Güncelleme Tarihi:
Medyada 2016 yılı boyunca en yoğun işlenen teknoloji konuları şüphesiz akıllı telefonlar, uygulamalar, yeni geliştirilen yardımcı robotlar, farklı amaçlar için kullanımı öngörülen drone’lar ve elbette Google’ın başını çektiği sürücüsüz otomobiller oldu. Çok konuştuklarımızın önemli bölümü henüz hayatımızda kendine yer bulmuş değil. 2017 ise bu kırılımın yaşanacağı yıl olacak gibi görünüyor.
Dijital alanda teknolojiden tasarıma, stratejiden, operasyona kadar her türlü hizmeti veren Related Digital Group şirketinin uzmanlarına göre, bireylerin ve şirketlerin yaşam tarzını kökten değiştirecek teknolojiler; tüketim alışkanlıklarını da etkileyecek ve dijital pazarlama için yeni fırsatlar doğacak.
15 yılı aşkın deneyimiyle dünyanın ilk dijital pazarlama servis sağlayıcıları arasında yer alan Related Digital Group, son birkaç yılda önemli gelişmeler kaydeden ve 2017’de doğrudan ve dolaylı olarak hayatımızı değiştirecek 10 teknolojik gelişmenin şunlar olacağını öngörüyor:
1 - NESNELERİN İNTERNETİ
Son birkaç yıldır teknoloji trendleri arasında yerini koruyan nesnelerin interneti; İngilizce yaygın bilinen adıyla Internet of Things (IoT), yaşantımızda çok önemli değişimler müjdeliyor. Kullandığımız tüm cihaz ve eşyaların birbirlerine ve internete bağlanmasını mümkün kılacak olan IoT sayesinde yerden ve zamandan bağımsız biçimde nesneleri yönetmek mümkün olacak. Sadece kişisel eşyalar değil; otomobiller, su sayaçları, sulama fıskiyeleri ve sokak lambaları için de geçerli olacak. Pek çok teknolojiyi kullanacak olan Nesnelerin İnterneti için ses ve görüntü tanıma, sensör ve yakın saha iletişimi gibi alanlardaki imkanlardan faydalanılacak. 2017’de internete bağlı akıllı eşyaların hayatımızdaki yerinin artması, dijital pazarlama için de önemli fırsatlar yaratacak.
2- DRONE’LAR VE YARDIMCI ROBOTLAR
Hayatımıza yaklaşık 10 yıl önce oyuncak olarak giren ve sonrasında hobi haricinde ticari kullanımı fark edilen drone, 2017’nin yıldızı olacak. Amazon’un teslimatları drone’larıyla yapacağını duyurması, pek çok şirketi bu konuda yüreklendirdi. Yapılan testler de olumlu sonuçlar verdi. Kargo şirketleri de drone’la teslimat için kolları sıvadı. Profesyonel olarak film çekimlerinde ve askeri amaçlı da kullanımı artan drone için pek çok ülke hukuki düzenlemeye gidiyor. Drone’ların yerde giden tekerlekli versiyonları da geliştirildi. Kısa mesafede teslimat için kullanımı düşünülen robotlar, kişisel yardımcı olarak da kullanılabilecek. Evlerde sesli iletişimle çalışan, ev eşyalarını kontrol etmeye ve bilgi almaya yarayan asistan robotlar markalar için yeni pazarlama fırsatları yaratarak 2017’nin en çok konuşulacak teknoloji trendleri arasında yer alacak
3- SÜRÜCÜSÜZ OTOMOBİLLER
Hem daha konforlu, hem de insan hatasından kaçınarak daha güvenli yolculuk için sürücüsüz sistemler üzerine çalışılıyor. Geçtiğimiz yıl pek çok ülkede testler gerçekleştirildi. Üstelik sadece binek otomobil için değil; minibüs, otobüs, kamyonet, hatta tır için de sürücüsüz konseptler üzerinde çalışıldı. Sürücüsüz taksi için ABD’de bu yıl uygulamaya geçilmesi planlanıyor. Sürücüsüz kamyon ve tırları da bu yıl yollarda görmeye başlayacağız. Ülkemizde bu konuda henüz somut çalışmalar yok fakat gelişmiş ülkelerde yaygınlaşmasıyla birlikte bizde de örnekleri ortaya çıkacaktır.
