirde ruhsal hastalıklardan, ailelerin parçalanmasına kadar birçok probleme yol açıyor. Kendini yalnız hisseden kişilerin sosyal destek için bu mecralara yönelmesi, gerçek yaşamdaki ilişkilerinin daha da kötüye gitmesine neden oluyor. Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, aşırı sosyal medya kullanımının yaratacağı sorunları ve çözüm yollarını anlattı.
#FacebookSosyal medya yaşantımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Son 2 yıldır çiftlerin birbirlerinden en çok şikayet ettikleri konuların başında geliyor “ eve gelir gelmez elinde telefonu, saatlerce facebookta, instagramda sörf yapıyor” diyerek söylenen çiftlerin sayısı giderek artıyor.
#Sosyal Medyada Geçirilen ZamanGünümüz çocukları telefonuyla ailelerinden daha yakın. Uyandıklarında ilk önce telefonlarına bakıyorlar, uyumadan önce de son gördükleri yine telefonları… ‘Günaydın’ları da telefon ‘iyi geceler’i de… Sosyal medya ile gönül bağları var ve kopamıyorlar. Telefonlarının son model olması için ailelerine baskı yapıyorlar ve kimliklerini sosyal medya üzerinden geliştiriyorlar. Birçoğunun sosyal medya hesapları ve cep telefonları çoğu zaman yetişkinlerin onaylamadığı içeriklerle dolu. Birbirleriyle görüntülü konuşmalar yapıp, özel videoları ve fotoğrafları birbirleriyle paylaşabiliyorlar. Araları bozulduğunda ise bu içerikler bir tehdit unsuruna dönüşebiliyor. Kimi çocuklar haberleri olmadan çeşitli sosyal medya gruplarına ekleniyor ve cinsel içerikli görüntülere maruz kalabiliyor. Kimileri ise sosyal medyayı arkadaşlarının paparazziliğini yapmak için kullandığını söylüyor. Hem çocuklara hem de Psikolog Serap Duygulu’ya günümüz çocuklarının sosyal medya alışkanlıklarını sorduk.
#Ömür KurtAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, CNN TÜRK canlı yayınında soruları yanıtlıyor. Bakan Tunç, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa ettiği iddialarıyla ilgili, "Bunlar kasıtlı olarak ortaya atılan iddialar. Ekonomi hedeflendi. Milletimizin aynı alım gücüne erişmesi ve enflasyonun tek haneye inmesi için büyük bir çaba var ve bu da gerçekleşecek. Ekonominin bu hedeflerinin yakalanamaması için manipülasyon yapanlar var. Bu şekilde halkı yanıltıcı bilgileri yayanlarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bir soruşturma başlattı" ifadelerini kullandı.
#Yılmaz TunçAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, CNN TÜRK canlı yayınında soruları yanıtladı. Bakan Tunç, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa ettiği iddialarıyla ilgili, "Bunlar kasıtlı olarak ortaya atılan iddialar. Ekonomi hedeflendi. Milletimizin aynı alım gücüne erişmesi ve enflasyonun tek haneye inmesi için büyük bir çaba var ve bu da gerçekleşecek. Ekonominin bu hedeflerinin yakalanamaması için manipülasyon yapanlar var. Bu şekilde halkı yanıltıcı bilgileri yayanlarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bir soruşturma başlattı" ifadelerini kullandı.
#Adalet BakanıBilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Güvenli İnternet Merkezi tarafından yapılan araştırmada, ortaokul ve lise öğrencilerinin dijital oyun bağımlılıkları üzerinde etkili olan faktörlerin ‘yalnızlık ve sıkıntı’ olduğu belirlendi.
#Bilgi Teknolojileri Ve İletişim KurumuInstagram’ın geçtiğimiz günlerde kapatılmasının ardından gençler, farklı sosyal medya platformlarında tepkilerini dile getiriyor. Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, “Sosyal medyaya erişimin kapatılması, yeni nesilde anksiyete ve stres yarattı” diyor.
#InstagramÇalışanların mesai saatleri içerisinde sosyal medyada geçirdiği zaman artıyor. AVITA’nın araştırmasında, çalışanların iş dışı aktivitelere ayırdığı sürenin günlük ortalama 3 saat olduğuna dikkat çekilirken, en çok zaman harcanan aktivitenin sosyal medya kullanımı olduğu belirtiliyor.
#HİKMET NAKİLCİOĞLUDeniz Akkaya’nın 16 yaşındaki kızıyla karakolluk olmaya kadar varan çatışması, birçok ailede de benzer sorunların yaşandığını ortaya çıkardı. Aslında konu magazinden de öte neredeyse her evin sorunu. Uzmanlar bu çatışmanın kaynaklarını ve çözüm yollarını Hürriyet’e anlattı...
#Deniz AkkayaO dünyada milyonlarca kişinin parmakla gösterdiği ve kimi zaman gizlice kimi zaman da açık açık özendiği biri. Dile kolay... Milyon dolarlara sahip bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Çok varlıklı bir ortamda büyüdü. Yıllar sonra bir yetişkin olduğunda anlattığına göre bu süreçte bazı zorluklar da çekti. Ama yine de parasal açıdan hiçbir eksiği olmadan 40'lı yaşlarına geldi.
#Paris HiltonGoogle'ın Kanada hükümeti ile anlaşmasının ardından Türkiye'de de 'Dijital Telif Yasası' çalışmaları hızlandı. Dijital telif yasası ile ilgili konuşan Doç. Dr. Ceren Yegen, yasanın hayata geçmesinin ardından tematik iş kollarının oluşabileceğinin altını çizdi. Peki bu yasa başka hangi pozitif sonuçları beraberinde getirir? Dünyada dijital geleceği şekillendirmek için başka ne tür çalışmalar var? Doç. Dr. Yegen ile mercek altına aldık.
#Dijital Telif YasasıNicolas Cage, dünya prömiyerini eylül ayında Toronto Uluslararası Film Festivali’nde yapan “Dream Scenario” (Rüya Senaryo) filminde başrolü üstlendi. Ünlü aktör sürreal komedide bir anda herkesin rüyalarına girmeye başlayan ve sosyal medyada viral olan Profesör Paul Matthews’u oynadı. Önce viral sonra hayatı altüst olan Paul’u canlandıran dünyaca ünlü yıldızla günümüz toplumunun yeni düzeninde sosyal medya ve teknolojinin etkisini konuştuk.
#Nicolas CageNicolas Cage, dünya prömiyerini eylül ayında Toronto Uluslararası Film Festivali’nde yapan “Dream Scenario” (Rüya Senaryo) filminde başrolü üstlendi. Ünlü aktör sürreal komedide bir anda herkesin rüyalarına girmeye başlayan ve sosyal medyada viral olan Profesör Paul Matthews’u oynadı. Önce viral sonra hayatı altüst olan Paul’u canlandıran dünyaca ünlü yıldızla günümüz toplumunun yeni düzeninde sosyal medya ve teknolojinin etkisini konuştuk.
#Nicolas Cage“Sabah uyanır uyanmaz ilk yaptığım iş hemen cep telefonuma bakmak oluyor. Evde, okulda, işyerinde hatta araç kullanırken bile elim hep cep telefonunda... Gün içinde sosyal medya sitelerine giriş yapmadığım zaman kendimde bir eksiklik duygusuna kapılıyorum ve bu durum hem fiziksel hem de mental olarak yorgun hissetmeme yol açıyor” diyorsanız... Sizi bir süreliğine sosyal medya detoksu yapmaya davet ediyorum.
#Sosyal Medya DetoksuGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarGünümüzde dünya genelinde yasal ve kayıtlı olarak 100 milyar dolar değerinde bir küresel endüstri halini alan dijital oyun sektörünün geçmişi tahmin ettiğimizden daha eskilere dayanıyor. 1952 yılında İngiltere’de, Cambridge Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri profesörü Alexander Shafto Douglas tarafından geliştirilen OXO adlı bilgisayar oyunu, pek çok kaynak tarafından dijital oyunların ilki olarak kabul ediliyor.
#Konuk YazarSon günlerde dünyanın konuştuğu isim Nusret Gökçe, Dünya Kupası finalinde sahada çektirdiği fotoğraflar ve videolarıyla dünyanın gündemine oturdu. Özellikle Arjantin’in kaptanı ve dünya futbolunun gözdesi Messi ile olan görüntüleri sosyal medya gündemini altüst etti. Ana haber bültenleri, dünyaca ünlü spor yazarları hâlâ bu görüntüleri konuşuyor ve Nusret Gökçe bugüne kadar almadığı ağır eleştirilerin hedefi oluyor. Bu yazımda kendisiyle iki kere röportaj yapan bir gazeteci olarak iki ayrı Nusret’ten bahsetmek istiyorum.
#Barbaros TapanYaşamınızın her anını ve tüm aktiviteleri sosyal ağlarda paylaşma isteğiniz varsa, sosyal ortamlarda bile sosyal ağlara odaklanıyorsanız, internet bağlantısı olmadığında ya da sosyal medyadan uzak kaldığınızda huzursuz ve yoksunluk hissediyorsanız, o zaman dikkat!
