Yapay zekânın etkisi, uzaktan çalışma, değişen ekonomik baskılar, aranan eleman açığı 2025’te işgücü piyasasını zorlaştıracak unsurlar. Yapay zekâ teknolojisi hem işe alım süreçlerinde hem de iş yapış süreçlerinde etkili olacak. CEO’larla yapılan son ankete göre Türkiye de dahil hemen hemen tüm ülkelerde 2025’te, işgücü piyasasının en önemli sorunu, nitelikli işgücü eksikliği olacak. Peki, 2025 yılında işgücü piyasasında neler bekleniyor, yeni yılda gündemde neler olacak?
#Noyan DOĞANFaiz indirimlerinin etkisiyle dış piyasada iyimserlik sürüyor. Avrupa tarafında gelişmeler beklendiği seyirde devam ederken, ABD için aynı şeyi söylemek zor. ABD tahvil faizlerinde yükseliş, dolarda değerlenme, Euro’da ise zayıflama korunuyor. Altın fiyatlarında ise ralli yeni zirve denemelerine devam ediyor. Dış piyasaların bu dönem için yumuşak karnı Ortadoğu. O yöndeki gelişmelere altın ve petrol fiyatları dışında duyarlılık zayıfladı. Borsalarda devam eden çıkış trendleriyle dışarıda bahar havası korunuyor.
#FAİZ İndirimiTürkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu sonuçlarına göre; 2023 yılında Türkiye’de yüzde 132 büyüme gösteren e-ticaret satış hacmi, 1.855 milyar TL'ye ulaştı. Önceki yıllara göre 2023'te işlem sayısının yıllık büyüme oranı ise yüzde 23 oldu ve 2023 Türkiye’sinde 6 milyar adete yakın e-ticaret işlemi gerçekleşti. Buradan da ortalama sepet büyüklüğü 2023 yılında yüzde 108 büyüdü ve bir önceki yıla göre 255 TL artarak 492 TL’ye yükseldi.
#E-TicaretAvrupa Merkez Bankası (ECB) 5 yıl sonra 25 baz puan ile faiz indirim sürecini başlattı ve faizi yüzde 4.25’e çekti. Şimdi faizi gevşeterek ekonomiye bir anlamda soluk vermek amaçlanıyor. ECB’nin temmuzda faizi sabit tutacağı, eylülde tekrar indirime gidebileceği öngörüleri öne çıkmış durumda. Temkinli duruş hâlâ var. Piyasalara etkileri zayıf kalsa da öncü merkez bankalarından birinin faiz indirim sürecini başlatmış olması olumlu bir gelişme. En büyük ticaret ortağımız olan Euro Bölgesi’nde, faizdeki düşüşle sağlanacak ekonomik canlılık, Türk ekonomisine orta ve uzun dönem olumlu yansıma gösterebilir.
#Avrupa Merkez BankasıTicaret Bakanı Mehmet Muş, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığının 2023 Yılı Bütçe sunumunu yaptı. Bakan Muş, fiyat artışlarına ilişkin yaptığı konuşmada, şubat ayında patlak veren Rusya-Ukrayna savaşının, özellikle enerji ve gıda sektörü kaynaklı olarak söz konusu fiyat artışlarını körüklediğini söyledi.
#Ticaret BakanlığıYıla gelecek ayların popüler trendlerini, en çok konuşulacak başlıklarını tahmin ederek, yeni umutlarla girmek âdetten. Artık sadece teknolojinin ya da moda olanın değil, pandeminin yarattığı koşulların da yüksek etkisini hissediyoruz. Koşullar yaratıcılığı teşvik ediyor, yeni kulvarlar ortaya çıktıkça kesin sonuçlar öngörmek de zorlaşabiliyor. Bunların dışında 2022’de neler yükselişe geçecek, neleri normalleştirmeye başlayacağız, en çok hangi lezzetleri tadacağız? Hepsini bir de alanında uzman isimlere sorduk...
#Türk MutfağıTürkiye, salgının küresel ekonomileri derinden etkilediği 2020’de yaklaşık 8 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım (UDY) çekti. Yatırımlar bir önceki yıla göre düşüş gösterse de Türkiye’nin küresel uluslararası doğrudan yatırımlardan aldığı pay yüzde 1’e çıktı. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, “Bu dönemde UDY düşse de Türkiye’nin küresel daha az etkilendiğini görüyoruz” dedi.
#GazetehaberleriCovid-19'un dünya çapında yayılmasıyla, yılbaşını kutlamak pek de neşeli görünmeyebilir. Bununla birlikte, sosyal mesafe önlemlerindeki ve Koronavirüs vakalarındaki artışlara rağmen tüm dünya, kaygıyı hafifletebilecek bir yılbaşı için hazırlanıyor. Tüketiciler bu yılbaşında büyük bir harcama yapmayı hedeflerken siber dolandırıcılar sinsice beklemeye devam ediyor. Peki yeterli güvenliği sağlamak için ne yapmalı?
#HackerKPMG’nin hazırladığı Venture Pulse raporu, 2019’un üçüncü çeyreğindeki girişim yatırımlarını inceledi. Rapora göre, 55,7 milyar dolarlık yatırımların aslan payını alan ABD işlem sayısı ve hacimle liderliği kimseye kaptırmıyor, Avrupa rekor yatırımla yola devam ediyor, Asya’da ise kırılganlık sürüyor. Tüm dünyadaki siber güvenlik girişimlerinde rekor büyüme bekleniyor.
#TeknolojiTürkiye'de 58 yıl önce "Devrim" arabalarıyla gerçeğe dönüşen ve kısa süren yerli otomobil rüyası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde kurulan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) çalışmalarıyla bugün yeniden gerçeğe dönüştürülüyor.
#Yerli Otomobil12 yıl önce kurulan Limera, İngiltere’den Sırbistan’a, İtalya’dan İsveç’e kadar 36 ülkeye saklama kapları ihraç ediyor. Ürünlerinin özellikle İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde meyve kabı olarak kullandığını anlatan Limera Genel Müdürü Muhammet Ali Kul, “Önümüzdeki dönemde Ar-Ge çalışmalarıyla ülkelere özel gıdalara yönelik üretim yapmayı planlıyoruz” dedi.
#GazetehaberleriKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: "Turizm Geliştirme Fonu’yla ilgili özel sektörle gerekli görüşmelerimizi yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Yeni yıldan itibaren özel sektörle birlikte ortak kararlar alarak rakip gördüğümüz ülkelerin çok daha üzerinde bir performansla turizmimizi geliştirmeye devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.
#TurizmMobil cihazlar, uygulamalar, sosyal medya ve bağlantı teknolojilerinin birbirine bağlı biçimde yükselişi geçtiğimiz yıl hız kesmedi ve görünen o ki 2017’ye de en önemli yenilikleri bu alanlarda göreceğiz. Bunlara ek olarak sürücüsüz otomobiller, drone’lar, asistan robotlar, yapay zeka, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik ile sanal gerçeklik 2017’de dünyayı değiştirmeye devam edecek.
#TeknolojiTÜRKİYE’nin tekstil ve hazır giyim sektöründe sahip olduğu rekabet gücünün en etkin şekilde yansıdığı alanlardan biri de ev tekstili. 5.5 milyar doları bulan ihracatı ile pazarın Türkiye’deki büyüklüğü 13 milyar dolara ulaştı. Dünyanın en sofistike pazarlarından biri olan AB’nin en büyük tedarikçisi olan Türk ev tekstili sektörü, global ticarette de ilk 4 oyuncu arasında yer alıyor.