4- ESNEK EKRANLAR
Yine son birkaç yıldır üzerine çokça konuşulan teknolojik konulardan biri de bükülebilir ekranlar. Sony, LG ve Samsung’un bu konuda somut pek çok çalışması bulunuyor. 2017’de esnek ekranlı ürünler piyasada boy gösterecek. Çoğu elektronik cihazında kullanımı mümkün görünen esnek ekranlar özellikle cep telefonları, tabletler, e-kitap okuyucuları ve diğer benzer tüketici elektroniği ürünlerinde uygulanabilecek. Bükülebilen arabirimler sayesinde telefon veya tableti kıvırarak çantaya veya cebe koymak mümkün olacak. Esnek ekranlar, yeni satış ve pazarlama modellerini yaratmak adına markalar için önemli fırsatlar yaratacaktır.
5- FİNANSAL TEKNOLOJİLER
Donanım ve yazılımla ilgili gelişmeleri ürün ve hizmetlerine en hızlı uyarlayan sektörlerden biri bankacılık. Finans teknolojileri ülkemizde ve dünyada giderek önem kazanıyor. Fintech olarak adlandırılan bu alandaki gelişmeler, 2017’de kurumlar ve bireylerin iş yapış şekliyle yaşamını daha derinden etkileyecek. Bankacılık işlemlerinin web sitesi ve mobil uygulama üzerinden daha kapsamlı biçimde yapılması örneğin Türkiye’de son dönemde öne çıkmış durumda. Geçtiğimiz yıl kredi başvurularının %50’sinden fazlası internet üzerinden yapıldı. Başta bankacılık işlemleri olmak üzere, bireysel ve kurumsal müşterilerin finansal işlemlerin çoğunu, banka şubesine gitmeden, doğrudan internet üzerinden yapacağı bir yıla girdik.
6- SES ve GÖRÜNTÜ TANIMA TEKNOLOJİSİ
Telefonla aradığınız çağrı merkezinde sizi karşılayan ve isteğinizi anlamaya çalışan teknoloji, geçen yıllar içinde çok gelişti. Apple’ın beş yıl önce kullanıma sunduğu Siri, kullanıcının komutlarını sesli olarak anlayıp yine sesli biçimde cevaplama üzerine kurulu. Geçen zaman içinde önemli gelişmeler kaydetti. Doğal dil araması adı verilen yöntem (herhangi bir şeyin -sadece tetikleyici komutlar değil- söylenmesinin ardından telefonunuzun veya arabanızın esas niyetinizi anlaması ve buna cevap vermesi) geliştikçe yeni uygulamalar daha da ilerleyecektir.
2017’de ses tanıma ve devamında görüntü tanıma teknolojileri, markaların iletişimleri için de yeni fırsatlar anlamına geliyor. Dijital pazarlama alanında yeni yöntemler geliştirmek adına bu teknolojiler büyük önem taşıyor.
Benzer gelişmeler görüntü tanıma için de geçerli. Görüntü analizinde önemli aşama kaydedildi ve 2017, bu teknolojinin altın çağı olacak. Cinsiyetinizi, yaşınızı, giyim tarzınızı anlayacak olan reklam panoları size göre reklamlar gösterecek. Güvenlik alanında da görüntü tanımanın önemli uygulamaları yakın dönemde mümkün olacak.
7- ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK VE SANAL GERÇEKLİK
Geçtiğimiz yılın en çok konuluşan teknolojik konularından biri şüphesiz Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) ile Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) oldu. Eğitim ve eğlence alanlarında hızlıca yaygınlaşan bu iki teknolojinin ticari ve sosyal alanda katkıları da olacak. 2017’de, Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik alanlarında şirketlerin önemli yatırımlarına ve şaşırtıcı uygulamalara tanık olacak. Markaların bu iki teknolojiye şimdiden yoğun ilgi gösterdiğini söyleyebiliriz. Dijital pazarlama konusunda son derece çarpıcı uygulamaları 2017’de sıklıkla göreceğiz.
8- YAPAY ZEKA
Bu listede yer alan teknolojik trendlerin tamamı birbiriyle ilişkili. Fakat yapay zeka, bunlar arasında diğerlerini en çok etlileyen teknoloji olarak öne çıkıyor. Uzun yıllardır bu konuda çalışmalar yapılıyor, yatırımlar yapılıyor fakat gelinen süreçte fark yaratan uygulamalar görmeye başladık. Öğrenen, kendisini geliştiren, insan beyni gibi çalışan yapay zeka için geçtiğimiz yıl kayda değer gelişmeler kaydedildi. Apple, Google, Facebook, Microsoft ve IBM gibi teknoloji devleri, yapay zeka stratejisini belirleyip bu alanda bir etik çerçeve çizmek üzere bir araya geldi. Ürün geliştirmenin yanı sıra, yapay zekanın pazarlama dünyasına da önemli katkılar sunması bekleniyor. Öyle görünüyor ki 2017, yapay zekanın yılı olacak. Bazı mesleklerin sonunu getirecek olan yapay zeka ve onun çalıştırdığı makineler, “Ekonomi 4.0”ın en önemli taşıyıcısı olacak.
9- GEOFENCING TEKNOLOJİSİ
Dünyada ve Türkiye’de akıllı telefon kullanım oranı, bilgisayarı geçmiş durumda. Gelişen donanımları ve yeni seçenekler sunan uygulamalarıyla cep telefonlarında örneklerini daha fazla görmeye başladığımız lokasyon odaklı teknolojiler de günümüzde daha değerli hale geldi. Belirlenmiş bir coğrafi sınırı tanımlamak için GPS ve RFID (radyo frekansı tanımlama) kullanılması anlamına gelen Geofencing, özellikle pazarlamacılar oldukça önemli fırsatlar getiriyor. Belirli bir coğrafi alan içindeki mobil kullanıcılara dönük pazarlama faaliyetleri, hem reklamverenler hem de kullanıcılar için daha değerli hale geliyor. Geofencing sayesinde hem e-ticaret yapanlar hem de perakendeciler, müşterileri belli bir lokasyondayken mesaj veya e-posta ile onlara ulaşabiliyor. Geofencing, pazarlamanın yanı sıra acil durumlarda ve sosyal uygulamalarda da önemli hale geliyor.
10- GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİLER
Akıllı saat ve akıllı bileklik ürünleriyle hayatımızda yer edinmeye başlayan giyilebilir teknoloji, henüz emekleme aşamasında. Google’ın akıllı gözlüğü Google Glass için birkaç yıl süren çalışmaları ne yazık ki beklenen yükseliği sağlayamadı. Giyilebilir teknoloji cihazlarının temel görevlerinden biri, sensörler aracılığıyla topladığı verileri doğrudan telefona ve internet üzerinden buluta aktarıp sağlık, eğlence, iş ve benzeri gündelik alanlarda hayatı kolaylaştırmak. Bu bilgiler adım sayar, kilo ölçer, sosyal medya takibi, mesaj alıp gönderme, uzaktan konuşma, ajanda kontrolü, müzik yayını, fotoğraf çekimi gibi pek çok seçeneği kapsıyor. Giyilebilir teknoloji ürünleri saat ve bilekliğin yanı sıra kolye, bilezik, yüzük gibi aksesuarları da kapsıyor ve yakın dönemde akıllı lenslerin gelmesi de yüksek bir ihtimal. Giyilebilir teknolojiler alternatif tanıtım, pazarlama ve satış yöntemlerini de beraberinde getirecek.