Paylaş
Özellikle gençlerdeki etkisi; yetersiz hissettirme, alışveriş yapma isteği uyandırma ve değersizleştirme üzerineydi. Sosyologlar son iki yıldır Instagram’a “Aşırı sosyal medya kullanımı gerçekleştiğinde uyarı penceresinin çıkması, platformların ruh sağlığı sorunları olan kullanıcıları tespit etmesi ve destek alabilecekleri yerlerin duyurusunu gizlice yapması” konusunda uyarılar iletiyor ama nafile.
Gençler üzerinde yapılan bir ankette hemen hepsi “Özellikle moda markaları, ünlüler ve diğer reklam amaçlı hesaplar dijital olarak oynanmış fotoğraf kullandığında uyarı konulması”nı talep etmiş ama Instagram bunları da kulak arkası etmişti.
İran’da gençler arasında intihar, kendine zarar verme, evden kaçma gibi durumlar çoğalınca “Instagram”a yasak geldi. Şimdi Hindistan, İngiltere ve Çin’de bu yasaklamalar konuşulurken, sosyal medya platformları ilk defa yapılan uyarıları dikkate alacak gibi gözüküyor.
Gençlere bu noktada tavsiyem canınızı sıkan, yediği, içtiği ve giydiğiyle sürekli ön planda olan yakın çevrenizi sessize alın ve sadece istediğiniz zaman girip sayfasına bakın. İlham adı altında yayınlanan onlarca görsel ve video gerçekten ilham olmadığı gibi “Ulaşılmaz hayatları cep telefonu ekranına taşıyarak, başardığınız her şeyi bir kalemde değersizleştirme etkisine sahip olduğundan” sosyal medyada olan, biten her şeyi görmezden gelmek elinizde.
Instagram fenomeni olmak da zor!
Instagram fenomenleri açısından da durum pek iç açıcı değil. Yedikleri binlerce hakareti sindirip, gelen hediyeler, bedava tatiller ve eşyalarla coşarken takipçi sayıları azalınca intiharın pençesine de düşebiliyorlar. En son Yunanistan’da lüks bir yatta intihar eden Instagram fenomeni Sinead McNamara, ilk belirlemelere göre duygu durum bozukluğu ile savaşıyordu. Youtuber Cem Kormaz’ın intiharı, ABD’li Youtuber Stevie Ryan’ın şüpheli ölümü, Frank Wolf, Freddy E., Daniel Kyre, Amanda Todd, Justin Carmical, Nathan Wills, Elliot Rodger gibi sosyal medya fenomenlerinin birbiri ardına gelen intiharları sizde hala bir şüphe uyandırmadıysa telefonunuzu yavaşça elinizden bırakın ve karşınızdakinin yüzüne bakın. Bunlar fikrimce emeksiz yemeğin korkunç sonuçları.
İnanın içinde yaşadığımız, emek verdiğimiz hayatla Instagram’ın ilgisi, alakası yok. Sessizce dağılalım ve minik, kendi halinde hayatlarımızın aslında ne kadar mutlu olduğunu hatırlayalım.
YASEMİN CANDEMİR
Paylaş