#Buğra BuyrukçuGünümüzde vazgeçilemeyen bir tutku haline gelen sosyal medya; güncel gelişmelerden haberdar olma, anlık olarak bilgi paylaşımında bulunma, sanal topluluklar oluşturma ya da üye olma gibi amaçlarla sıklıkla kullanıyor. Bunun yanı sıra; iş ağını genişletme, sanal oyun oynama, profil oluşturma, film izleme, müzik dinleme, gazete okuma, iş ilanlarını takip etme ya da kişilerin ihtiyaç ve isteklerini karşılama adına alışverişte bulunmak için de sıklıkla tercih ediliyor.
#Konuk YazarDaha önce çocukların ölümüne neden olduğu için hakkında TikTok'a dava açılan tehlikeli 'bayılma' meydan okuması bu kez de İskoçya'da bir çocuğun canını aldı. 14 yaşındaki oğlunu kaybeden acılı anne aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.
#Bayılma ChallengeGüvenilir kamuoyu araştırmalarını yansıtmaya çalışıyorum. Kamuoyu araştırmaları bir anlamda gece görüş dürbünü gibi bir görev yapıyor. Bir anlamda da siyasetin yüzüne ayna tutuyor. İşini ciddi olarak yapan anket firmalarımız var. Ama içlerinde muhalefetin algı operasyonuna soyunanlar da var. Hatta onların önemli bir kısmı işi kampanyaya dönüştürdü. Hisseli harikalar kumpanyası gibi bir oy verene iktidar garantili anket servis edenler piyasayı kapladı. Yakında şapkadan tavşan çıkaracaklar. Onların araştırmalarına ise mesafeli duruyorum.
#SeçimVideo paylaşma platformu TikTok sık sık yayınlanan videolardaki meydan okumalar sebebiyle yaşanan kazalar ve hatta ölümlerle gündeme gelmeye devam ediyor. Son olarak ‘bayılma’ meydan okuması sebebiyle hayatını kaybeden iki kız çocuğunun ailesi şirkete dava açtı ve yaşanan büyük tehlike bir kez daha manşetlere taşındı.
#TiktokCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, "We Are Social, 2021 yılının ilk çeyreğinde yayınladığı küresel internet kullanımı raporunda bağlılığımızı ortaya koymakta. Ülkemizde internette geçirilen günlük süre 7 saat 57 dakika. Günlük uyku ihtiyacımızın 8 saat olduğu düşünülürse, günlük uyuduğumuz süre kadar internette vakit geçiriyoruz" dedi.
#İnternet BağımlılığıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ilk Türk müziği ilkokulu olan Palet Türk Müziği İlkokulu'nun açılışını gerçekleştirdi. Kemal Batanay 2. Sınıf öğrencileri şarkı seslendirirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da çocuklara eşlik etti.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeşilay Danışmanlık Merkezleri açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında aileleri sosyal medya ve internet konusunda uyararak, "Günümüzde internete erişimin fevkalade kolaylaşması ve sosyal medya platformlarının kontrolsüz şekilde yaygınlaşması eskiden beri bildiğimiz bağımlılıklara yenilerini eklemiştir. Teknoloji tabanlı bu yeni bağımlılık türleriyle de mücadele Yeşilay'ımızın sorumluluk alanına girmektedir. Öyle bir dönemdeyiz ki artık 1 yaşından itibaren tüm çocukların elektronik cihazlar karşısında saatlerce hipnotize olmuş gibi kaldığını görebiliyoruz" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeşilay Danışmanlık Merkezleri açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında aileleri sosyal medya ve internet konusunda uyararak, "Öyle bir dönemdeyiz ki, artık bir yaşından itibaren tüm çocukların cep telefonu, tablet, bilgisayar veya televizyon ekranı gibi elektronik cihazlar karşısında saatlerce hipnotize olmuş gibi kaldığını görebiliyoruz. Anne babalar kendilerine vakit ayırmak uğruna kolaycılığa kaçarak ve çoğu defa farkında olmadan çocuklarını bu tür elektronik cihazların ve oralarda muhatap oldukları içeriklerin bağımlısı yapabiliyorlar" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan95 ülkede Ülke Yeşilayları ile bağımlılıklarla mücadelesini sürdüren Yeşilay, aralarında UNODC, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrolü ve Suç Önleme Birimi, Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley gibi kurumlardan isimlerin de bulunduğu 14 ülkeden 40 bilim insanının katılımıyla Uluslararası Bağımlılık Kongresini düzenledi.
#Yeşilay