Dikkat! Sosyal medya bağımlısı olabilirsiniz

Yaşamınızın her anını ve tüm aktiviteleri sosyal ağlarda paylaşma isteğiniz varsa, sosyal ortamlarda bile sosyal ağlara odaklanıyorsanız, internet bağlantısı olmadığında ya da sosyal medyadan uzak kaldığınızda huzursuz ve yoksunluk hissediyorsanız, o zaman dikkat!

Haberin Devamı

Dikkat Sosyal medya bağımlısı olabilirsiniz

Çünkü sosyal medya bağımlılığı tehlikesiyle karşı karşıyasınız demektir. Günlük yaşantımızın bir parçası haline gelen sosyal medya, her ne kadar haber ve bilgi alma ile bilgi yayma aracı olsa da aşırı kullanımı bağımlılığa dönüşerek, tedavi edilmesi gereken bir davranış bozukluğu haline gelebiliyor. Günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen sosyal medya platformları artık yeni bir bağımlılığın ortaya çıkmasına da neden oldu. Özellikle ergenlik döneminde başlayan ama tüm yaş gruplarını da etkisi altına alan sosyal medya bağımlılarının sayısı her geçen artıyor. Üstelik kullanıcılar, bağımlı olduklarının da farkına varamıyor. Eğer siz de gün içerisinde sosyal medya veya bilgisayar oyunlarında iki saatten fazla vakit geçiriyorsanız, o zaman ‘bağımlılık tehlikesiyle’ karşı karşıya olduğunuzu bilmeniz gerekiyor. Çünkü dünyanın önde gelen sosyal paylaşım platformlarında yoğun bir şekilde zaman geçirmek, hızla bağımlılığa dönüşüyor ve bu durum kişilerin hem iş hem de sosyal hayatını olumsuz etkiliyor. Çünkü bağımlılık bir davranış bozukluğudur ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Dikkat Sosyal medya bağımlısı olabilirsiniz

RUHSAL VE FİZİKSEL SAĞLIĞI ETKİLİYOR

Sosyal paylaşım siteleri ağırlıklı olarak ergenler ve yetişkinler, bilgisayar oyunları ise çocuklar tarafından oldukça fazla kullanılıyor. Dünyada 3 milyardan fazla insanın aktif biçimde sosyal medya kullandığı belirtiliyor. Araştırmalar da günde ortalama iki saatimizi sosyal medyada geçirdiğimizi gözler önüne seriyor. Bağımlı kişiler ise maalesef günün büyük bir kısmını internet ortamında geçirebiliyor. Bu durum, bağımlılığın oluşmasına neden olurken aynı zamanda gün içerisinde maruz kalınan ileti saldırısı da dikkatimizi dağıtıyor, zihnimizi meşgul ediyor. Sosyal medya bağımlılığının beraberinde depresyon ve içe kapanıklılığı da getirmesi, ruhsal ve fiziksel sağlığımızın bozulmasına, yaşam biçimimizin değişmesine yol açıyor. Ayrıca sosyal medya bağımlılığı olan kişilerin mesleki, ailevi ve sosyal ilişkileri de ciddi ölçüde bozuluyor.

Haberin Devamı

Dikkat Sosyal medya bağımlısı olabilirsiniz

SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Her şeyde olduğu gibi sosyal medyanın da aşırı kullanımı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Ne yazık ki birçok kişi, sosyal medya bağımlısı olduğunu fark etmiyor ve gün geçtikçe daha fazla internette vakit geçirmeye başlıyor. Peki sosyal medya bağımlısı olduğunuzu nasıl anlarsınız? Sosyal medya bağımlılığının belirtileri neleredir? Gelin kısaca bunlara bir değinelim:

*Sosyal medya araçlarını günde iki saatten fazla kullanıyorsanız,
*Sabah uyanır uyanmaz sosyal medyaya bakıyorsanız,
*Sürekli çevirim içi olma isteğiniz varsa,
*Sosyal ortamlara girdiğiniz zamanlarda bile sosyal ağlarda vakit geçiriyorsanız,
*Arkadaşlarınızla ya da ailenizle iletişim kurmaktan uzaklaşmaya başladıysanız,
*İnternet bağlantısı olmadığında ve sosyal medyadan uzak kaldığınızda huzursuz oluyorsanız,
*Sosyal medya kullanmadığınız zamanlarda yoksunluk hissediyorsanız,
*Günlük yaşamınızın her anını sosyal ağlarda paylaşmaya başladıysanız,
*Takip ettiğiniz kişilerle kendi hayatınızı kıyaslama dürtüsüne girdiyseniz, o zaman siz de bir sosyal medya bağımlısı olmuşsunuz demektir. Bu sıraladığımız maddelerden birkaçını bile kendinizde gözlemliyorsanız ve özellikle sosyal medyadan uzak kaldığınızda yoksunluk duygusu hissediyorsanız, bunun bir bağımlılık belirtisi olduğunu ve davranış bozukluğu sinyalinin çalmaya başladığını bilmelisiniz.

Haberin Devamı

DAVRANIŞ BOZUKLUĞU TEDAVİ EDİLMELİDİR

Sosyal medya bağımlılığına bağlı gelişen davranış bozukluğunun mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bu tip tedavilerde genellikle ortalama 3 ay gibi süreye ihtiyaç duyulur. Bu süre zarfında, sosyal medyada zaman geçirmek yerine arkadaşlarınızla yüz yüze iletişim kurmak size daha iyi gelecektir. Ayrıca kişinin bağımlılığa dönüşen davranışı yerine başka bir davranış koyulması, yeni hobiler edinmesi ya da becerilerine yönelik etkinliklere katılması önemlidir. Herhangi bir yan etkisi olmayan hipnoterapi de bağımlılık tedavilerinde kullanılan etkili yöntemlerden biridir. Bunun yanı sıra tedavide genel rahatlama sağlama konusunda akupunktur ve fitoterapi de kullanılabilir. Ancak yöntem ne olursa olsun, bağımlılığın mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları